03/01

Vlaanderen helpt je met je Goede Voornemens

2021-01-03-goede-voornemens-persvoorstelling-1

Vlaams minister Weyts tijdens zijn allereerste Start2Run van 2021

Vlaams Minister van Sport Ben Weyts en Sport Vlaanderen willen niet-sporters overtuigen om sporten en bewegen alvast hoog op hun lijst met goede voornemens te zetten. De campagne 'Gelukkig is er maar één allereerste keer' moet hen dat duwtje in de rug geven. Na die allereerste keer wordt sporten immers leuker, vertrouwder én gemakkelijker. De campagne is een samenwerking met Sport Vlaanderen, de sportdiensten en de sportfederaties.

Het begin is het zwaarst

Starten met sporten is voor velen een enorme uitdaging. Gelukkig is er maar één allereerste keer. Daarna wordt het alleen maar beter en leuker! Hoe sneller je met sporten en bewegen begint, hoe sneller dus die eerste keer voorbij is. Begin eraan en je bent vertrokken. Dat is de hoofdboodschap van de campagne ‘Goede voornemens 2021’ die Sport Vlaanderen met iedereen wil delen die begint te sporten of herbegint na bijvoorbeeld een blessure.

Vlaams Minister van Sport Ben Weyts: “Beginners zijn niet alleen gebaat bij een uitgebreid sportaanbod, maar ook bij begeleiding en ondersteuning bij de éérste stap. Die is immers de aller moeilijkste. Onze campagne houdt rekening met alle drempels die een beginnende sporter ervaart. Wij helpen graag iedereen om tot een duurzaam sport- en beweeggedrag te komen.

De eerste keer van Anja Daems

Voor de campagne ‘Goede voornemens’ stuurde Sport Vlaanderen Peter Van Asbroeck, Anja Daems en Jelle Cleymans er op uit om elk drie sporten te ontdekken. In negen leuke video’s inspireren zij ons om van die goede voornemens ook écht werk te maken. Iedereen kan ook onmiddellijk aan de slag met de online-lessen. Die oefenlessen zijn alleen opgenomen om thuis in alle rust te proberen. Ze stellen iedereen in staat om binnenkort goed voorbereid en vol zelfvertrouwen naar de eerste groepsles te gaan. Sportdiensten van heel wat gemeenten hebben bovendien een ‘Eerste Keer Coach’ aangeduid. Deze contactpersonen vind je terug op sport.vlaanderen/eerstekeer en kan je alles vertellen over het lokale startersaanbod. 

Anja Daems zette haar eerste stappen in het joggen en kreeg daarbij deskundige uitleg van loopbegeleider Geert De Brouwer. Want zeg nu zelf: welke sport is laagdrempeliger dan joggen? Loopschoenen, loszittende kledij, een gepast loopschema, motivatie én aanmoediging en steun van een loopbegeleider zorgen gegarandeerd voor een succesvolle start en wellicht het begin van vele jaren loopplezier. Ontdek hier hoe Anja haar eerste loopsessie aan de Gentse Watersportbaan beleefde of ontdek hier de making-off.

Starten met lopen

De verenigingen van de Vlaamse Atletiekliga kunnen starters helpen om die belangrijke eerste stap te zetten: loopbegeleiding kan in deze coronatijd nog wel in kleine groepen én ondersteund met online informatie (loopschema’s, nuttige tips,…). Via een online infosessie krijgen nieuwkomers de nodige basistips om aan de slag te gaan en bij een wekelijks ontmoetingsmoment leer je wat versterkende oefeningen, krijg je extra tips en kan je de nodige vragen stellen aan ervaren en kwaliteitsvolle loopbegeleiders. Neem zeker contact op met de dichtstbijzijnde loopclub, die je hier kan terugvinden. Meer info over starten met lopen vind je terug op Running & Co.

Laat vrienden weten dat ook jij gestart bent met joggen, deel het op Facebook, post een leuke foto van tijdens je looptrip in de FB-groep Running&co! Zo motiveer je jezelf om vol te houden én zet je anderen aan om ook die stap naar een gezondere levenshouding te zetten.