18/02

Voorbeschouwing BK indoor cadetten en scholieren jongens

-jdc9431-min

Lorenzo Nys

Na de Vlaamse kampioenschappen is het dit weekend tijd voor de nationale titelstrijd bij de cadetten en scholieren. De Vlaamse kampioenen mogen zich meten met de Waalse kampioenen in de Gentse Topsporthal. Bij de cadetten jongens wordt het uitkijken naar Deodato Sendo op de baanronde, Luka Afschrift op de horden en Lorenzo Nys in de springnummers. Bij de scholieren jongens mogen we een mooi duel verwachten tussen Dieter Bergs en Cédric Motieh op de 60m en kijken we ook uit naar Dai Keïta in de springnummers.

Cadetten jongens: nieuw duel tussen Njema en Vervoort

Op de 60m won Rune Vandezande/ADD overtuigend de Vlaamse titel in 7”34. Dit weekend krijgt hij stevige concurrentie vanuit Waalse hoek met Deodato Sendo/ULA (7”35) en Romain Bovi/RFCL (7”36). Op de 200m kunnen Deodato (23”26) en Bovi (23”41) met voorsprong de beste tijden voorleggen, want ze doken als enigen op de inschrijvingslijst al onder 24 seconden. Het bracht Sendo op een tiende plaats in de ranglijst aller tijden. Josse Martin/RCG heeft de tweede beste jaarprestatie op de 200m bij de cadetten op zijn naam met 23”35, maar hij opteert net zoals op het KVV voor de 400m. Toen liep hij onbedreigd naar de titel en ook nu voert hij de deelnemerslijst aan met 53”35. Augustin Ficher/HERV komt met 54”08 het dichtst in de buurt. Op de 800m verwachten we een nieuw duel tussen Vlaams kampioen Kilani Njema/LEBB (2’05”45) en Mats Vervoort/LYRA (2’05”87), tweede op dat KVV. Op de afgelopen CrossCup in Diest was Vervoort als tweede de betere van Njema, die als elfde eindigde na 3230m. Op de korte afstand op de piste verwachten we een pak meer spanning.

Luka Afschrift/KAAG kan net zoals op de Vlaamse kampioenschappen twee titels binnen halen. Zowel op de 60m horden als in het hinkstapspringen voert hij de deelnemerslijst aan, telkens met de beste jaarprestatie. Op de horden ligt het na Afschrift (8”54) bijzonder dicht bij elkaar, want zes jongens zitten met 8”69 tot 8”73 amper vier honderdsten van elkaar. Afschrift heeft met die 8”54 de tweede tijd aller tijden gelopen op de 0,838m hoge horden op een tiende van het BR. Benieuwd hoe dicht hij dit weekend kan komen bij dat record. In het hinkstap heeft Afschrift 11m54 achter zijn naam staan en Dario Helsmoortel/HAC wordt met 11m35 zijn grootste uitdager voor de titel. In het verspringen heeft Kwaku Ofori/RFCL met 6m27 de beste afstand staan voor Aymeric Evrard/SER (6m08) en Vlaams kampioen Lorenzo Nys/DCLA (6m02). In het hoogspringen staat Nys helemaal bovenaan met 1m88, ook de beste jaarprestatie. Eerstejaars Mohammed-Reda Chemmakh/ACW ging als tweede met 1m84 als enige andere deelnemer al over 1m80. In het polsstokspringen steekt Mathias Urbanczyk/MOHA met 3m71 boven de rest uit en met de kogel doet Finn Coene/KAAG met 14m33 hetzelfde.

Scholieren jongens: Dai Keïta opnieuw op titeljacht

Cédric Motieh/RFCL dook deze winter met 6”96 de top tien aller tijden in en weerhield op die manier Dieter Bergs/ROBA van hetzelfde, want hij blijft met 7”00 voorlopig op een gedeelde elfde plaats aller tijden. Op de 200m voert Motieh met 22”25 ook de deelnemerslijst aan voor Maric Lechantre/HUY (22”44) en ook op de 400m zijn de Waalse scholieren ook aan zet. Amadeo Cortes Leclou/RFCL dook dit seizoen als enige al onder 52 seconden met 51”58 voor Clément Pirotte/HUY (52”14) en Brice Jordens/ARCH (52”20). De jaarranglijst aanvoerder op de 800m, Kobe Wachtelaer/ACKO met 1’55”80, komt op de eerste dag van het BK niet in actie. De eerste plaats op de deelnemerslijst is daardoor voor Martin Courtois/CABW met 1’56”10 voor Noah Coetsier/KAAG met 1’57”20. Op de horden komt Nemo Rase/USBW met 7”87 als snelste tijd aan de start. Hij heeft bijna vier tienden voorsprong op zijn eerste achtervolger en loop zonder ongelukken naar de Belgische titel.

Kersvers Belgisch kampioen zevenkamp Dai Keïta/DCLA komt twee dagen in actie. Op zaterdag staat het hoogspringen op het programma en op zondag het verspringen. Met 1m97 en 6m80 staat hij twee keer bovenaan de deelnemerslijst, telkens met de beste jaarprestatie. Met frissere benen behoort een eerste sprong over 2m00 voor de jonge meerkamper tot de mogelijkheden. De nummer twee van het BK zevenkamp, Lukas Urbanczyk/MOHA, voert net zoals zijn jongere broer bij de cadetten de deelnemerslijst in het polsstokspringen aan. Met 4m50 deed hij dit seizoen beter dan Vlaams kampioen en derde op het BK meerkamp Rune Ginkels/ROBA met 4m21. In het hinkstap staat Vlaams kampioen Lowie Wauters/KAAG bovenaan met 12m91 en met de kogel is Ides Verhulst/ACW de verwachte naam, want met 16m65 doet het hij net geen twee meter beter dan Kamiel Van Raemdonck/SPBO.

  • De volledige deelnemerslijst vind je hier en het tijdsschema vind je hier.
  • De live results op zaterdag vind je hier en de livestream van de eerste dag vind je hier.
  • De live results op zondag vind je hier en de livestream van de tweede dag vind je hier.
  • Op zaterdag vind het ook het BK 4x200m plaats. De live results en deelnemers vind je hier.