05/07

Werpcoach Luc Van Maldegem wil kleinere trainingsgroepjes behouden na corona

107262814-888389008335767-1607884215699918188-n

Timothy Herman met coach Luc Van Maldegem.

Luc Van Maldegem en zijn atleten, waaronder Timothy Herman, hebben tijdens de lockdown veel gehad aan onlinecontact. De speerwerpers daagden elkaar uit via Facebook. Van zodra het opnieuw mocht, werd er in kleine groepjes getraind en dat wil de werpcoach meenemen naar het post-coronatijdperk.

"In het begin van de crisis was er weinig persoonlijk contact", vertelt Luc Van Maldegem. "We hebben een groep gemaakt op Facebook samen met de atleten van Bart Pauwels in Sint-Niklaas en van mijn dochter Kelly in Gent. We wisselden in eerste instantie schema's en oefeningen uit, waardoor iedereen aan de bak bleef. Voor de atleten was het leuk om in contact te blijven, en op den duur begonnen ze elkaar uit te dagen en gingen er challenges rond."

Op trainingsinhoudelijk vlak koos Luc ervoor om tijd te nemen voor een extra brede basis. "We zijn eigenlijk aan een nieuwe winteropbouw begonnen. Op krachtvlak hebben we vooral met lichtere gewichten gewerkt, ook omdat de atleten die thuis hadden staan. Daarnaast is er extra op stabilisatie gewerkt. Vooral Timothy heeft daar nu tijd voor gevonden, want hij doet het eigenlijk niet zo graag en vaak. We hebben bij hem ook goed aan zijn snelheid en houding kunnen werken. Helaas kon werpen een lange tijd niet, alleen Hanne Maudens kon in Oordegem terecht." Luc begeleidt Hanne, die vooral onder Wim Vandeven traint, bij het speerwerpen.

Beetje bij beetje vond iedereen een plaats waar dan toch de speer gehanteerd kon worden. "Voor sommigen was het een veldje in de buurt, anderen konden terecht op een atletiekterrein dat de deuren opende. Maar het hield altijd wel wat risico in, want leg het maar eens uit als de politie je staande houdt en er zijn alleen essentiële verplaatsingen toegelaten."

Van zodra dat mocht, kon Luc zijn atleten weer in levende lijve gaan coachen. "Dat doe ik sinds een week of zes, in heel kleine groepjes. Ik geef telkens drie trainingen meteen na elkaar om iedereen te kunnen helpen, en we gaan ook na corona zo blijven werken. Het is makkelijker voor mij en de trainingskwaliteit ligt hoger. Onze groep wordt te groot om nog iedereen tegelijk aan het werk te kunnen zien."

Ondertussen liggen de 'winterse' trainingen achter de rug en wordt er weer specifieker gewerkt. "Waar het ons brengt, zien we wel. We bereiden ons voornamelijk voor op het BK, dus de focus ligt op midden augustus. We hopen ook op een paar buitenlandse wedstrijden, zo heeft Timothy er volgende week al eentje in Zweden. Hij is héél goed bezig, maar om een PR te gooien zal het weer moeten meezitten. Een verloren jaar vind ik het hoe dan ook niet. We hebben meer tijd gehad om aan enkele details te werken."

Voor sommige atleten uit de groep van Luc wordt het overigens niet makkelijk om deze zomer nog aan de bak te komen. "Ik hoor van enkele wedstrijden dat ze maar acht speerwerpers toelaten, als er al speerwerpen op het menu staat. Zo wordt het heel moeilijk om een plaatsje te vinden. Hanne Maudens zou heel graag nog eens werpen, maar we weten niet meteen waar ze dat moet doen."