11/07

WK Juniores: Obasuyi naar hordefinale

belgaimage-137828929-full

Michael Obasuyi: tijdens de Vlaamse feestdag probleemloos richting finale van de 110m horden.

De Belgische atleten hebben niet ontgoocheld op de tweede dag van het WK voor juniores in Tampere. Michael Obasuyi trad 's ochtends in de vierde van zeven reeksen van de 110m horden aan. De atleet van OEH liep een degelijke race, waarin hij één keer uit evenwicht geraakte. De hordeloper herstelde zich echter vlot en won zijn reeks in 13”62.

“Het was geen ideale race. Ik raakte een horde en daardoor was ik even uit mijn ritme. Dat kan al eens gebeuren op de horden. In de halve finales zal het hard gaan. Ik zal in de buurt van mijn BR moeten komen om door te stoten. Ik sta als zesde ingeschreven, dus eigenlijk moet ik in die finale belanden,”  aldus een gefocuste Obasuyi.

Tuur Bras, ook aangesloten bij OEH, kende minder geluk in de zesde reeks. De man naast hem maakte een valse start, waardoor onze landgenoot vanuit baan acht blind moest lopen. Bras finishte als vierde in 13”82. Het werd dus even bibberen, aangezien hij op dat moment de tweede verliezende tijd had staan. In de laatste reeks ging er echter maar één man sneller. Een plekje bij de laatste 24 was op dat moment zeker, al kwam er wel het nodige geluk bij kijken. Bras had achteraf vooral veel lof voor zijn clubgenoot en boezemvriend Obasuyi.

“Het was absoluut geen makkelijke wedstrijd. De wind blies maar bizar in de hoek waar ik moest starten. De valse start van de man naast mij was ook niet optimaal, maar ik ben erbij, dus missie volbracht. Hopelijk gaat het straks een stuk sneller. De finale ligt buiten mijn bereik normaal gezien, maar ik dicht Michael die kans wel toe. Hij verkeert in bloedvorm en ik gun het hem zo hard na jaren waarin blessures hem parten speelden. Hij is zonder twijfel de sterkste Belg in onze delegatie,”  besloot Bras.

Na de mannen op de hoge horden was het de beurt aan Jonathan Sacoor, ook van OEH, om te schitteren tijdens de reeksen van de baanronde. Sacoor, die in de tweede van zeven reeksen uitkwam, ging rustig van start en rolde tijdens de wedstrijd iedereen op. Hij klokte af na 46”56, waardoor hij met de vijfde tijd van alle deelnemers naar de halve finales van morgen trekt. Dankzij zijn reekswinst kreeg hij een gunstige loting. De Belgian Tornado gaat in de eerste van drie halve finales van start. Alleen de Jamaicaan Chantz Sawyers kan een betere tijd voorleggen dan onze landgenoot. De beste twee in elke halve finale gaan door naar de finale.

“Ik ging iets te traag van start, waardoor ik in de laatste rechte lijn in mijn ogen iets te veel krachten moest verspillen. Morgen zal het ongetwijfeld een stuk sneller moeten, maar dat lijkt me geen probleem. Ik voel dat ik klaar ben om onder die 46” te duiken. Ik weet dat ik op die manier in de buurt van het BR kom, maar daar hou ik me nog niet mee bezig. De finale halen is het eerste doel. Ik heb de prestaties van mijn ploegmaats bij de Belgian Tornados op de voet gevolgd. Het feit dat Kevin en Dylan zo sterk gelopen hebben tijdens het BK, motiveert mij des te meer om het hier zo goed mogelijk te doen,”  vertelde een sterk ogende Sacoor.

Namidagsessie

De halve finales op de hoge horden bij de mannen was het eerste nummer van de namiddagsessie, waardoor we meteen onze twee Belgen aan het werk konden zien. Michael Obasuyi kon de eerste Belgische finaleplaats binnenrijven op dit WK indien hij op niveau zou presteren. De hordeloper van OEH stelde absoluut niet teleur. Hij werd tweede in de tweede van drie halve finales met 13”49. Die chrono zou na de laatste halve finale, waarin Tuur Bras derde werd in 13”76 en op die manier een tiende plaats in totaal behaalde, goed zijn voor de vierde tijd van alle deelnemers. Obasuyi mag dus absoluut bij de medaillekandidaten gerekend worden met het oog op de finale van morgen. Daarbij moeten we wel vermelden dat de horden veruit de meest onvoorspelbare van alle disciplines zijn.

“Ik sta in de finale, dus die missie is alvast geslaagd. Het is fantastisch om hier en nu te mogen zijn en staan. Morgen zal het nog sneller gaan. Ik hoop ook beter te doen. Een verbetering van mijn BR zou uiteraard schitterend zijn, maar ik ga vooral naar de finale wetende dat elke finalist een medaille kan behalen. Alles valt te herdoen. In een perfect race zou 13”30 mogelijk zijn, maar dat zien we morgen wel,” vertelde de hordeloper.

“Ik zou zeggen dat mijn kampioenschap voor 90% geslaagd is. Ik raak de laatste twee te hard aan, waardoor ik een snellere tijd heb laten liggen. Ik moet echter tevreden zijn met mijn tiende plaats in de eindklassering, zeker als je meetelt dat ik hier als 26ste van start ging. Ik blijf beschikbaar voor de 4x400m, ook al ben ik voorlopig reserve. Ik kijk enorm uit naar de finale van Michael. Bovendien zie ik Jonathan Sacoor ook in de finale belanden van de 400m. Ik zal de komende dagen vaak in het stadion te vinden zijn om de Belgische atleten vooruit te schreeuwen,”  aldus een uitgelaten Bras, die genoot van een welverdiend ijsje.

Voor Camille Muls eindigde haar avontuur in Tampere in de halve finales van de 800m. De tweede halve finale werd een sneltrein, waarin de Ethiopische Diribe Welteji het heft in handen nam. Muls belandde in een tweede groepje na het Afrikaans geweld. Welteji won haar reeks in 2’01”89. Onze landgenote kwam op de zevende plaats over de finish na 2’08”16. Daarmee werd ze twintigste in totaal op de dubbele baanronde.

“Ik kan zeker tevreden zijn over de afgelopen twee dagen. Gisteren liep ik mijn tweede beste chrono van het seizoen. Vandaag ging het gewoon te snel. De eerste meisjes komen door na 56”. Dat kan ik niet uit mijn benen schudden. De komende dagen worden ongetwijfeld nog zalig met de uitstekende sfeer binnen de Belgische delegatie. Ik ga er zeker van genieten. Al wil ik volgende week in Luik ook degelijk lopen,” zei de tevreden Brusselse.

De Nederlandse delegatie kan vanavond alvast een feestje bouwen, aangezien Jorinde Van Klinken in het kogelstoten het brons behaalde. Morgen kan Van Klinken een tweede medaille grijpen tijdens de finale van het discuswerpen, aangezien ze de tweede prestatie van alle deelneemsters achter haar naam heeft staan.

Bekijk hier het overzicht van de Belgische delegatioe in Tampere.