06/08

Voorbeschouwing Flanders Cup DCLA

-ldq4545-min

Stijn Baeten

Op zaterdag 7 augustus maakt DCLA zich klaar voor de zesde Flanders Cup van het jaar. Voor hun Meeting voor Mon hebben ze een stevig deelnemersveld samengesteld met op elke nummer wel enkele Belgen om naar uit te kijken. De Franse sprinter Christophe Lemaitre is de grootste naam aan de start, maar het wordt afwachten of hij ook de winst kan binnenhalen. We blikken vooruit op de Flanders Cup Meeting van Mon in Kessel-Lo.

Belgische werpers topfavoriet 

In de werpnummers is het uitkijken naar enkele sterke Belgische atleten die de inschrijvingen aanvoeren. Vanessa Sterckendries/OEH in het hamerslingeren, Timothy Herman/ACME in het speerwerken, Elena Defrère/VAC en Matthias Quintelier/LYRA met de kogel. In het discuswerpen krijgen we Jamaicaanse aanvoerders met Samantha Hall en Chad Dimitri Wright/DCLA. Katelijne Lyssens/ROBA is beste Belgische in het veld en voor Defrère behoort een tweede podium van de dag tot de mogelijkheden. Bij de mannen zijn Edwin Nys/DCLA en Timothy Truyts/ACBR zijn de beste Belgen in competitie die strijden voor het podium. 

In het polsstokspringen gaat Thomas Van Nuffelen/DCLA na zijn PR van 5m10 opnieuw op zoek naar een mooie hoogte. Bij de vrouwen kan Hanne De Baene/OB met 3m45 de beste papieren voorleggen voor lokale scholiere Charlotte Vanlangenaker/DCLA met 3m30. In het hoogspringen voert Lisa Clopterop/RCG de inschrijvingen aan met 1m66 en Robin Daelemans/PEGA is de beste man met 1m86 eerder dit jaar. In het verspringen Ilona Masson/FCHA en de Canadese Jorden Savoury wordt haar grootste concurrente.

Van Puyvelde op zoek naar SB 

Op de hoge horden kan de Jamaicaan Michael Ohara de tijd voorleggen met 13”63. Senne Segers/LYRA is de beste Belg aan de start en junior Elie Bacari/DCLA maakt zijn debuut op de hoge horden. Bij de vrouwen voert de Cypriotische Natalie Christofi met 13”17 van eind juni de inschrijvingen aan. Lynn Beck/LYRA liep al een knap seizoen en kwam in Ninove al tot 13”82. In het spoor van Christofi kan ze mogelijks opnieuw wat sneller gaan. Op de 400m horden gaat Margo Van Puyvelde/ASVO op zoek naar een seizoensbeste. In Ninove liep ze een PR op de 200m en 100m horden, waardoor het duidelijk goed zit met haar vorm. Hopelijk kan ze dat doortrekken op de baanronde met hindernissen. Bij de mannen voert de Jamaicaan Malik James King de inschrijvingen aan met 49”51. Op de ACM in Sint-Niklaas bleef het bij 52”47 voor King, waardoor Tuur Bras/OEH en Dries Van Nieuwenhove/EA mogelijks uitmaken wie de winst pakt. Met Robin Van Damme/KAAG is ook de nummer vier van de Allianz Belgian Championships van de partij op een hoogstaande 400m horden bij de mannen.

