11/08

Wereldtop in Rio; Vlaamse jeugd in Kessel-Lo

elena-defrere
Met de Olympische atletiek op vrijdag in de startblokken en het Vlaams kampioenschap voor cadetten en scholieren maandag op de agenda, wacht er alweer een lang en intensief atletiekweekend.

Die activiteiten beginnen al zaterdagnamiddag in Nieuwpoort met een open meeting met jeugd. Vlierzele organiseert dan een jeugdmeeting (met cadetten) in Oordegem-Lede en in Sint-Truiden worden de Limburgse medailles verdeeld in de meerkampen (vierkamp voor benjamins en pupillen; vijfkamp voor de andere categorieën). De zondag is voorbehouden aan de jongeren: jeugdmeeting in Peer (AVT) en jeugdmeerkampen in OostendeMaandag wordt de AtletiekArena Gaston Roelants in Kessel-Lo het zenuwcentrum van de Vlaamse atletiek. Dan kampen de beste cadetten en scholieren van Vlaanderen voor hun Vlaamse titels. Blikvangers worden alleszins onze Vlaamse medaillewinnaars van de eerste Europese scholierenkampioenschappen in Tbilisi, nu een maand geleden. Europees steeplekampioen Tim Van De Velde/DUFF kan een stokoud Belgisch record benaderen of verbeteren. Peter Daenens liep de 2000m met hindernissen in 1977 al in 5’46”8  (en zijn zoon Arthur  start in Kessel-Lo als medefavoriet bij de cadetten 800m); Jorg Vanlierde/DEIN is naast een meerkamptalent ook een begenadigd polsstokspringer en Tuur Bras/OEH is van alle hordemarkten thuis, maar bindt nu in de 200m de strijd aan met een andere EK-uitblinker, Sven Van Den Bergh/AVKA (5de in de EK 400m). Sven is, naast Van De Velde, Vanlierde en Bras, trouwens één van de zes jongens die deze zomer al een Belgisch jeugdrecord hebben scherper gesteld. Eliott Crestan kan als LBFA-atleet uiteraard niet deelnemen in Kessel-Lo, maar cadet Daniel Segers/EA heeft als kersvers nieuwe meerkamprecordhouder keuze te over en opteert voor een combinatie van het verspringen (waar hij ook al de nieuwe recordhouder werd met 7m02) met de halve baanronde. Bij de meisjes werden twee (scholieren)records scherper gesteld. Daarvan moest talent Justine Tinck/AVLO wegens blessure voortijdig het seizoen onderbreken, maar die andere nieuwe recordhoudster uit het Waasland, Nanouk Stevens/ACW liep de snelste scholierenmijl ooit en start in de 1500m als topfavoriete. Bekijk hier het tijdschema en hier de deelnemerslijst

VITA zorgt donderdagavond 18 augustus in Ninove nog voor de enige open midweekavondmeeting.

Slechts één stratenloop in Vlaanderen in dit lange weekend: maandag is er in het Limburgse Nieuwerkerken de Memorial Roger Luykx (ACA, max. 10K).

En uiteraard kan u al het Olympisch nieuws samengebald terugvinden bij de 'Internationale kampioenschappen'.

Klik hier voor meer info betreffende de Vlaamse atletiekkalender.