14/08

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen cadetten en scholieren

laureys-zoe-2020-heusden-zolder-kvv-jdc

Zoë Laureys

Op zondag 15 augustus komen onze beste cadetten en scholieren in actie tijdens het Kampioenschap van Vlaanderen. In Heusden-Zolder kregen we vorig jaar een hoogstaand kampioenschap. Vandaag blikken we vooruit naar wat we morgen mogen verwachten in Deinze.

Sprint

Op de 100m bij de cadetten meisjes krijgen we een strek trio aan de start met Rune Dhondt/KAAG (12”53), Marit Leysen/LOOI (12”55) en Lauren Petroci-Coninx/GENK (12”56). De podiumplaatsen worden wellicht onder hen verdeeld. Op de 200m maakt Dhondt kans om de dubbel te pakken. Martha Geerardyn/ACW was dit seizoen al een fractie sneller op de halve baanronde dan Dhondt, waardoor we opnieuw een mooi duel mogen verwachten. Bij de scholieren meisjes is Tinne Vertongen/RCT de grote favoriete op de 100m. Op de dubbele afstand moet ze afrekenen met Zoë Laureys/DUFF wil Vertongen de dubbel realiseren.

Op de 100m en 200m bij de cadetten jongens lijkt Mateo Bogaert/ASVO op weg naar de dubbel. Bogaert werd vorig jaar nog tweede op de 400m als eerstejaars, maar dit jaar kiest hij voor het kortere werk. Zowel op 100m (11”49) als 200m (22”80) liet hij al ontzettend sterke chrono’s noteren en heeft hij een comfortabele voorsprong op de concurrentie. Bij de scholieren maakt nog een atleet van Oudenaarde kans op de dubbel, want Jaron De Vrieze/ASVO liet dit seizoen ook al mooie dingen zien op zowel 100m (10”94) als 200m (21”99). Hij zal wel moeten afrekenen met Cedric Verschueren/ACW en Marnix De Pauw/DAC. Vooral de 100m lijkt een nagelbijter te worden, want zowel Verschueren als De Pauw doken ook al onder elf seconden.

Op de 400m bij de cadetten meisjes heeft Sterre Provost/MACW de snelste tijd achter haar naam met 57”93. Met nog drie atletes onder de minuut krijgen een mooie finale. Bij de scholieren voert Nina Van Pelt/LOOI de deelnemerslijst aan met 57”74. Vorig jaar was Van Pelt nog derde op het KVV bij de cadetten in een scherpe 57”69 na een hoogstaande finale. Flore De Stercke/ASVO liep dit jaar als enige andere scholiere op de deelnemerslijst al onder een minuut en zal Van Pelt wellicht vergezellen op het podium. Voor de derde plaats wordt het een pak spannender. Bij de cadetten jongens is Josse Martin/RCG de snelste van het seizoen met 52”82, met Ben Vermaut/OEH als grootste concurrent (53”69). De titelstrijd op de 400m bij de scholieren belooft een spannende strijd tussen Killian Mersseman/ASVO en Bram De Raedt/AVT, Vlaams kampioen bij de cadetten in Heusden-Zolder vorig jaar. Mersseman heeft 49”12 achter zijn naam en De Raedt 49”69. Ze maken in Deinze tijdens een rechtstreeks duel onder elkaar uit wie de nieuwe Vlaamse kampioen zal worden.

Fond

Op de 800m bij de cadetten meisjes krijgen we twee favorieten met Emma De Paepe/GENK (2’15”50) en Ninte Kegeleers/ABES (2’16”44). Bij de scholieren is Jana Kluskens/LEBB met 2’10”06 de favoriete voor de titel. Bij de cadetten jongens komen een aantal atleten in aanmerking voor de titel, met onder meer Lowie De Bruycker, Tiemen Laenens/HCO en Sterre Dieltjens. Het verloop van de wedstrijd en de vorm van de dag zal bepalen wie de nieuwe Vlaamse kampioen wordt. Balder Van Eenoo/HAC heeft met 1’57”61 de snelste tijd dit seizoen achter zijn naam bij de scholieren. Met nog drie andere scholieren onder de twee minuten, bieden zich voldoende podiumkandidaten aan.

