01/10

WK dag 4: Kimeli en Orcel kunnen niet verrassen in finales

belgaimage-156299702-full

Claire Orcel.

De vierde dag van het WK in Doha had twee Belgen in finales: Isaac Kimeli en Claire Orcel. Beiden slaagden er niet in om lang mee te spelen, maar op hun jonge leeftijd is het bereiken van een mondiale finale al een hele prestatie. De sessie van maandag werd gekenmerkt door een feestelijke sfeer, heel anders dan een dag eerder, en internationale topprestaties.

Voor het de beurt was aan onze Belgische finalisten, was Imke Vervaet/RCG nog aan het werk in de reeksen van de 200 meter. Dat doorstoten voor haar erg lastig zou worden, was op voorhand al duidelijk. En dat bleek een juiste inschatting, want ze finishte als vijfde in haar reeks terwijl alleen de top drie doorstootte. En toch deed Imke het uitstekend, want ze zette met 23.24 een persoonlijk record neer, goed voor plaats 27.

Claire Orcel/CSF had geen moeite met haar openingshoogte van 1m84 in haar eerste WK-finale, maar daarna ging de lat meteen naar 1m89. De bokkensprongen in de hoogtes waren wat groot voor Claire, maar ze klaarde de tweede hoogte alsnog bij haar derde en laatste beurt. 1m93 was nadien te hoog gegrepen, maar Claire mag zich op haar 21ste  al nummer elf van de wereld noemen. De winst was met 2m04 voor de Russische topfavoriete Maria Lasitskene.

Isaac Kimeli/OEH had in de 5000 meter gehoopt op een trage, tactische race, maar dat werd het niet. De Ethiopiërs hadden geen zin om met de Noorse broers Ingebrigtsen naar de meet te gaan en hielden het tempo hoog. Isaac klokte onderweg een persoonlijk record in de 3000 meter van 7:54.54, maar daarna ging het licht uit. Volgde hij tot dan attent in het tweede pelotonnetje, moest hij nadien nog enkele atleten laten passeren om uiteindelijk veertiende te worden in 13:44.29. Hij beslist morgen over zijn deelname aan de 1500 meter. De winst ging na een zinderende laatste ronde naar de Ethiopische titelverdediger Mukthar Edris in 12:58.85.

Bekijk hier het Belgische overzicht van het WK in Doha.