25/06

Voorbeschouwing Allianz Belgian Championships - Vrouwen

maes-merel-2020-brussel-bk-ac-dequick-luc

Merel Maes werd vorig jaar Belgisch kampioene, maar dit jaar moet ze afrekenen met Nafi Thiam

Op zondag 27 juni treden de nieuwe versoepelingen tegen de coronapandemie in werking, waardoor 2500 toeschouwers welkom zijn op outdoor sportwedstrijden. De reeksen en het BK AMH op zaterdag worden wel nog achter gesloten deuren afgewerkt, want op de eerste dag van de nationale kampioenschappen zijn de huidige maatregelen nog van kracht. Voor de finales op zondag mogen de atleten wel op de steun van het publiek rekenen. We blikken vooruit naar de wedstrijden bij de vrouwen tijdens de Allianz Belgian Championships in het Koning Boudewijnstadion.

Zowel atleten, begeleiders als toeschouwers moeten dit weekend geen negatieve PRC-test voorleggen of een sneltest ondergaan. De mondmaskerplicht blijft van kracht, behalve voor atleten tijdens hun opwarming en wedstrijd. Op zondag mogen toeschouwers wel tijdelijk hun mondmasker afzetten wanneer ze op een vaste zitplaats zitten en die toeschouwers mogen zich verwarmen aan een aantal spannende finales.

Hoe snel gaan Rosius en Bolingo

Rani Rosius/AVT verbaasde vorig jaar met 11”39. Dit jaar kwam ze al tot 11”33, waarmee ze net geen drie tienden sneller is dan Miriam Oulare/RCB. Een nieuwe titel op de 100m lijkt dan ook het logische gevolg. Op de 200m is Cynthia Bolingo/CABW de grote favoriete. Vorig jaar kon Imke Vervaet/RCG haar mede-Cheetah nog afhouden, maar Bolingo ging dit jaar sneller dan ooit met 22”79. Met Vervaet, Manon Depudt/ACME en Rosius mogen we ons verwachten aan een mooie finale. Op de 400m wil Camille Laus/OEH haar seizoen kleur geven. Voor een plaats in de finale moeten de vrouwen trouwens doorlopen, want een tijd onder 55 seconden zal allicht nodig zijn. Eline Claeys/ATLA is al zeker van het EKU23 op de 400m en 400m horden. Dit weekend kiest ze voor de vlakke afstand om haar kansen op een teamselectie voor Tokio open te houden. Met ook Hanne Maudens/VS, Liefde Schoemaker/MOHA, Naomie Van De Broeck/ROCA en Margo Van Puyvelde/ASVO krijgen we een hoogstaande finale waar de podiumplaatsen zuurverdiend zullen zijn.

Claes maakt haar rentree

Vorig jaar maakte Mirte Fannes/DCLA de finale op de 800m hard, maar uiteindelijk won Renée Eykens/AA een nieuwe Belgische titel. Een gelijkaardig scenario is zondag mogelijk. Met Vanessa Scaunet/CABW staat er nog een outsider voor de titel aan de start. Op de 1500m zal geen maat staan op nationaal recordhoudster Elise Vanderelst/MOHA. Lindsey De Grande/OEH en Sofie Van Accom/ACHL worden wellicht haar dichtste belagers. Het is ook uitkijken naar de jonge Lucie Grandjean/BBS, die nog kans maakt op een selectie voor het EKU20. Op de 5000m kan Florence De Cock/WACO een tweede Belgische titel toevoegen aan haar palmares, na haar titel op de 10.000m. Met Febe Triest/ALVA, Juliette Thomas/DAMP, Karen Van Proeyen/ROBA en Melanie Bovy/WS staan wel een pak dames klaar om die titel niet zomaar cadeau te geven.

Op de 100m horden is Anne Zagré/RESC in goede doen, na haar 12”87 tijdens de European Team Championships. Een nieuwe titel mag haar niet ontsnappen. Eline Berings/RCG gaat op zoek naar een seizoensbeste om haar kansen op Tokio gaaf te houden. Op de 400m horden moet Paulien Couckuyt/VAC verstek geven wegens een kleine rugblessure. Hanne Claes/DCLA daarentegen maakt opnieuw haar opwachting op de baanronde met hindernissen. Claes is al zeker van Tokio en het wordt uitkijken wat ze dit weekend kan neerzetten. Geen Margo Van Puyvelde op de horden, maar met Ilana Hanssens/ASVO en de jonge Margaux Bastil/ASVO heeft Oudenaarde nog twee ijzers in het vuur voor een podiumplaats.

Thiam voor de dubbel

Het hoogspringen wordt een van de competities om in de gaten te houden op zondag. Met Merel Maes/ACW, Claire Orcel/CSF, Zita Goossens/DEIN en Nafi Thiam/RFCL doen alle grote namen in het hoogspringen bij de vrouwen mee aan de Allianz Belgian Championships. Orcel blijft dit seizoen voorlopig steken op 1m84, terwijl Goossens gisteren nog haar PR op 1m86 bracht. Maes kwam nog maar een keer in competitie, maar sprong meteen over 1m87. Voorlopig is Thiam wel de beste van het seizoen met 1m89. Als de weersomstandigheden meezitten, krijgen we hopelijk een sprong over 1m90. Het verspringen wordt ook een van de spannendste competities van het weekend. Met Bo Brasseur/DCLA, Vlaams kampioene Anne-Dominique Baramoto/MAC, Ilona Masson/FCHA en Stefanie Brosens/TUAC krijgen we een interessante strijd voor het podium. In het hinkstap wellicht minder spanning met Elsa Loureiro/RFCL als topfavoriet. Masson dubbelt en kan mogelijks een dubbelslag binnenhalen. In het polsstokspringen is Fanny Smets/CABW volop in de running voor Tokio. Een titel levert haar de nodige punten voor de World Rankings op, dus haar objectief zal duidelijk zijn.

Thiam dubbelt met het kogelstoten en voert de inschrijvingen ook hier aan. Met Noor Vidts/VAC komt nog een tweede topmeerkampster in actie met de kogel. Vlaams kampioene Elena Defrère/VAC kan voor Vilvoorde een tweede kogelmedaille wegkapen. In het discuswerpen voert Babette Vandeput/ATLA de ranglijst en bijgevolg ook de inschrijvingen aan met 53m78. Uittredend kampioene Katelijne Lyssens/ROBA liet een knappe 52m54 noteren op het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen en staat daarmee tweede. In het speerwerpen werd vorig jaar alles beslist in de laatste poging. Cassandre Evans/HUY haalde toen de titel binnen. Dit jaar moet ze opnieuw afrekenen met onder meer Nele Meulemans/STAX, Kayla Iven/RESC en Pauline Smal/RESC. Met de hamer kan niemand Vanessa Sterckendries/OEH bedreigen. Een nieuwe titel en mogelijks de 70 meter grens lonken voor Sterckendries.

Lefevre en Bayekula voor de Paralympische Spelen

Tijdens het BK AMH op zaterdag wordt het uitkijken naar Joyce Lefevre/PAR en Lea Bayekula/WS bij de wheelers. Beide hopen hun selectie voor de Paralympische Spelen veilig te stellen. Lefevre komt in actie op de 100m en 200m, terwijl Bayekula 100m en 400m voor haar rekening neemt.

Ontdek de volledige deelnemerslijst en het tijdsschema van de Allianz Belgian Championships. De live results kan je hier volgen.