25/06

Voorbeschouwing Allianz Belgian Championships - Mannen

-ldq5499-min

Kobe Vleminckx (1845) op weg naar de Belgische titel op de 100m

Op zondag 27 juni treden de nieuwe versoepelingen tegen de coronapandemie in werking, waardoor 2500 toeschouwers welkom zijn op outdoor sportwedstrijden en dus ook op de Allianz Belgian Championships. De reeksen en het BK AMH op zaterdag worden wel nog achter gesloten deuren afgewerkt, want op de eerste dag van de nationale kampioenschappen zijn de huidige maatregelen nog van kracht. Voor de finales op zondag mogen de atleten wel op de steun van het publiek rekenen. We blikken vooruit naar de wedstrijden bij de mannen tijdens de Allianz Belgian Championships in het Koning Boudewijnstadion.

Zowel atleten, begeleiders als toeschouwers moeten dit weekend geen negatieve PRC-test voorleggen of een sneltest ondergaan. De mondmaskerplicht blijft van kracht, behalve voor atleten tijdens hun opwarming en wedstrijd. Op zondag mogen toeschouwers wel tijdelijk hun mondmasker afzetten wanneer ze op een vaste zitplaats zitten en die toeschouwers mogen zich verwarmen aan een aantal spannende finales.

Opnieuw Vleminckx

Op de 100m is Kobe Vleminckx/LYRA topfavoriet om zichzelf op te volgen als Belgisch kampioen. Vleminckx liet afgelopen weekend 10”49 noteren tijdens de European Team Championships en lijkt klaar voor een nieuwe nationale titel. Gaylord Kuba Di-Vita/CABW staat ingeschreven met 10”44, maar kwam dit jaar nog niet verder dan 10”66. Met Yoran Deschepper/MACW (10”64), Jordan Paquot/SER (10”66) en Florian Tshitwenu/RESC (10”69) liepen nog drie mannen onder 10”70 en achter hen ligt het ook dicht bij elkaar. Voor een plaats in de finale wordt het drummen en persoonlijke records zullen allicht nodig zijn voor het podium. Op de 200m voeren Kevin Borlée/OEH en Robin Vanderbemden/SER de inschrijvingen aan. Borlée lijkt naar zijn betere vorm toe te groeien, na 45”78 op de 400m afgelopen weekend. Op de 200m kwam hij dit jaar al tot 21”10. Vanderbemden volgt amper 3 honderdsten verderop, waardoor we een spannende finale mogen verwachten. Voor het brons moet Amine Kasmi/RESC (21”34) aan de bak tegen enkele namen hierboven. De bronzen medaille van vorig jaar, Yoran Deschepper (21”38), Jorden Paquot (21”44) en ook Antoine Snyders/WACO (21”42). Het is ook uitkijken wat de jonge Timber Huysmans/GRIM (21”48) dit weekend kan neerzetten. Jonathan Borlée/OEH geeft forfait, waardoor broer Dylan Borlée/OEH (45”71) de enige van de familie is aan de start van de baanronde. Met ook Alexander Doom/AVR (45”96) aan de start mogen we mikken op een nieuwe nationale kampioen in een tijd onder 46 seconden. Het zou voor beide hun allereerste nationale titel outdoor bij de seniores zijn. Jonathan Sacoor/OEH kwam in 2021 nog niet verder dan 47”36, waardoor we uitkijken wat hij dit weekend kan presteren. Uittredend nationaal kampioen Christian Iguacel/LYRA gaat samen met Julien Watrin/DAMP op zoek naar een goede tijd met het oog op een eventuele selectie voor de Olympische aflossingsploegen.

Crestan versus Debjani

Op de 800m maakte titelverdediger Eliott Crestan/SMAC het vorig jaar spannend door zich met de traagste tijd te kwalificeren voor de finale. Een dag later behaalde hij wel overtuigend de titel binnen. Aurèle Vandeputte/HAC pakte toen zilver voor een toen nog verrassende Tibo De Smet/RCG. Zondag is een herhaling van dat podium mogelijk, hoewel Ismael Debjani/CABW dat mogelijks zal verstoren. De nationale kampioen en recordhouder op de 1500m verkiest in aanloop naar de Spelen voor de 800m op het BK. Crestan is net zoals Debjani al zeker van de Spelen en Vandeputte zijn seizoen is al geslaagd met een eerste duik onder 1’46”, hoewel Tokio steeds dichterbij komt voor de West-Vlaming. De limiet staat namelijk op 1’45”20. Tibo De Smet bleef in Nijvel onder de limiet voor het EKU23. Als vierde belofte op de ranglijst komt hij voorlopig niet in aanmerking voor een ticket richting Tallinn, tenzij een van de andere beloftes voor de langere afstand opteert. Pieter Sisk/DCLA gaat hem als derde met elf honderdsten vooraf. Op de 1500m staat Sisk zelf vierde, waardoor hij dit weekend extra ritme wil opdoen op de 800m met het oog op Tallinn.

