02/03

WK Glasgow: Alexander Doom bezorgt België tweede goud!

belgaimage-87919787

Alexander Doom.

Ongelofelijk maar waar. We tellen na twee dagen op het WK indoor in Glasgow twee gouden medailles. Na Noor Vidts op vrijdag veroverde zaterdag Alexander Doom de wereldtitel over 400 meter in een nieuw Belgisch record. Een knalprestatie voor de geschiedenisboeken.

Bij het naar binnenkomen in de finale van de 400 meter nestelde Alexander Doom/AVR zich perfect achter Europees recordhouder Karsten Warholm. In de laatste rechte lijn ging Alexander zowaar nog over het Noorse fenomeen om te winnen in een dik Belgisch record van 45”25, waarmee hij de vierde Europeaan aller tijden wordt. Het gaat om het vijfde Belgische goud bij een WK indoor na Tia Hellebaut, de Belgian Tornados en twee keer Noor Vidts. Fenomenaal.

In de reeksen van de 60 meter horden deden Michael Obasuyi/OEH en Elie Bacari/DCLA het prima. Michael stootte rechtstreeks door met 7”66, Elie moest even bang afwachten maar ging met 7”69 uiteindelijk ook door via de verliezende tijden. In de halve finales ging het Belgisch duo nog sneller. Michael evenaarde met 7”54 zijn eigen Belgisch record en plaatste zich zo rechtstreeks voor de finale. Elie liep een fenomenaal persoonlijk record van 7”58 en eindigde op zijn twintigste als tiende van de wereld. Chapeau. In de finale was Michael nog mooi zevende van de wereld in 7”55.

Rani Rosius/AVT maakte zwaar indruk in de reeksen van de 60 meter. Ze klokte een persoonlijk record van 7”12, waarmee ze tot op twee honderdsten naderde van het Belgisch record van Kim Gevaert. Uiteraard was dat voldoende om door te stoten. Ook Delphine Nkansa/RESC mocht rechtstreeks naar de halve finales met 7”22. In die halve finales herhaalde Rani nog eens haar kunststukje. Ze klokte opnieuw die geweldige 7”12 en kwalificeerde zich rechtstreeks voor de finale. Delphine was vijftiende met 7”21. In de finale deed Rani het opnieuw uitstekend met 7”14 en een zesde plaats. Wat een dag.

John Heymans/RESC streed lange tijd goed mee in de rechtstreekse finale van de 3.000 meter, maar moest passen toen het voorin ontplofte. Hij eindigde nog altijd knap achtste in 7’48”18. In de halve finales van de 800 meter was Eliott Crestan/SMAC al even indrukwekkend als in de reeksen. Hij was tweede in zijn halve finale in een persoonlijk record van 1’45”08, waarmee hij tot op vier honderdsten van het Belgisch record nadert en op amper vier duizendsten van de reekswinst strandde. In de finale zondag heeft hij zeker en vast medaillekansen. Voor Tibo De Smet/RCG betekenden de halve finales het eindstation. Hij was zesde in zijn halve finale in 1’48”47, terwijl alleen de top drie doorstootte.

Met een achtste plaats in 7”06 in de 60 meter begon Jente Hauttekeete/KAAG erg degelijk aan zijn zevenkamp bij zijn debuut op het hoogste niveau. Ook het verspringen was daarna degelijk met een negende plaats en 7m22. In het kogelstoten deed hij het prima met een zevende plaats en 14m48. Het hoogspringen viel tegen met een derde plaats en 2m01, maar de organisatorische chaos geldt daarbij als geldig excuus. Het was een zootje ongeregeld op de aanloopstrook. Na vier onderdelen is Jente negende.