12/07

WK Juniores: Obasuyi vierde; Sacoor met Belgisch record

sacoorbrwkj

Jonathan Sacoor wint zijn halve finale en klokt de snelste chrono van alle finalisten: meteen ook een Belgisch record !

Michael Obasuyi en Jonathan Sacoor hebben voor twee Belgische hoogtepunten gezorgd op de derde dag van het WK voor juniores in Tampere.

Michael Obasuyi kwam in actie tijdens de finale van de 110m horden. Vanuit baan acht knalde onze landgenoot naar zijn derde chrono ooit met 13”45. Dat volstond net niet voor het brons, aangezien de Japanner Shunsuke Izumiya 13”38 liep. Obasuyi had dus minstens zijn eigen BR moeten evenaren om een medaille te behalen. De hordeloper van OEH kan echter niet ontgoocheld zijn na zijn tweedaagse op de horden. De wereldtitel ging naar de Jamaicaanse topfavoriet Damion Thomas in 13”16.

“Ik besef het nog niet goed, maar ik moet gewoon enorm tevreden zijn. Ik ben de vierde man op de horden. Als je mij dat afgelopen winter had gezegd, dan had ik iedereen zot verklaard. Ik maakte één foutje tijdens mijn race, maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik op die manier een medaille heb verloren. Ik was héél even ontgoocheld na mijn race. Ik kon echter snel de knop omdraaien. Dit is een enorme opsteker. Mijn seizoen stopt hier nog niet. Ik ga nog wat verspringen en het ook eens proberen op de 110m horden op senioreshoogte. Mijn seizoen is echter al geslaagd, dus wat nu nog volgt, is een mooie bonus,” aldus de vierde junior van de wereld, maar wel de beste Europeaan.

Jonathan Sacoor vertrok tijdens de reeksen van de 400m gisteren nog relatief rustig. Vandaag knalde de Belgian Tornado uit de blokken in de eerste van drie halve finales. Op die manier kwam de Jamaicaan Chantz Sawyers pas halfweg over de atleet van OEH. De laatste rechte lijn werd uitermate spannend. Sacoor zette door, maar bleef ontspannen. De klok stopte na 45”72. Goed voor zijn eerste duik onder 46 seconden, maar vooral een verbetering van het ondertussen stokoude Belgisch record van dubbele Olympisch finalist  Fons Brydenbach, die in 1973 tot 45”86 kwam.

Sacoor liep de snelste halve finale van alle deelnemers, waardoor de Belgische delegatie morgenavond om 19u35 zomaar even de eerste medaille op dit WK zou kunnen behalen.

“Dit had ik nog niet verwacht. Ik moest van Jacques (Borlée; red.) snel starten, om op die manier de Jamaicaan uit zijn kot te lokken. Dat plan is perfect gelukt. Ze zijn niet onklopbaar hoor die Jamaicanen. Ik heb eindelijk een Belgisch record beet op de baanronde én dit is niet zomaar een record. Het BR is een geweldige bonus. Op voorhand had ik hier niet op gemikt. Ik ga me morgen voor de volle 110% geven. Ik hoop dat ik nog sneller kan, maar dat zien we morgen wel. Iedereen heeft hard moeten strijden om in die finale te geraken. Stress zal ongetwijfeld een rol spelen voor alle finalisten. Ik ga niet speculeren over een eventuele medaille, of ereplaats. Ik ben nu enorm blij met waar ik sta. Na de finale wachten ook nog de reeksen van de 4x400m, waarin we mogen dromen van de finale,” vertelde Sacoor.

Thomas Carmoy mag zaterdagvoormiddag meedingen naar de ereplaatsen in de finale van het hoogspringen bij de mannen. Op voorhand werd 2m17 gevraagd om naar die finale te mogen, maar uiteindelijk zou 2m15 volstaan.

Een vlekkeloos parcours kende Carmoy echter niet. Op 2m12 had hij zelfs een derde poging nodig. Op 2m15 lukte het wel al in zijn tweede poging. In de finale heeft de Belg niks te verliezen. Hij droomt luidop van 2m22 en de top acht.

“Ik heb een beetje gebibberd tijdens mijn eerste twee pogingen op 2m12. Daarna zat het gevoel goed. Ik heb gedaan waarvoor ik gekomen was. In de finale moet het hoger gaan. Ik mik op 2m22 en een plaats bij de beste acht springers. Alles wat erbij zou komen, neem ik mee als extraatje,” wist Carmoy ons te vertellen.

Bekijk hier het Belgisch overzicht van Tampere.