21/01

Voorbeschouwing KVV cadetten en scholieren meisjes

jdc-20210815-000334-min

Zoë Laureys tijdens het KVV outdoor in 2021

Na de Provinciale veldloopkampioenschappen worden zondag de eerste indoortitels van het nieuwe jaar uitgedeeld. De cadetten en scholieren maken in de Gentse Topsporthal onder elkaar uit wie een Vlaamse titel op zak mag steken. We starten onze voorbeschouwing met de cadetten en scholieren meisjes.

De afgelopen dagen moesten enkele atleten wel forfait geven na een besmetting met COVID-19 of door de quarantainemaatregelen. Vanwege de coronamaatregelen mag elke atleet ook slechts door één ouder of begeleider worden vergezeld, want publiek is nog steeds niet toegelaten. Alle wedstrijden kan je wel volgen via de livestream.

Cadetten meisjes: opnieuw KAAG en uitkijken naar Provost en De Paepe

Op het KVV outdoor van afgelopen zomer waren de cadetten meisjes van KAAG outstanding met vijf Vlaamse titels. Zondag maken de Gentse cadetten opnieuw kans op een reeks titels, want zowel op de 60m horden (Ine Impens/KAAG), in het hoogspringen (Maïté Potvin/KAAG) als in het hinkstapspringen (Lieke Van Moorhem/KAAG) topt een Gentse de inschrijvingslijsten. De verschillen liggen weliswaar dicht bij elkaar. In het hoogspringen zijn vijf meisjes amper één centimeter van elkaar verwijderd. In het hinkstapspringen moet Nora Breels/AVT met 10m85 ook één luttele centimeter toegeven op Van Moorhem. In het verspringen heeft Marit Leysen/LOOI met 5m61 de beste afstand achter haar naam, maar met Jade Cuvelier/KAAG (5m50) heeft KAAG opnieuw een titelkandidaat. In het polsstokspringen kan Kyani Joosten/SACN na de Vlaamse en Belgische titel outdoor zondag ook de Vlaamse titel indoor op haar naam schrijven. Met 3m30 was ze tot nog toe de beste performer. Louka Wauman/VOLH, brons op het BK, wordt met 3m10 haar grootste concurrente. In het kogelstoten kijken we uit naar Manon Beernaert/HAC en Malien Van Baelen/ACHL. Tijdens de Interprovinciale kampenmeeting deed de één jaar oudere Beernaert met 12m49 beter dan Van Baelen met 12m33. Op zondag maken we ons op voor een nieuw duel.

Op de 60m doken dit seizoen al vier cadetten onder de acht seconden. Marit Leysen/LOOI is met 7”91 opnieuw de beste op de inschrijvingslijst, ditmaal voor Jana De Raedt/AVT (7”92). In de finale mogen we ons verwachten aan een spannende ontknoping. Op de 200m topt Martha Geerardyn/ACW de inschrijvingen met 25”46, weliswaar outdoor. Ine Impens volgt als tweede met een indoortijd van 25”94, waardoor de titelstrijd op de baanronde eveneens een spannende strijd zal opleveren. Op de dubbele baanronde steekt Sterre Provost/MACW dan weer met kop en schouders boven de rest uit. Met 56”65 van afgelopen zomer bleef de Vlaamse en Belgische kampioene als enige van het deelnemersveld al onder de minuut. Een gelijkaardig verhaal op de 800m waar Emma De Paepe/GENK met 2’15”50 als enige al onder 2’20” liep. Een tactische koers kan voor een verrassing zorgen, maar Vlaams en Belgisch kampioene De Paepe zal zich niet zomaar laten passeren.

Scholieren meisjes: BR in gevaar met Zoë Laureys en Tinne Vertongen

Op de 60m horden kwam Noor Koekelkoren/DCLA al tot 8”78 en Camille Sonneville/KAAG tot 8”80, maar ze moeten zondag afrekenen met Zoë Laureys/DUFF die deze winter nog niet in actie kwam op de horden. Op de vlakke 60m kwam Laureys wel al aan de start. Met 7”63 liep een knappe tijd, maar ze moet Tinne Vertongen/ROBA met een bijzonder sterke 7”58 laten voorgaan. Op de 200m zijn de rollen omgedraaid en staat Laureys bovenaan de inschrijvingslijst. Ze kwam deze winter al tot 24”39 tegenover 24”76 voor Vertongen. Het Belgisch record op de 200m bij de scholieren indoor staat sinds 1994 met 24"21 op naam van Elke Bogemans/ACW. Het wordt een tijd om in de gaten te houden deze winter. Op de 400m kwamen de aanvoerders van de inschrijvingslijst nog niet in actie op de dubbele baanronde indoor. Margaux Bastil/ASVO (57”23), Anne-Sophie Bremans/ACHL (57”25) en Nina Van Pelt/LOOI (57”74) zijn aan elkaar gewaagd en we krijgen zondag ongetwijfeld een bijzonder boeiend duel. Op de 800m kwam topfavoriete Ninte Kegeleers/ABES wel al in actie. Met 2’13”77 liet ze een knappe tijd optekenen, benieuw hoe snel ze zondag zal gaan.

In het hinkstapspringen kan Yelena Boone/KAAG een nieuw titel aan haar palmares toevoegen. Afgelopen zomer strandde ze twee keer op een tweede plaats met zilver op zowel het KVV als het BK. Zondag kan ze opnieuw raak schieten, hoewel ze daarvoor moet afrekenen met Ella Coenegrachts/HAKI. In het verspringen moet Boone dan weer afrekenen met clubgenote Camille Sonneville. Met ook Elodie Francart/ADD en Zoë Devillé/ADD aan de start wordt het verspringen bij de scholieren meisjes een interessante competitie om te volgen. Het hoogspringen belooft ook een spannende wedstrijd op te leveren. Charlot Swankaert/ACME en Fenne Moerman/AZW klaarden ooit al 1m64. De vorm van de dag zal wellicht beslissend zijn. Gitte Bellemans/DCLA, deze zomer derde op het KVV outdoor, staat boven de inschrijvingslijst in het polsstokspringen met 3m10. Floor De Meulemeester/ACHL is met 3m00 haar grootste uitdager voor de titel. En in het kogelstoten gaat Sena Tay/STAX op zoek naar een nieuwe titel. Deze winter kwam ze al tot 13m79.

Het tijdsschema en de deelnemers vind je hier terug en de wedstrijden kan je zondag volgen op de livestream.