Op de 1500m zijn Margaux Dossche/ACME en Noor Jacques/DCLA met voorsprong de snelste cadetten van het pak, met een tijd van 4’47” achter hun naam. Zij strijden morgen voor de Vlaamse titel. Fien Peusens/ATLA won vorig jaar de titel op de 3000m bij de scholieren, maar kiest dit jaar voor de 1500m. Dit jaar werd Peusens al Vlaamse kampioene alle categorieën op de 1500m, na een geweldige eindsprint, en morgen gaat ze als favoriete van start. Op de 3000m bij de scholieren is EKU20-ganger Charlotte Pennemans/ACW de grote favoriete. Op de 1500m bij de cadetten jongens heeft Reda Aouragh/BRAB de beste tijd achter zijn naam met 4’08”49. Bij de scholieren voert Viktor Leenaert/AZW de deelnemerslijst aan met 3’59”60, maar Matteo Scieur/ACKO volgt op de voet met 4’00”87. Op de 3000m wordt het wellicht minder spannend, want Mathis Lievens/VAC voert autoritair de deelnemerslijst aan met 8’51”77.

Horden

Op de 80m horden verdedigt Camille Sonneville/KAAG haar titel. De grootste concurrentie komt van clubgenote Ine Impens/KAAG. De Gentse cadetten liepen dit seizoen als enigen al onder 12 seconden. Op de 300m horden voert Impens de deelnemerslijst aan, want ze liep als enige dit seizoen al onder 48 seconden. Bij de scholieren is Zoë Laureys/DUFF de grote favoriete op de 100m horden met 13”86. Op de 400m horden komt de Belgische recordhoudsters op de baanronde met hindernissen niet in actie. Margaux Bastil/ASVO is daardoor de uitgesproken favoriete voor de titel met haar 60”30, goed voor brons tijdens de Allianz Belgian Championships.

Bij de cadetten jongens is Kobe Van Raemdonck/BRAB de lijstaanvoerder op de 100m horden. Nadien komt Van Raemdonck ook in actie in het polsstokspringen, waardoor een dubbel niet uitgesloten is. Op de 300m horden liep Tibo Leboda/AVKA als enige al onder 41 seconden, waardoor hij als favoriet van start gaat. Bij de scholieren kan Alexander Van Vliet/KAAG zijn zilveren exemplaar op de 110m horden van vorig jaar inruilen voor goud als hij Nathan Boone/DEIN en Lucas Vercaeren/ACHL kan afhouden. Op de 400m horden zijn Jasper Spits/OEH (55”40) en Simon Dekoninck/HAC (55”85) met voorsprong de snelste van het seizoen, waardoor zij zondag onder elkaar zullen uitmaken wie zich Vlaams kampioen mag noemen. Vorig jaar viel Dekoninck als vierde nog net naast het podium.

Op de 1500m steeple bij de cadetten meisjes gaan ze met vier van start voor drie podiumplaatsen. Marthe Nyssen/ADD en Shanaya Ester Schollaert/OB zijn de grootste kanshebbers voor goud. Bij de scholieren meisjes is Rhune Vanroose/AVLO lijstaanvoerder met 7’22’07 op de 2000m steeple. Sem Serrano/KAAG voert de deelnemerslijst bij de cadetten jongens aan (4’42”40), maar Mats Vervoort/LYRA (4’45”41) volgt niet veraf. Bij de scholieren gaan ze met drie van start. Florian Huygens/HAMM pakte vorig jaar zilver en maakt nu een grote kans om goud binnen te halen.

Werpen

In het kogelstoten bij de cadetten meisjes is Lenne Jacobien/ACHL de enige voorbij dertien meter. Als ze dat kan herhalen, zal de Vlaamse titel niet veraf zijn. Charlotte Vanlangenaker/DCLA bleef dit seizoen amper drie centimeter verwijderd van de veertien meter lijn. Uittredend Vlaams kampioene Sena Tay/STAX volgt met 13m80 heel dicht in de buurt, waardoor we een mooi duel mogen verwachten. Bij de cadetten jongens is Kamiel Van Raemdonck/SPBO de grote favoriet met 14m91. Bij de scholieren ging uittredend Vlaams kampioen Alexander Anthonissen/KAPE dit seizoen al voorbij achttien meter, klaar om zichzelf op te volgen.

