15/07

WK Juniores: Crestan met brons !

belgaimage-137981846-full

Eliott Crestan naast twee Kenyanen op het 800m-podium.

Eliott Crestan heeft ons land op de laatste dag van het WK juniores in Tampere een tweede medaille bezorgd. Crestan liep tijdens de finale van de 800m een attente koers. Halfweg liep het echter bijna mis voor de atleet van SMAC door een val van de Brit Londsdale.

De Belgische recordhouder bij de juniores was op die manier op achtervolgen aangewezen. Met nog 200m voor de boeg geraakte hij opnieuw in de slipstream van de Kenyanen Lekuta en Kipngetich, die het goud en zilver zouden behalen in respectievelijk 1’46”35 en 1’46”45. De Algerijn Oussama Cherrad bleef echter Crestan voor door onze Belg van de eerste naar de derde baan te leiden. Iets wat de Algerijn zuur zou opbreken, aangezien hij na een Belgische klacht werd gediskwalificeerd.
Opnieuw een medaille voor ons land dus! De tweede al in Tampere en de twee ooit voor een mannelijke junior op een WK voor juniores. Het was overigens veruit het meest succesvolle WK voor juniores ooit. Er staat een gouden generatie klaar.
“Ik ben wel verrast door de beslissing. Ik had denk ik wel de benen om zonder die hindernissen onderweg een medaille te pakken. Het moet waarschijnlijk nog even bezinken. Vanavond ga ik dit wel vieren. Het was een schitterend kampioenschap. Daar hebben we als Belgen recht op. Het EK in Berlijn was nooit een hoofddoel. Ik ga me vooral proberen amuseren. Het zou leuk zijn om samen met mijn idool Pierre-Ambroise Bosse in een reeks te kunnen lopen,” aldus de bronzen Crestan.

Tornados verrassen met vijfde plaats dankzij tactische zet
De jonge Belgian Tornados haalden de finale van de 4x400m met een beetje geluk, na de diskwalificatie van de Jamaicanen tijdens de reeksen. De volgorde van het team werd veranderd, waardoor onze Belgen meer voorin zouden kunnen meestrijden. Die zet van coaches Jacques Borlée en Patrick Himschoot pakte verdomd goed uit, aangezien Sven Van den Bergh onze wereldkampioen Jonathan Sacoor in derde positie de stok door gaf. Sacoor stoomde naar voren en bracht onze Belgen even op medaillekoers. Simon Mazebo kon die positie niet behouden. Hij viel terug naar de vijfde plaats. Rayane Borlée hield knap stand op die vijfde plaats. De eindtijd van 3’07”05 mocht er zeker zijn! De winst ging naar de Italianen, die met 3’04”05 de beste wereldjaarprestatie noteerden. Het Amerikaanse team flaterde opnieuw door hun stok te laten vallen. Hun eindtijd van 3’05”26 was ondanks dat foutje wel sneller dan gisteren. Daardoor werden de gedoodverfde winnaars ‘slechts’ tweede. De derde plaats ging naar de Britten in 3’05”64.
“Dit had ik niet voor mogelijk gehouden. Een top zes was al schitterend, maar een vijfde stek! Hier had ik na al het succes van de afgelopen dagen niet van durven dromen. We wisten dat het anders moest. Jonathan liep opnieuw een superrace. We mogen fier zijn op onze jonge Belgen na dit WK. Hun tijd was trouwens zeer goed,  vertelde coach Jacques Borlée
“Hoe raar het ook mag klinken: ik voel me beter dan na de reeksen van gisteren. We mogen fier zijn op onze vijfde plaats en op het hele WK hier. Het was een ongelooflijk aangename rollercoaster aan emoties, " besloot Sacoor.

Van de Velde achtste in steeplefinale
Tim Van De Velde heeft zijn WK op de achtste plaats afgesloten. In de finale van de 3000m steeple probeerde Van De Velde in het begin van de koers mee te gaan met het Afrikaans geweld. Voor halfweg moest de atleet van Duffel echter een gaatje laten. Hij verloor voeling met de top zes en zou op de achtste plaats als tweede Europeaan finishen. Zijn 9’02”03 was van weinig belang, aangezien de temperatuur van 30 graden een snelle tijd alvast had uitgesloten. De winst was voor de Ethiopiër Takele Nigate in 8’25”35. Hij had amper vier honderdsten voor op de Kenyaan Leonard Kipkemoi Bett en een kleine seconde op zijn landgenoot Getnet Wale.
“De eerste vier ronden verliepen zoals ik had gehoopt. De balken gingen vlot. Ik kon goed mee, maar daarna stond mijn keel precies in vuur en vlam. Ik voelde al snel de hitte in mijn benen, waardoor het een strijd tegen mezelf werd. Het is jammer dat we op zo’n uur onze finale hebben moeten afwerken. Er zat méér in indien we tijdens een avondsessie hadden kunnen lopen. Normaal loop ik volgende week de 1500m op de Nacht van de Atletiek. Daarna volgt eventueel nog een steeple, al moet ik dat nog overleggen met mijn coach. Ik voel me wel klaar om in de buurt van 8’40" te lopen, maar ik ga geen doel meer maken van die limiet voor Berlijn,” vertelde Van de Velde.

Bekijk hier het overzicht van de Belgische resultaten in Tampere.