Belgen in strijd met sterke buitenlanders op afstandsnummers 

Op de 800m krijgen Rani Baillievier/OLSE, Camille Muls/RESC en Sofie Van Accom/ACHL stevige buitenlandse concurrentie. De Luxemburgse Charline Mathias was tot nu de snelste van het pak met 2’00”35. Baillievier liet met 54”41 een sterk PR noteren op de 400m tijdens de FC in Lier en kan het Belgisch kampioene Muls knap lastig maken voor de beste Belgische prestatie. Bij de mannen was Stijn Baeten/DCLA in Ninove goed voor een PR op 1500m met een 3’37”01. In Kessel-Lo gaat hij van start op de 800m. Na een goede stage en in een sterk internationaal gezelschap kan hij hopelijk opnieuw een PR lopen. Op de 1500m voert een andere Cypriotische de inschrijvingen aan, Natalia Evangelidou met 4’16”33. Vanessa Scaunet/CABW opteert voor het langere werk in Kessel-Lo en kan in het spoor van de Cypriotische hopelijk een mooie tijd noteren. Lisa Rooms/OEH komt eveneens in actie op de 1500m. Bij de mannen kiest Tibo De Smet/RCG ook voor een uitstapje naar het langere werk. Hij strijdt met Matthias Gombeer/LOOI voor een beste Belgische prestatie. Twee Duitsers voeren de inschrijvingen aan met een tijd onder 3’44”, Maximilian Feist en Steffen Baxheinrich.

Op de 3000m is Michael Somers/LYRA de beste Belg in koers. Met de Nieuw-Zeelander Hamish Carson krijgt Somers wel een stevige concurrent voor de overwinning. Thomas Vanoppen/ACHL en Tim Van de Velde/DUFF komen ook in actie. Van de Velde deed in Mol het nodige zelfvertrouwen op met een overwinning op de 2000m, benieuwd wat hij kan op de langere afstand. Vanoppen is ook aan een sterk seizoen bezig, met de finale op de 1500m op het EKU23 als hoogtepunt. In 2020 liep Vanoppen als eens onder de acht minuten op 3000m, hopelijk kan hij dat morgen herhalen.

Christophe Lemaitre als topnaam

Manon Depuydt/ACME kiest in Kessel-Lo voor een 300m. Met de Nederlandse Eveline Saalberg en de Canadese Aiyanna Brigitte Stiverne krijgt ze stevige concurrentie, want alle drie liepen ze al onder 38 seconden. Messalina Pieroni/LOOI loopt de PR’s dit seizoen aan elkaar. Na de 200m en 400m volgt morgen wellicht ook een PR op de 300m. Elise Mehuys/LYRA vierde tijdens de FC op eigen bodem haar comeback met een overwinning op de 200m in een sterke 23”93. Morgen komt ze in actie op de 300m. Met ook Helena Ponette/HCO, Gylliane Botty/RFCL en Zoë Laureys/DUFF kent de 300m op de FC van DCLA een sterke Belgische bezetting. Opvallend, 800m-loopster Annelies Nijssen/ATLA gaat ook van start op de 300m. Na een sterke beurt tijdens de reeksen van de 4x400m op het EKU20 kan ze zich wellicht ook goed uit slag trekken op de 300m. Voor de mannen staat een 400m op het programma. Daarin voert Christian Iguacel/LYRA de inschrijvingen aan voor Jonas De Smet/KAAG. De twee finalisten van de Allianz Belgian Championships op de 400m krijgen concurrentie van enkele sterke buitelanders met de Duitser Jonas Breitkopf als beste dankzij 47”75 eerder dit jaar.

Op de kortste afstand van de dag, de 200m, voert de Canadese Aiyanna Brigitte Stiverne de inschrijvingen aan met 23”38. Benieuwd op welke nummer de Canadese in actie komt, want de 200m volgt amper 40 minuten na de 300m. Nora Thiry/RFCL is de snelste Belgische op papier met 23”99. Bij de mannen is de Nederlander Onyema Adigida de snelste op papier met 20”62 gelopen op het EKU23 in Tallinn. Op amper zeven honderdsten volgt wellicht de grootste naam van de meeting met de Fransman Christophe Lemaitre. De 31-jarige sprinter is er niet bij op Spelen, maar komt wel in actie in Kessel-Lo. Kobe Vleminckx/LYRA gaat als enige Belg van start in de A-reeks en kan zijn SB van 21”20 tijdens de Nacht van de Atletiek in dit gezelschap hopelijk aanscherpen.

Alle deelnemers vind je hier terug.