20/08

Voorbeschouwing BK meerkampen

van-den-brande-2021-lebbeke-kvv-jdc

Laure Van den Brande tijdens het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen

Voor het Belgisch kampioenschap meerkampen trekken we dit weekend naar Herve. Bij de masters mannen kennen we zaterdag al de nieuwe Belgische kampioenen. De vrouwen masters komen dan weer op zondag in actie. Sander Maes en Stefanie Brosens gaan als favoriet van start bij de seniores en bij de juniores houden we de atleten van het meerkampproject van de Vlaamse Atletieliga, Thomas Van der Poel, Laura Van den Brande en Nina Denolf aandachtig in het oog.

Opnieuw Camillie Sonneville bij de cadetten

Bij de cadetten wordt het uitkijken naar Camille Sonneville/KAAG. Na haar dubbele Vlaamse titel op de 80m horden en het verspringen is Camille in staat om een mooi eindresultaat neer te zetten in Herve. Ze krijgt concurrentie van onder meer Martha Van Ballaer/ACHL, derde in 2020 en sterk in de werpnummers met een derde plaats in zowel het kogelstoten als het speerwerpen op het Vlaams kampioenschap in Deinze. De nummer vier van vorig jaar, Laure Mondelaers/RCT, is er ook opnieuw bij. Met een tweede plaats in het kogelstoten en een derde plaats op de 80m horden in Deinze mag ze met ambities naar Herve vertrekken. Martha Geerardyn/ACW, tweede in het verspringen en op de 200m tijdens het Vlaams kampioenschap, mag eveneens met podiumambities naar de Belgische titelstrijd vertrekken. Bij de jongens wordt het afwachten wie boven zichzelf kan uitstijgen. Met Milan Desmet/ABES, winst in het polsstokspringen en tweede op 100m horden, Kobe Van Raemdonck/BRAB, winst op 100m horden en tweede in het polsstokspringen, en Finn Coene/KAAG, derde in het verspringen en tweede in het speerwerpen, staan alvast enkele sterke Vlaamse cadetten aan de start die sterk presteerden tijdens de Vlaamse kampioenschappen in Deinze.

Victor Priem op recordkoers 

Yelena Boone/KAAG werd vorig jaar tweede bij de cadetten en pakte afgelopen weekend goud (verspringen) en zilver (hinkstap). Met 10m76 in het kogelstoten en 30m52 in het speerwerpen dit seizoen zal de Gentse goed scoren dit weekend. Met onder meer Jade Cowie/AVLO en Noor Koekelkoren/DCLA staan nog twee Vlaamse scholieren aan de start om in de gaten te houden. Tinne Vertongen/RCT, Vlaams kampioene op 100m en 200m, staat ook op de deelnemerslijsten en houden we op het einde van de eerste dag best goed in de gaten. Want op de afsluitende 200m zal ze haar puntentotaal mooi aandikken. Bij de scholieren jongens wordt het uitkijken naar Victor Priem/AVR. Hij liet het ene na het andere PR noteren dit seizoen, met onder meer 55m14 met de discus en 4m50 met de polsstok. Met Maxim Verniers/AVLO, Dai Keïta/DCLA en Rune Ginkels/RCT komen nog een aantal sterke Vlaamse scholieren in actie.

BK in plaats van WK voor Van der Poel

Bij de juniores krijgen we met Laura Van den Brande/AVKA, Nina Denolf/VS en Alodie Van Der Meulen/ATH een sterk trio aan de start van de zevenkamp. Van den Brande kwam dit seizoen al tot 4970 punten, wat haar op de 19de plaats aller tijden brengt. Ze mag dan ook met titelambities aan haar weekend beginnen. Denolf scoorde met 4834 punten ook al een geweldig puntenaantal en kan de strijd aangaan met Van den Brande. Een andere atleet die deel uitmaakt van het meerkampproject van Atletiek Vlaanderen, Thomas Van der Poel/BRAB, komt dit weekend ook in actie in Herve. Met 7153 punten scoorde Van der Poel dit seizoen al een dik PR en deed hij ook beter dan de WK-limiet. Met Jente Hauttekeete/KAAG (8150 punten) en Jef Misplon/RCG (7210 punten) deden twee juniores beter dan de gevraagde WK-limiet. Aangezien slechts twee atleten werden uitgestuurd naar dat WK moest Van der Poel thuisblijven, maar kan hij dit weekend wel een nieuwe Belgische titel aan zijn palmares toevoegen. Met Elie Bacari/DCLA, Milan Van de Walle/DEIN en Axel Girard/OSGA krijgt hij een aantal stevige concurrenten naast zich.

Brosens en Maes voor goud

Bij de seniores is Stefanie Brosens/TUAC favoriete voor de titel, nadat ze vorig jaar tweede werd. Op het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen sprong Brosens voor het eerst meer dan zes meter ver. Met de kogel en op de horden deed ze dit seizoen ook al beter dan ooit. Met Frea Deroost/DAC, Sara Vanhalst/DEIN en Maité Beernaert/HAC staan nog een aantal sterke meerkampsters aan de start. Sander Maes/VAC is de grote favoriet voor de titel bij de mannen. In 2020 werd hij nog twee op het BK met 6703 punten. Maes heeft wel een PR achter zijn naam staan met 7533 punten.

Bij de masters vrouwen krijgen we drie atleten aan de start met Magali Baar/HF, Greetje De Greef/AVKA en Jocelyne Pater/ACLO. Bij de mannen krijgen we negen atleten aan de start van de vijfkamp, met onder meer Serge De Smedt/TUAC, Sammy Dalewyn/KAAG, Pieter Quartier/DEIN, Bart Vleminckx/SPBO en Bart Vanpoucke/SPVI.  

Ontdek hier de volledige deelnemerslijsten en het tijdsschema van het BK Meerkamp in Herve.