Obasuyi en Bras op zoek naar nieuwe titel

Jochem Vermeulen/LYRA heeft afgemeld op de 1500m, waardoor Peter Callahan/RESC als favoriet van start gaat. Beloftes Louis Vandermessen/CABW (3’38”72) en Ruben Verheyden/EA (3’39”44) kiezen in de aanloop naar het EKU23 voor de 1500m en kunnen Callahan misschien verrassen. Pieter Claus/ALVA weet als geen ander hoe je een BK moet winnen en kan misschien wel een vijfde titel op zak steken. Op de 5000m is Soufiane Bouchikhi/RFCL (13’26”57) de grote favoriet. Michael Somers/LYRA (13’37”67) liet een goede indruk na tijdens de European Team Championships en kan in het spoor van Bouchikhi hopelijk opnieuw een sterke tijd neerzetten. Titelverdediger Ward D’Hoore/HAC, Vlaams kampioen Steven Casteele/KKS en Lahsene Bouchikhi/RESC zijn de voornaamste namen voor het brons.

Michael Obasuyi/OEH lijkt onklopbaar op de hoge horden en gaat zondag op zoek naar een nieuwe titel. Vorig jaar werd Nolan Vancauwemberghe/MOHA nog vierde, maar tijdens de European Team Championships liet hij een PR noteren met 14”20. Een podiumplaats mag een duidelijke ambitie zijn. Dat is allicht ook de ambitie van François Grailet/RFCL, die met 14”01 ook al een PR liet noteren dit seizoen. Op de 400m horden gaat Tuur Bras/OEH op zoek naar een tweede nationale titel. Hij zal opnieuw moeten afrekenen met Dylan Owusu/LYRA en Dries Van Nieuwenhove/EA. Robin Van Damme/KAAG lijkt de enige die een herhaling van het podium van vorig kan verstoren. Op de steeple maakt Tim Van de Velde/DUFF zijn opwachting. Marco Vanderpoorten/HAMM en kersvers Belgisch kampioen 10.000m Lucas Da Silva/RFCL zorgen voor de nodige spankracht.

Mogelijke dubbel voor Milanov 

In het hoogspringen zal niemand Thomas Carmoy/CRAC in de problemen kunnen brengen. Terwijl Daniel Segers/RESC, vorig jaar Belgisch kampioen met een nationaal juniorrecord, opnieuw moet afrekenen met Corentin Campener/RESC en Mathias Broothaerts/LYRA. Meerkampkampioen Jente Hauttekeete/KAAG gaat ook van start in de zandbak en zal zich ook willen mengen in de medailles. In het hinkstap presteerde Björn De Decker/WIBO tijdens de European Team Championships beter dan ooit met 15m27. Die goede reeks wil hij ongetwijfeld verderzetten tijdens de Allianz Belgian Championships. In het polsstokspringen heeft Ben Broeders/DCLA afgemeld, waardoor Robin Bodart/BBS plots de favoriet voor de nationale titel is. Afgelopen was Bodart ook goed voor een nieuw PR in Roemenië. Met 5m20 gaat hij Frederik Ausloos/DCLA (5m11) en Thomas Van Nuffelen/DCLA (4m96) vooraf.

In het kogelstoten nemen Philip Milanov/VAC en Matthias Quintelier/LYRA het tegen elkaar op. Milanov liet dit seizoen al 18m46 noteren, terwijl Quintelier voorlopig 17m49 achter zijn naam heeft staan nadat hij sukkelde met een kleine blessure. In het discuswerpen lijkt een elfde (!) titel voor Milanov bijna vanzelfsprekend. Het wordt vooral uitkijken naar de afstand. In het speerwerpen is Timothy Herman/ACME torenhoog favoriet voor een nieuwe titel. Een kleine blessure hield hem weg van de European Team Championships, maar dit weekend komt hij opnieuw in actie. Leon Menten/ACW viel op het laatste moment in en met zijn 66m38 lijkt hij op weg naar het zilver. Het hamerslingeren vindt dit jaar plaats in Kessel-Lo en Vlaams kampioen Remi Malengreaux/RCG is opnieuw favoriet om zichzelf op te volgen als nationaal kampioen.

Genyn op zoek naar Paralympisch ticket

Op zaterdag vindt het BK AMH plaats. Met Peter Genyn/PAR en Roger Habsch/RFCL gaan twee wheelers op zoek naar een Paralympische selectie. Op 6 juli wordt de selectie afgesloten, waardoor ze deze kans willen aangrijpen om hun ticket veilig te stellen. Genyn gaat ook van start op de 100m en 200m, terwijl Habsch de 100m combineert met de 400m. Op de 800m gaat Matthias Boonen/LOOI van start. Momenteel heeft hij 2’15”93 achter zijn naam staan, maar morgen hoopt hij alvast sneller te gaan.

Ontdek de volledige deelnemerslijst en het tijdsschema van de Allianz Belgian Championships. De live results kan je hier volgen.