13/08

WK Londen: Nieuwe vierde plaats voor Tornados

belgaimage-125242598-full

Kévin Borlée brengt de Belgian Tornados na een fenomenale slotronde naar plaats vier.

De Belgische 4x400m-ploeg is op het WK in Londen net als in Rio als vierde geëindigd in de finale. De Belgian Tornados klokten 3'00"04. Het goud was verrassend voor Trinidad en Tobago.

Na hun sterke prestatie in de reeksen, waren de Tornados met een duidelijk doel naar de finale gekomen: het podium bestijgen. Daar is op een WK echter vier keer een perfecte 400 meter voor nodig, en daar slaagden de troepen van Jacques Borlée niet in. Maar laat ons wel wezen: alwéér een vierde plaats levert in eerste instantie vooral frustratie op, maar bevestigt ook dat de Belgische 4x400m na tien jaar aan de top nog altijd tot de allerbesten van de wereld behoort.

Robin Vanderbemden/SER was startloper van dienst. De bedoeling daarvan was om de revelatie van dit seizoen zijn ploegmaats in een goede uitgangspositie te lanceren. Vanuit de buitenbaan was het voor Robin, die dit jaar slechts twee individuele 400-den liep, echter moeilijk om zijn koers in te delen. Hij startte net iets te enthousiast en moest dat aan het einde bekopen. Het jongste ploeglid (23 jaar) gaf als zesde na exact 46 seconden het stokje door. "Het was een risico om mij te laten starten. We maken verschillende fouten die we uiteindelijk stevig moesten terugbetalen," zei hij na de race.

Jonathan Borlée/RCB moest in het begin nog een plaatsje toegeven en kon pas als zevende naar binnen komen. Aan het einde kon hij nog één plaatsje opschuiven, maar de top drie was al gaan vliegen. De Amerikaanse favorieten werden tweede, thuisland Groot-Brittannië pakte brons. "Het was cruciaal om na 600m voorin te zitten. Daar worden de posities bepaald die de derde lopers moeten aannemen bij de wissel, maar we zaten daar pas zevende."

Dylan Borlée/RCB waagde in zijn eerste rechte lijn een poging om het gat met de kopgroep te dichten. Hij kon gevoelig opschuiven, maar kreeg het in de laatste rechte lijn logischerwijs lastig en viel terug naar de zevende plaats. "We hebben veel energie verbruikt die we in een ideaal scenario niet hadden moeten verbruiken, en dat komt ons natuurlijk duur te staan. Dit is hard om te verteren," aldus Dylan.

Kévin Borlée/RCB liep zoals steeds nog een straffe slotronde. Er is misschien wel niemand in de hele wereld die de 4x400 meter zo goed beheerst als hij. Opschuiven van zeven naar vier was het hoogst haalbare. Kévin liep zelfs de snelste splittijd van alle 32 atleten. "Een nieuwe vierde plaats, dat is heel frustrerend. Achterin het peloton verliezen we veel tijd, die je niet prijsgeeft als je helemaal voorin meedraait."

Ter info nog de officiële splittijden: Robin Vanderbemden 46"0 - Jonathan Borlée 45"10 - Dylan Borlée 45"30 - Kévin Borlée 43"63

Bekijk hier het nationale overzicht van de WK in Londen.