18/01

Zet in op gezondheid in uw club!

niet-roken

Zet in op gezondheid in uw club!

INZETTEN OP GEZONDHEID, GOED VOOR DE SPORTPRESTATIES EN DE CLUB ! Meer en meer sportclubs zetten in op gezondheid. Een fantastische en broodnodige zaak. Het inzetten op verantwoord alcoholgebruik en het invoeren van rookvrije sportterreinen zijn hier een onderdeel van.

Inzetten op gezondheid is een win-win voor zowel de sportclub als de clubleden. Enerzijds zijn clubs met een gezond imago aantrekkelijker en doen ze het financieel beter. Anderzijds presteren gezonde sporters beter.

Zo heeft roken nefaste effecten op de conditie. Naast de longen tast roken het hart en de bloedvaten aan. Dit kan bijdragen aan hartproblemen tijdens het sporten of kan de recuperatie na het sporten vertragen. Rokers hebben last van een slechtere bloeddoorstroming waardoor ook blessures trager genezen. Niet roken is dus goed voor de sportprestaties.

Daarnaast is het een oer-Vlaamse traditie dat sporters na de wedstrijd in de kantine biertjes drinken. Alcoholgebruik is sterk verbonden met sport, maar toch heeft alcoholgebruik een negatieve invloed op de sportprestaties, de recuperatie na de sportactiviteit en het herstel. De kans op blessures wordt groter, je prestaties verminderen doordat je lichaam energie nodig heeft om de alcohol af te breken, en je coördinatie en je hormonale evenwicht raken uit balans.

Met een glas alcohol voor de gezelligheid, hoeft niets mis te zijn, maar alcohol zorgt bovendien vaak ook voor overlast in en rond de sportclub. Denk maar aan dronken supporters, rijden onder invloed, …

Sporters hebben dus echt wel baat bij een club die op gezondheid inzet. Het toont dat je als club je maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en je laat zien dat je het beste wil voor je leden. Dat trekt nieuwe leden en vrijwilligers aan.

Inzetten op gezondheid doe je niet alleen

Vlaamse vereniging voor Alcohol en andere Drugs en het Vlaams Instituut Gezond Leven helpen je op weg.

Voorkom problemen rond alcohol en illegale drugs in je sportclub met Sportivos.

Geef het goede voorbeeld aan kinderen en help bij het realiseren van Generatie Rookvrij door het terrein waarop je sport rookvrij te maken.

Wil je meer te weten komen over de invloed van alcohol en roken op het sportlichaam of hoe het werken aan gezondheid je ledenaantallen en sociaal kapitaal in je club kan doen stijgen?
Schrijf je dan via deze link in voor de gratis webinar die Dynamo hierrond organiseert op 16/02 om 20u.

Voor ons is het alvast duidelijk: gezonde clubs leveren gezonde sporters, gezonde financiën en zelfs een gezonde omgeving.

Datum:  dinsdag 16 februari 2021
Tijdstip: 20:00 tot 21:30
Locatie:  thuis