10/07

WK Juniores: rustige openingsochtend

belgaimage-137794417-full

Camille Muls stoot via de ochtendlijke 800m-reeksen door naar de halve finale.

Slechts één Belgische atlete kwam op de eerste dag van het WK juniores in het Finse Tampere in actie. Camille Muls/RESC, die debuteerde op internationaal niveau, ging in de derde van vijf reeksen van de 800m van start. Op basis van haar PR van 2’05”49 zou de 19-jarige atlete zeker kans moeten maken op de halve finales.

De Japanse Ayaka Kawata nam na een snelle start het heft in handen. Muls volgde attent als vierde. De doorkomsttijd na 400m was exact 60 seconden voor de leiders. Er was ondertussen een klein gaatje ontstaan na onze landgenote, waardoor de kwalificatie na 600m al in kannen en kruiken leek. De laatste rechte lijn was een formaliteit die gepaard ging met het nodige melkzuur. Camille zou als vierde finishen in een degelijke chrono van 2’06”41. Kawata was de snelste in haar reeks met 2’05”08.

Morgen mag Muls zich opmaken voor de halve finales, waarin ze absoluut niks te verliezen heeft. “Tot en met nu heb ik stress gehad. In België was dit al het geval, maar het is er niet op verbeterd sinds onze reis naar Finland. Het ging snel van bij de start, wat ik met het oog op eventuele verliezende tijden zeker kon op prijs stellen. Het gevoel zat goed. Morgen heb ik absoluut niks te verliezen. Ik vermoed dat het een meer gesloten wedstrijd wordt. Ik hoop dat het snel zal gaan, zodat ik in de buurt van mijn PR kan komen,” hijgde Muls uit.

Noorderburen beleven wisselende eerste dag

In tegenstelling tot onze delegatie, was de eerste dag meteen druk voor de Nederlanders. Tijdens de 3000m steeple bij de vrouwen konden Famke Heinst en Jasmijn Bakker zich niet plaatsen voor de finale. Het niveau van die 3000m steeple lag erg hoog, aangezien er voor de verliezende tijden liefst 10’09" vereist was, terwijl op de vorige WK’s 10’19" meestal volstond. De Kenyaanse topfavoriete en wereldrecordhoudster bij de juniores, Celliphine Chespol, kende geen moeilijkheden om zich te plaatsen voor de finale.

Robin van Riel en Bram Anderiessen mochten de Nederlandse kleuren verdedigen tijdens de 1500m, waarin onder andere Jakob Ingebritsen, Samuel Tefera en George Manangoi aan de start kwamen. Van Riel liep een tactisch perfecte koers. Bij het ingaan van de laatste ronde bracht hij de Afrikaanse atleten Soget en Sorsa even in verlegenheid door stevig aan te zetten. Van Riel zou vierde worden, maar zijn 3’45”52 was wél de snelste verliezende tijd. Anderiessen verging het minder goed in de tragere laatste reeks. In de laatste rond verloor hij voeling met de leiders. Hij zou zevende worden met 3’47”96.

Isayah Boers was de laatste Nederlander die in actie kwam tijdens de voormiddagsessie. Hij kon in de eerste reeks van de 100m zich nipt verzekeren van de halve finales door naar 10”66 te lopen.

Bekijk hier het nationale overzicht van Tampere.