01/12

Wie schittert zaterdag op de Allianz Gouden Spike?

bashir-abdi-gouden-spike2022-min

Bashir Abdi met z'n derde trofee vorig jaar. Evenaart hij zaterdag het record van vier stuks?

De grootste atletieksterren van het land verzamelen zaterdag in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen voor de Allianz Gouden Spike. Neemt Nafi Thiam haar tiende trofee mee naar huis of komt er een nieuwe naam op de erelijst? En volgt marathontopper Bashir Abdi zichzelf op met een vierde exemplaar? Het antwoord krijgt u zaterdag rond 16u.

Tiende voor Thiam?

2023 gaat de geschiedenisboeken in als alweer een fantastisch atletiekjaar voor de Belgen. Het feit dat 42 atleten aan de strenge criteria voldeden om een nominatie voor de Allianz Gouden Spike in de wacht te slepen bewijst dat België sterk bezig is als atletiekland. 

In maart stuntte Nafi Thiam op het EK indoor in Instanbul met een wereldrecord en Europese titel op de vijfkamp. Door achillespeesklachten kon ze outdoor de lijn helaas niet doortrekken. Met Cynthia Bolingo heeft ze dit jaar een stevige concurrente. Het nummer vijf op de 400m van het WK outdoor tekende voor een kanontijd van 49"96 en schitterde met een fantastische overwinning op de Allianz Memorial Van Damme. Nationaal recordhoudster 400m horden Hanne Claes beleefde een topseizoen. Net als Noor Vidts die brons bemachtigde in de vijfkamp op het EK indoor. Ondanks kuitproblemen in de aanloop sleepte ze een zesde stek uit de brand op het WK in de zevenkamp. Vier stevige kandidaten dus voor drie schoentjes. 

Vier op een rij voor Abdi?

Bij de mannen heel wat getipte namen voor de top drie. Bashir Abdi paste voor het WK outdoor, maar leverde wel topprestaties in de marathons van Rotterdam (winst in 2u03'47) en Chicago (derde in 2u04'32). Collega-marathonman Koen Naert deed het prima in Rotterdam en New York. Het zit misschien wat ver in het geheugen, maar Isaac Kimeli scoorde eind 2022 brons op het EK cross. Zijn dertiende te plaats op het WK outdoor op de 10.000m is niet te onderschatten.

En wat te denken van de monsterworp van speerwerper Timothy Herman? Hij schudde een waanzinnige 87m35 (zesde wereldjaarprestatie) uit zijn schouder en haalde de finale op het WK in Boedapest. Polsstokspringer Ben Broeders draaide weer een prima jaar op Diamond League-niveau en haalde voor de derde keer op rij de WK-finale. Europees vice-kampioen 400m indoor Julien Watrin, een absolute sterkhouder van de 4x400m-ploegen, 800m-loper Eliott Crestan (brons EK indoor) en hoogspringer Thomas Carmoy (brons EK indoor) zorgden er mee voor dat België zes medailles wegkaapte op het voorbije EK indoor in Istanbul.  

Toenemende tegenstand Tornados

Hoewel de 4x100-teams aan een stevige opmars bezig zijn, moeten we de favorieten voor het Allianz Team of the Year nog altijd zoeken bij de 4x400m-ploegen. De Tornados beleefden een jaar met ups-and-downs. Op het EK indoor in maart werden ze Europees kampioen en wervelden ze naar hun 17de internationale medaille. Op het WK outdoor misten de 4x400m-mannen voor het eerst sinds 2008 de finale van een WK, EK of Olympische Spelen. Zowel de Mixed Relays als de Cheetahs stonden wél in de WK-finale. De Mixed Relays  - in niet eens de sterkste bezetting - belandde op de vijfde stek. Diezelfde plaats was weggelegd voor de Cheetahs die het zonder Cynthia Bolingo moesten zien te rooien. De Cross Country Senior Men misten met miniem verschil het brons op het EK cross in Piëmonte. Herkansing zondag op het EK in Brussel waar de crossers zullen strijden alsof hun leven ervan afhangt. 

Rising Star en Allianz G-Spike

Voor de Allianz Women's Rising Star kijken we vooral naar de Belgische toppers op het voorbije EK U23 en EK U20. Dan komen we uit bij spurtsensatie Delphine Nkansa die verrassend naar 200m-goud knalde op het EK voor beloften, Elien Vekemans behaalde op datzelfde EK voor beloften een zilveren medaille in het polsstokspringen en de 18-jarige hoogspringster Merel Maes maakte indruk met een wonderlijke sprong over 1m93, maar door ziekte afgeremd werd op het EK U20. De genomineerde voor de Allianz Men's Rising Star zijn werpers Andreas De Lathauwer en Ides Verhulst en steeplespecialist Clément Labar. 

Voor de Allianz G-spike dienen zich meerdere topkandidaten aan. Wheelers Peter Genyn en Roger Habsch vochten dit seizoen enkele beklijvende duels uit en ook de Allianz G-Spike is een nek-aan-nekrace tussen de wereldrecordhouder 100m en de paralympische kampioen 100m. Naast de Allianz G-Spike wordt ook een G-promotor in de bloemen gezet. Vorig jaar viel Mieke Van Thuyne die eer te beurt. Benieuwd wie zaterdag het podium mag beklimmen. 

Maarten Vangramberen en Stéphanie Coerten zullen het gala aan elkaar praten. De deuren van Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen openen om 14u. De show start om 15u. Aansluitend volgt er nog een receptie. 

Bekijk hier nog eens de 42 genomineerden.
Bekijk hier het palmares dat teruggaat tot 1983.