In het discuswerpen bij de cadetten meisjes heeft Fenne Bijlhouwer/KAPE meer dan vier meter voorsprong op haar dichtste concurrenten, waardoor ze morgen als favoriete van start gaat. Bij de scholieren krijgen we twee favorieten voor de titel met Aprill Verkoyen/SACN en Daphne Van Doninck/ACBR, aangezien zij als enigen al voorbij 38 meter wierpen dit seizoen. Bij de cadetten jongens gaat Kamiel Van Raeamdonck/SPBO, net zoals in het kogelstoten, als favoriet van start. Van Raemdonck kwam dit seizoen al tot een geweldige 57m85 en kan zijn Vlaamse titel verlengen. Pieter Stuyven/HAMM heeft dit jaar de beste worp bij de scholieren op zijn naam met 48m85, hoewel Ides Verhulst/ACW amper twee centimeter verderop volgt. Alexander Anthonissen/KAPE pakte vorig jaar de Vlaamse titel. Met 48m47 maakt hij nog steeds kans om zichzelf op te volgen en de dubbel kogel-discus opnieuw binnen te halen.

Martha Van Ballaer/ACHL gaat met 39m58 als favoriete van start in het speerwerpen bij de cadetten meisjes. Met drie atleten (Emma De Landsheere/VS, Emma Van Hove/ACW en Linde Breban/ADD) voorbij 39 meter wordt de Vlaamse titelstrijd bij de scholieren een spannende competitie. Bij de cadetten jongens verwachten we een strijd tussen Ben Vander Avert/KAPE (50m77) en Finn Coene/KAAG (48m66). Bij de scholieren voert Ides Verhulst/ACW de deelnemerslijst aan met een knappe 62m09. Uittreden Vlaams kampioen Hannes Catteau/DCLA volgt iets verderop met 58m11, maar zal zich niet snel gewonnen geven om zijn titel te verlegen.

Springen

In het hoogspringen bij de cadetten meisjes mogen we een spannende strijd verwachten, met drie atletes over 1m60. De concurrentie volgt echter op centimeters, waardoor de vorm van de dag bepalend zal zijn. Bij de scholieren geen Merel Maes/ACW, want zij maakt zich klaar voor het WKU20 in Nairobi. Daardoor krijgen we een open strijd. Lola De Rijck/LYRA en Hannelore Heymans/EA gingen al hoger dan 1m60 en vormen daardoor titelkandidaten. Bij de cadetten jongens heeft Lucca Goossens/ATLA met 1m81 een voorsprong van zes centimeter op zijn dichtste belager, Thomas Verbruggen/KAPE. Bij de scholieren sprong Viktor Van Aerde/KAAG maar liefst twaalf centimeter hoger dan zijn dichtste concurrenten met een knappe 2m02. De uittredende Vlaamse kampioen is daardoor de grote favoriet om zichzelf op te volgen.

In het verspringen zijn Jade Cuvelier/KAAG en Yelena Boone/KAAG de lijstaanvoerders bij respectievelijk de cadetten en scholieren. De Buffalo’s doen het goed in de springnummers, want bij de cadetten jongens krijgen we nog een Gentse atleten op kop met Finn Coene/KAAG. Hij sprong als enige al voorbij zes meter. Bij de scholieren is Bert Hermens/LOOI de favoriet dankzij een knappe 6m87 al dit seizoen.

In het hinkstapspringen bij de cadetten meisjes moet Nora Breels/AVT amper vijf centimeter onderdoen voor Britt Stockmans/LOOI. Bij de scholieren heeft Thais Favoreel/STAX, vorig jaar brons op het KVV, een ruimere voorsprong op Kato Brouckaert/AVT dankzij 11m47 tegenover 11m08. AV Toekomst bewijst wel andermaal hun capaciteiten in het hinkstapspringen. Bij de cadetten jongens komen geen deelnemers aan de start en bij de scholieren kan Gijs Geerits/BREE zijn titel van vorig jaar bij de cadetten doortrekken met een titel bij de scholieren.

Norah De Bruycker/HAC en Kyani Joosten/SACN voeren samen de deelnemerslijst in het polsstokspringen bij de cadetten meisjes aan met 3m30. Bij de scholieren is dat Sarie Milloen/AVZK, met eveneens 3m30. Bij de cadetten jongens is Kobe Van Raemdonck/BRAB favoriet dankzij 3m80 en bij de scholieren lijkt Victor Priem/AVR op weg naar de Vlaamse titel dankzij 4m50, gesprongen tijdens de International U18 Match.

Meer info

Ontdek de deelnemerslijsten en het tijdsschema. Het namiddagprogramma is ook live te volgen vanaf 13u40 op deze livestream op de YouTube-account van de Vlaamse Atletieliga.