14/07

WK Juniores: Carmoy 8ste, Crestan met record

belgaimage-137947717-full

Thomas Carmoy: 8ste in de hoogspringfinale

Ook de voorlaatste dag van het WK juniores leverde enkele mooie resultaten op voor onze kleine delegatie in Finland.

Elliot Crestan heeft zich verzekerd van de finale van de 800m. De atleet van SMAC liep een sterke koers in de tweede en laatste halve finale. Crestan liet zich niet wegdrummen door het Kenyaanse geweld van Ngeno Kipngetich en finishte als tweede in een nieuw Belgisch record van 1’46”84. Daarmee doet Crestan beter dan zijn eigen record van 1’47”18. Hij is daarmee dus ook de eerste Belgische junior ooit die onder 1’47" weet te duiken. Morgen kan Crestan een gooi doen naar een medaille, aangezien hij de tweede tijd van alle halve finalisten noteerde. Het zou opnieuw historisch zijn voor ons land, aangezien het goud van Jonathan Sacoor van gisteren pas de eerste medaille was voor een mannelijke junior op een WK. Het belooft morgen trouwens weer een broeierige dag te worden in Tampere, met temperaturen rond 30 graden.
“Tijdens de reeksen was ik enorm gestresseerd. Ik ben al twee dagen na elkaar erg vroeg opgestaan vanwege de stress, maar na vandaag zal dat een stuk minder het geval zijn. Ik heb wel zo goed mogelijk proberen te rusten tussendoor om met de meest frisse benen mijn halve finale aan te vatten. Ik wist dat het snel zou gaan. Het is mooi dat ik in de buurt van de Kenyanen kan komen. Ik ben benieuwd naar wat er mogelijk is, maar ik heb nu alvast mijn top acht beet, waarvoor ik wel naar hier was gekomen. Dit is een heel mooie revanche nadat ik vorig jaar de finale op het EK in Grosseto misliep. Ik ben een betere atleet op meerdere vlakken,”  vertelde Crestan.
Pieter Sisk kende minder succes. De atleet van DCLA, die gisteren erg diep moest gaan om zich te verzekeren van een plaatsje bij de laatste 16, werd 8ste in zijn halve finale met 1’49”82. Daarmee sloot de atleet zijn WK af op de 14de plaats.
Thomas Carmoy mikte op voorhand op een plaatsje bij de beste acht in het hoogspringen. De atleet van CRAC is in zijn opzet geslaagd door naar een seizoensbeste van 2m19 te springen. Op 2m21 lukte het net niet voor onze landgenoot, maar Carmoy kon tevreden het kampioenschap verlaten. “Ik ben naar hier gekomen om in de top acht te eindigen. Daar ben ik net in geslaagd. Mijn tweede poging op 2m21 was goed, maar de lat viel er nog net af. Die hoogte had heel mooi geweest, maar ik kan tevreden terugblikken op dit kampioenschap,”  aldus Carmoy.
Het werd trouwens een opvallend eindresultaat in het hoogspringen met liefst twee gouden medaillewinnaars. De Griek Antonios Merlos en de Mexicaan Roberto Vilches maakten allebei slechts één fout tijdens hun competitie tot en met 2m23. Op 2m25 wilde het voor beide heren niet lukken. Er vielen naast twee gouden plakken ook twee bronzen plakken te noteren. De Amerikaan JuVaughn Blake en de Zuid-Afrikaanse springveer Breyton Poole gingen ook over 2m23.
Beide mannen hadden echter één poging meer nodig dan de gouden medaillewinaars.
De aflossingsploeg van de 4x400m heeft zich ook kunnen  verzekeren van de finale van morgen. De ploeg, met Simon Mazebo, Sven Van den Bergh, Rayane Borlée en onze wereldkampioen Jonathan Sacoor, leken tijdens de eerste van drie reeksen geen aanspraak te maken op een rechtstreekse finaleplaats. Sacoor liep vanuit een kansloze positie naar de derde plaats. De eindtijd van 3’09”39 leek niet te volstaan om mee te mogen met de verliezende tijden, tot er een opvallende beslissing volgde in de reeks van de Belgen. Het Jamaicaanse team, dat aanvankelijk tweede werd in de reeks van de Belgen, werd gediskwalificeerd op basis van regel 163.3. Er had een Jamaicaan dus op de lijn gelopen. Die onverbiddelijke regel gaf onze Belgen dus een rechtstreekse finaleplaats én dat allemaal dankzij een opnieuw ongelooflijke Jonathan Sacoor.
Op basis van de verliezende tijden zouden onze Belgen net niet in de finale lopen, aangezien ze daarvoor minstens 3’08″88 hadden moeten lukken. Al was het verre van een vlekkeloze race voor onze Belgen, met onder andere een mindere start van Mazebo en een botsing tussen Borlée en een Jamaicaanse atleet. “Ik voel me nu een pak slechter dan na mijn individuele baanronde van gisteren. Het melkzuur zit over heel mijn lijf. We zitten bij de beste acht van de wereld. Dat is nu al een mooi resultaat voor onze ploeg. Morgen gaan we nogmaals alles geven,”  verduidelijkte Sacoor.

Bekijk hier de Belgische inbreng bij deze WKu20 in Finland.