02/03

WK Glasgow: Noor Vidts verlengt haar wereldtitel!

belgaimage-87773839

Noor Vidts.

Het waarmaken als topfavoriet is allesbehalve makkelijk. Maar Noor Vidts heeft het gedaan. Ze is voor de tweede keer wereldkampioene indoor in de vijfkamp. Geen enkele andere landgenoot won ooit twee keer goud bij een WK in zaal.

De start was degelijk van Noor Vidts/VAC in de vijfkamp. Met 8”27 was ze vierde in de 60 horden. Daarna volgde een tweede plaats met 1m79 in het hoogspringen. Oké, maar niet super. Het was daarna dat ze helemaal op toerental kwam. Kogelstoten was uitstekend met een tweede plaats en 14m26, en ook verspringen was top met 6m50 en de zege. In de afsluitende 800 meter moest ze nog 60 honderdsten winnen op de Finse Saga Vanninen, en dat lukte vlotjes. Ze was derde in 2’12”99, liefst acht seconden beter dan de Finse. En dus was het goud haar deel met 4.773 punten.

De wereldtitel van Noor is de vierde in zaal voor België, waarvan ze er twee zelf binnen heeft gebracht. Waarvoor dank, Noor. Ze is trouwens de eerste atlete ooit die twee keer goud wint op de vijfkamp bij het WK indoor. Een klein stukje atletiekgeschiedenis.

De andere Belgische uitblinker vrijdag in Glasgow was Alexander Doom/AVR. Met een persoonlijk record van 45”69 – de snelste tijd van alle deelnemers – plaatste hij zich vlot voor de finale van de 400 meter. ’s Ochtends won hij trouwens al vlotjes zijn reeks in 46”11. Zaterdagavond is hij kansrijk in de finale.

In de 800 meter plaatsen Eliott Crestan/SMAC en Tibo De Smet/RCG zich allebei voor de halve finales. Eliott deed dat autoritair met reekswinst in 1’46”79, Tibo moest een tijd gaan zweten op de hotseats. Uiteindelijk volstond zijn 1’46”34 om door te stoten met de verliezende tijden. We kijken al uit naar de halve finales zaterdag op de middag. Voor onze 1.500 meterlopers betekenden de reeksen het eindstation. Elise Vanderelst/CABW was vijfde in haar reeks in 4’10”15, terwijl alleen de eerste drie doorgingen. Thomas Vanoppen/ACHL was zesde in 3’50”70.