21/02

VLAAMSE ATLETIEKLIGA WIL HET TABOE ROND EETSTOORNISSEN MEE DOORBREKEN

eetgedrag
De recente getuigenissen van atleten met een eetstoornis hebben andermaal getoond dat dit probleem over de volledige breedte van de atletiekgemeenschap aanwezig is, los van de discipline, het niveau, leeftijd of geslacht. Bijna elke atleet kent ondertussen iemand in zijn of haar omgeving met een eetstoornis, en we zijn dan ook bewust welke verwoestende impact dit heeft op deze persoon en zijn of haar omgeving.

De Vlaamse Atletiekliga wil structureel actie ondernemen rond dit thema, vanuit 3 pijlers:

  • Snelle detectie: alarmsignalen leren herkennen (bij jezelf en je omgeving), het onderwerp bespreekbaar maken
  • Snelle doorverwijzing: een netwerk aanbieden met gespecialiseerde hulpverleners die zowel kennis hebben van eetstoornissen als de (top)sportcontext
  • Focus op wat telt: weggaan van een cijfermatige aanpak van de lichaamssamenstelling naar een multidisciplinaire aanpak, waarbij een correct voedingspatroon een belangrijk deel is van de zelfzorg en recuperatie die nodig is bij prestatiegerichte trainingen


We zullen hierbij twee infomomenten organiseren, een eerste infosessie gericht op atleten en ouders die zal plaatsvinden op woensdag 23 februari, in de periode mei-juni organiseren we diepgaandere info voor trainers, ouders en (paramedische) begeleiders. De infosessies zullen we in eerste plaats richten naar atleten, ouders, trainers en begeleiders in onze topsportwerking, maar we maken het mogelijk voor iedereen om de sessies fysiek of online mee te volgen. Daarnaast maken we opnames van deze sessies zodat iedereen deze ook achteraf kan herbekijken.

Wanneer? Woensdag 23 februari 2022 van 17u00 – 18u00.

Waar? Topsporthal Gent, Zuiderlaan 14, 9000 Gent (of online).

Sprekers?

  • Petra Bruggeman
    • Huis- en sportarts in groepspraktijk Varendries in Drongen.
    • Arts aan huis in de topsportschool Atletiek en Wielrennen in Gent.
  • Gino Devriendt
    • Sportdiëtist met private praktijk voor individuele consultaties te Gits en verbonden aan sportmedisch centrum Sport’R in Roeselare.
    • Gegradueerde in de voedings -en dieetkunde (KHBO Brugge, 1998) met specialisatiejaar sportdiëtiek (HAN Nijmegen, 2009) en Certified anthropometrist ISAK level 1 (Portsmouth, 2014).
  • Hanna Aerts
    • Klinisch psycholoog, diëtiste en bewegingswetenschapper.
    • Meer dan 10 jaar zelfstandige praktijk in Merelbeke met expertise in een positief lichaamsbeeld en eetproblemen (praktijk-liv.be).
    • Doctoraatsstudente KU Leuven met thema atletische identiteit in relatie tot een positief lichaamsbeeld, eet-en beweeggedrag bij atleten.

Inschrijven?
Op woensdag 23 februari van 17u00 – 18u00 organiseren we dus een infosessie voor atleten en ouders aansluitend op de topsport-ontwikkelingsprogramma’s in Gent en Leuven. De sessie zal fysiek georganiseerd worden in Gent (VIP-verdiep Topsporthal, boven de cafetaria) en we maken een videoverbinding met Leuven (Universitair Sportcentrum, Gebouw De Nayer, lokaal 02.05). Indien je de sessie fysiek in Gent wilt bijwonen kan je inschrijven tot en met zondag 20 februari via Owen Malone, daarnaast kan je ook inschrijven om de sessie online te volgen via deze link.

Pers?
Gelieve uw accreditatie aan te vragen via Owen Malone, voor 21 februari, met vermelding of je de sessie fysiek of online wenst bij te wonen. Voor verder inhoudelijke vragen kan je ook terecht bij Owen Malone, 02/474.72.25.