21/01

Voorbeschouwing KVV cadetten en scholieren jongens

jdc-20210815-000591-min

Mateo Bogaert tijdens het KVV outdoor in 2021

Na de Provinciale veldloopkampioenschappen worden zondag de eerste indoortitels van het nieuwe jaar uitgedeeld. De cadetten en scholieren maken in de Gentse Topsporthal onder elkaar uit wie een Vlaamse titel op zak mag steken. Na de meisjes blikken we vooruit naar de wedstrijden bij de cadetten en scholieren jongens.

De afgelopen dagen moesten enkele atleten wel forfait geven na een besmetting met COVID-19 of door de quarantainemaatregelen. Vanwege de coronamaatregelen mag elke atleet ook slechts door één ouder of begeleider worden vergezeld, want publiek is nog steeds niet toegelaten. Alle wedstrijden kan je wel volgen via de livestream.

Cadetten jongens: Lorenzo Nys en Finn Coene voor de dubbel

In het polsstokspringen ging Thies Flamez/RCT als enige al over drie meter, hoewel Floris Samain/AZW van dichtbij volgt met 2m90. In het verspringen komt Belgisch kampioen meerkamp Lorenzo Nys/DCLA met de beste afstand (6m14) aan de start. Rune Vandezande/ADD en Louis Van Herreweghe/EA worden allicht zijn dichtste belagers. In het hoogspringen staat Nys ook helemaal bovenaan. Met 1m92 pakte hij afgelopen zomer zijn tweede Belgische titel en heeft hij een mooie voorsprong op Mohamed-Reda Chemmakh/ACW (1m84) en Josse Martin/RCG (1m82), waardoor een springdubbel tot de mogelijkheden behoort. In het hinkstapspringen gingen Dario Helsmoortel/HAC (11m47) en Luka Afschrift/KAAG (11m36) al voorbij elf meter en maken allicht onder elkaar uit wie de nieuwe Vlaamse kampioen wordt. In het kogelstoten kwam niemand deze winter in de buurt van de knappe 13m99 van Finn Coene/KAAG. Op 2 januari strandde hij op één centimeter van de veertien meter lijn, maar zondag krijgt opnieuw een kans om die barrière te breken.

Op de 60m horden maakt Luka Afschrift kans op een dubbele titel indien hij ook de hinkstaptitel kan binnenhalen. Met 8”73 was Afschrift de afgelopen weken al de beste. Jonas Verschuere/RCG (8”98) en Dario Bertotto/AVT (8”99) worden zijn grootste uitdagers. Rune Vandezande pakte vorig jaar brons op het BK op de 100m en combineert zondag het hoogspringen met de korte sprint. Met 7”35 liep Vandezande afgelopen weekend een toptijd over 60m. Arno Cappaert/HAMM (7”51) komt het dichtst in de buurt. Op de 200m moet Cappaert (24”21) afrekenen met Finn Coene, zilver tijdens die 100m finale op het BK. Met 23”79 heeft hij de snelste tijd achter zijn naam staan. Op de 400m steekt Josse Martin erboven uit met 52”34, terwijl de 800m wellicht meer spanning zal opleveren. De meeste 800m deelnemers kwamen indoor nog niet in actie, dus het wordt afwachten wie de scherpe bochten het beste zal verteren.

Scholieren jongens: Ides Verhulst op zoek naar top vijf aller tijden

In het verspringen leverde Dai Keïta/DCLA deze winter al de beste Vlaamse prestatie met 6m50. Met zijn 6m58 van afgelopen zomer topt hij ook de inschrijvingslijst. Met 4m10 in het polsstokspringen en 1m91 in het hoogspringen voert Rune Ginkels/ROBA twee keer de inschrijvingen aan. In het polsstokspringen heeft hij een ruime voorsprong op Siebe Noppe/VOLH en Milan Desmet/AVKA, beide klaarden al 3m60. In het hoogspringen moet Ginkels afreken met Lucca Goossens/ATLA. Zowel Ginkels als Goossens sprongen deze winter over 1m85, maar outdoor ging Ginkels al over 1m91. In het hinkstapspringen kan Gijs Geerits/BREE na de Vlaamse outdoor titel zondag ook de indoor titel pakken. Met 12m84 leidt hij de inschrijvingen voor Tibo Jarivs/ABES met 12m04. In het kogelstoten pakte Ides Verhulst/ACW deze winter al sterk uit. Tijdens de Interprovinciale kampenmeeting deed hij de kogel pas landen na een indrukwekkende 17m17, goed voor de zevende prestatie aller tijden en op luttele centimeters van de top vijf. Verhulst kan zondag voor een van de prestaties van het KVV zorgen. 

De Belgische scholieren liepen deze winter al bijzonder snel over 60m. Vanuit Vlaamse zijde is Dieter Bergs/ROBA met 7”03 de snelste. De Vlaamse kampioen op de 100m kan zondag de sprintdubbel pakken, maar daarvoor moet hij op de 200m wel afrekenen met Jarno Torck/LEBB. Op de 60m horden kwamen Eli Timmerman/ATLA en Zeno Van Neygen/DAC allebei al tot 8”65 deze winter. Van Neygen voert de inschrijvingslijst wel aan op basis van zijn 14”82 over 110m horden. Met Jörne Diddens/SPBO op een derde plaats met 8”66 kondigt zich een spannend duel aan op de hoge horden. In de cadettencategorie maakte Mateo Bogaert/ASVO al indruk met zijn 51”07 over 400m, Vlaamse titels op 100m en 200m en de Belgische titel op de 400m. Zondag kan Bogaert als eerstejaars een eerste titel bij de scholieren pakken. Met Tibo Leboda/AVKA krijgt hij wel concurrentie van een andere eerstejaars. Op de 800m kwam Noah Coetsier/KAAG deze winter al tot 1’57”20. De tweede snelste Vlaamse indoortijd en de snelste tijd van alle deelnemers aan de start van het KVV. Na ereplaatsen tijdens de zomerkampioenschappen kan Coetsier zondag een Vlaamse titel op zijn naam schrijven.

Het tijdsschema en de deelnemers vind je hier terug en de wedstrijden kan je zondag volgen op de livestream.