03/07

WK Juniores: Tien & Team voor Tampere

-ldq4226

Tuur Bras (links) en Michael Obasuyi zijn twee van de drie OEH-juniores die volgende week richting Tampere reizen.

Tien van de elf Belgische juniores die voldeden aan de selectievoorwaarden voor het wereldkampioenschap juniores, werden ook effectief weerhouden voor dit toernooi in het Finse Tampere.

Alleen polsstokspringster Elien Vekemans past voor haar selectie. De Leuvense scholiere is deze week actief bij het Europees kampioenschap voor de U18 in Györ, waar ze tot de medaillekandidates behoort. Twee internationale kampioenschappen in anderhalve week, is op die leeftijd wat van het goede teveel en het gezond verstand haalt hier de bovenhand.
Daarentegen werd nog een nationaal 4x400m team voor mannen aan de selectie toegevoegd.

De selectie zelf is niet onervaren, vermits Jonathan Sacoor, Tuur Bras, Tim Van De Velde en Thomas Carmoy voordien al bij Europese jeugdkampioenschappen medailles wonnen. Toch is het niet zo eenvoudig om in dit WK binnen de prijzen te vallen. Tot op heden verzamelde België één zilveren en vier bronzen medailles.  Slechts 36 keer stond een Belgische junior in de top 8 van dit WKu20. De laatste nationale medaille werd er gewonnen door Hanne Maudens in 2016 (brons zevenkamp in Bydgoszcz), de hoogste klassering komt op naam van Ann Maenhout met een zilveren medaille in de 400m horden, maar die prestatie dateert al van 1988 in het Canadese Sudbury, het tweede WK dat ooit voor juniores werd georganiseerd. In de eerste editie, Athene 1986, pakte Marleen Renders al brons in de 10.000m. De twee andere bronzen medailles kwamen er dankzij verspringster Sandrine Hennart (1990) en hoogspringster Hannelore Desmet (2008). Dit WKJ is tot op heden voor ons land dus vooral een vrouwelijk succesverhaal.

Bekijk hier alle info over deze 17de wereldkampioenschappen voor juniores (U20) die volgende week van 10 tot 15 juli worden betwist.