05/08

WK Londen: Borlées gaan door, Thiam aan de leiding

belgaimage-124998960-full

Nafi Thiam.

De tegenvaller op de openingsavond is al bijna vergeten in het Belgische kamp op het WK in Londen. Zowel Kévin als Jonathan Borlée plaatsten zich zaterdagvoormiddag voor de halve finales van de 400m, Nafi Thiam staat aan de leiding in de zevenkamp. Ook Hanne Maudens begon degelijk.

Kévin Borlee/RCB deed het zonder meer goed en werd in een sterk bezette reeks derde in 45"09. Hij ging rechtstreeks door. "Het gevoel was heel goed. Ik heb ook niet gepanikeerd toen Hudson-Smith mij voorbijkwam, want hij ging veel te snel van start. Voor een finaleplaats is normaal een Belgisch record nodig, maar dat is waar ik voor getraind heb", klonk het bijzonder ambitieus.

Jonathan Borlée/RCB deed het iets minder goed en werd vierde in zijn reeks met een chrono van 45"70. Hij moest nog een kleine twintig minuten bang afwachten, maar uiteindelijk bleek zijn tijd nét te volstaan. Als traagste van de zes beste verliezers gaat ook hij door. "Dat is goed nieuws, maar het was gewoon niet goed. Ik wil geen excuses zoeken."

Nafi Thiam/RFCL en Hanne Maudens/VS begonnen beiden behoorlijk aan hun zevenkamp. De olympische kampioene klokte 13"54 in de 100m horden, de tweede chrono uit haar carrière en dus sneller dan in Rio. Alleen in Götzis deed ze beter. Het bracht haar een voorlopige elfde plaats. Hanne liep 14"47, de dertigste tijd.

In het hoogspringen mochten onze beide meerkampsters overschakelen op een discipline die hun vele malen beter ligt. Hanne deed het met 1m77 zeer behoorlijk, slechts één centimter onder haar persoonlijk record, maar was voor nog meer gekomen. Nafi bleef foutloos tot en met 1m95, een evenaring van het kampioenschapsrecord, en kreeg de handen van het hele stadion op elkaar. Het was voldoende voor de zege, maar ze probeerde nog om net als in Rio en Götzis over 1m98 te wippen. Dat bleek dit keer te hoog gegrepen. Goed is het hoe dan ook.

Nafi staat na twee onderdelen met haar 1.171 punten al aan de leiding. Hanne volgt met 1.854 punten op plaats 24. Tegenover hun persoonlijke records telt Nafi 70 punten achterstand, Hanne 58.