17/03

Wie neemt een Allianz Gouden Spike mee naar huis?

allianz-omslag-website
Op zaterdag 26 maart is het eindelijk zover, de uitreiking van de Allianz Gouden Spikes. Omwille van de coronapandemie werd de uitreiking in 2020 geannuleerd en werd de editie van 2021 verschoven naar dit voorjaar. De genomineerden zijn intussen bekend en volgende week zaterdag komen we in Mechelen eindelijk te weten wie de opvolgers worden van Nafi Thiam en Bashir Abdi als beste Belgische atleten.

Thiam en Abdi opnieuw in pole position

Na wat geduld oefenen worden op 26 maart de Allianz Gouden Spikes uitgereikt, met Allianz als onze hoofdsponsor en meteen ook naamsponsor van de jaarlijkse sporttrofeeën. Met de stad Mechelen krijgt de uitreiking ook nieuwe gaststad voor een hoogstaande editie van de Allianz Gouden Spikes, want met medailles op het EK Indoor, het EK U23, het EK en WK U20 en ook op de Olympische en Paralympische Spelen lieten onze atleten zich opmerken in 2021. Met een nieuwe Olympische titel in de zevenkamp en een Europese indoortitel in de vijfkamp in een nieuw Belgisch record kan Nafi Thiam volgende week zaterdag haar achtste Gouden Spike op zak steken. Met Europees indoorkampioene en de nieuwe Belgische recordhoudster op de 1500m Elise Vanderelst, de nieuwe Belgische recordhoudster en tweede Europese performer op de 400m Cynthia Bolingo, vice-Europese indoorkampioene en vierde op de Spelen op de meerkamp Noor Vidts en de nieuwe Belgische recordhoudster op de 400m horden Paulien Couckuyt wordt het drummen voor de zilveren en bronzen spike. Hoewel Vidts na haar boerenjaar wellicht het dichtst bij Thiam in de buurt zal komen.

Bashir Abdi is net zoals Thiam topfavoriet om zichzelf op te volgen als beste Belgische atleet. De bronzen medaillewinnaar op de marathon in Tokio verbeterde in Rotterdam ook het Belgische record op de mythische afstand tot 2u03’36”, waarmee hij de tweede beste wereldjaarprestatie leverde. Thomas Carmoy pakte brons in het hoogspringen op het EKI in Torun, Koen Naert liep als tiende over de streep in de Olympische marathon, Ismael Debjani bracht het Belgisch record op de 1500m naar 3’33”06 en Ben Broeders sprong met de polsstok over 5m81 als beste Belgische prestatie ooit. Net zoals bij de vrouwen wordt de strijd voor de ereplaatsen spannender dan voor de overwinning na een sterk seizoen van onze Belgische atleten met prestaties op wereldniveau.

Voor de allereerste keer wordt in Mechelen een Allianz Gouden Spike voor de beste G-atleet en G-promotor uitgereikt. Met vier medailles op de Paralympische Spelen in Tokio krijgen de G-atleten de viering die ze verdienen met een eigen Gouden Spike. De prijs voor de G-promotor wordt uitgereikt aan iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld doorheen het jaar of zich gedurende zijn of haar carrière sterk heeft ingezet voor de Belgische G-atletiek. Deze prijs wordt uitgereikt door de G-sportambassadeur van stad Mechelen, Piet den Boer.

Concurrentie voor de Tornados

Vier ploegen maken kans op de Spike als “Team of the Year”. De 4x400m bij de mannen, de Belgian Tornados, maken opnieuw kans op de prijs nadat ze vierde werden op zowel het EK Indoor als de Olympische Spelen. De vrouwen op de 4x400m, de Belgian Cheetahs, zijn ook genomineerd. Op de World Relays in Silesia finishten ze als zevende en op de Spelen liepen ze eveneens naar een zevende plaats met een nieuw Belgisch record erbovenop. De Mixed Relays op de 4x400m werd in Silesia vierde en in Tokio kwamen ze als vijfde aan, ook in een nieuwe nationale besttijd. De vierde ploeg in de strijd is de 4x100m voor juniores vrouwen (U20). Op het EKu20 in Tallinn liepen naar een knappe vijfde plaats. Toch zijn de Tornados opnieuw de grote favoriet voor de hoofdprijs na het nipt missen van Olympisch eremetaal.

Europese kampioenen tegenover elkaar

In de “Rising Star” categorieën krijgen we maar liefst vijf atleten met een internationale medaille om hun nek. Bij de vrouwen is Rani Rosius de enige die daarin slaagde met zilver op de 100m op het EK U23 in Tallinn. Die medaille kan wellicht de doorslag geven, hoewel Annelies Nijssen zich zowel wist te plaatsen voor het EK als WK U20 en zelfs de finale haalde op dat WK op de 800m. Zita Goossens sprong vorig jaar over 1m90 en werd vijfde op het EK U23 en Mirte Fannes liep dan weer een geweldige 800m met 2’03”47.

Bij de mannen krijgen we twee Europese kampioenen, met Jente Hauttekeete op de meerkamp op het EK U20 en Ruben Verheyden op de 1500m op het EK U23. Hauttekeete behaalde later ook een zilveren medaille op het WK U20, wat hem volgende week zaterdag mogelijks ook de trofee voor Belofte van het Jaar kan opleveren. Jef Misplon wist zich op de meerkamp ook te plaatsen voor het EK en WK U20, Eliott Crestan en Michael Obasuyi mochten zich na hun zilveren medaille op het EK U23 ook opmaken voor de Olympische Spelen. Het maakt van de Men’s Rising Star een bijzonder sterk bezette categorie.

Maak kans op een gratis duoticket

Op zaterdag 26 maart komen we te weten wie een Allianz Gouden Spike in ontvangst mag nemen. De ceremonie vindt voor de eerste keer plaats in Mechelen, namelijk in het hart van de stad in de oude brouwerij en nu Congres- en Erfgoedcentrum Lamot. Hou ook onze Facebookpagina vandaag in de gaten want om 16u00 maak je kans op een gratis duoticket om de Allianz Gouden Spikes vanop de eerste rij mee te maken.

Het overzicht met alle genomineerden vind je hier terug en het palmares van de Gouden Spike vind je hier terug.

Pers

Je kan het persbericht hier terugvinden.