06/08

Tornados ondanks blessure naar Olympische finale

4x400m-mannen-2021-tokio-os-reeksen-belga

Dylan Borlée lanceert Jonathan Borlée op weg naar de Olympische finale

Op de achtste dag van het Olympische atletiektornooi was het eindelijk tijd voor de Belgian Tornados, de mannenploeg op de 4x400m, om hun Olympische missie aan te vatten. Tijdens de halve finales volstond een plaats bij de eerste drie om zich te verzekeren van een plaatsje in de finale op zaterdagnamiddag. Het zag er lang uitstekend uit voor de Belgen tot Jonathan Borlée als slotloper moest afrekenen met fysieke problemen. Een plaats bij de top drie kwam gelukkig niet in gevaar dankzij de wilskracht van Jonathan Borlée.

In de tweede halve finale mocht Alexander Doom/AVR als startloper vertrekken vanuit baan zes. Doom moest eerst een gaatje laten op de Japanner voor hem, maar in de laatste rechte lijn kon hij de Japanner opnieuw remonteren om de stok door te geven in derde positie na een knappe 45"37 aan Jonathan Sacoor/OEH. De Polen namen de kop met Zalewski en Sacoor plaatste zich in het spoor van de Pool. Ze namen een paar meter op de concurrentie en Sacoor liep een ijzersterke 400m in 44"11. Hierdoor kon Dylan Borlée/OEH in een ideale positie aan zijn baanronde beginnen. Dylan gaf een sterke indruk en ging op en over de Pool in de laatste rechte lijn met 44"46 als splittijd. Jonathan Borlée/OEH mocht op kop aan de laatste ronde beginnen. Hij gaf een ontspannen indruk en na de tweede bocht keek hij op naar het grote scherm. Een plaats bij de eerste drie kon de Belgen niet meer ontlopen, want in de achtergrond drong alleen de Jamaicaan nog aan. In de laatste 50 meter sloeg het noodloot toe, want Borlée kreeg te kampen met fysieke problemen. De paslengte verkleinde, maar op karakter liep Borlée toch naar een derde plaats en een split van 45"43. De Jamaicaan kon hem op de lijn nog net kloppen met 2’59”29 voor de Jamaicanen tegenover 2’59”37 voor de Belgen. Polen won in 2’58”55. Een plaats in de finale was het doel en dat werd behaald. Maar het tornooi voor Jonathan Borlée zit er meer dan wellicht op, nadat hij na de finish naar de linkse hamstring greep met een duidelijke grimas op zijn gezicht. Kevin Borlée/OEH werd gespaard in de reeksen wegens last van de hamstring. Hopelijk kan Kevin morgen om 14u50 wel voluit gaan om samen met de andere Tornados een mooie ereplaats voor de Belgen te verzekeren.

In de eerste reeks nam Botswana een kanonstart dankzij Isaac Makwala. De Amerikanen moesten daarna volop aan de bak, maar konden de situatie rechtzetten en wonnen overtuigend in 2’57”77. Botswana werd tweede (2’58”33) en Trinidad en Tobago derde (2’58”60). De snelste verliezende tijden komen ook uit de eerste reeks met Italië en Nederland. Beide ploegen lieten een nieuw nationaal record noteren om zich te plaatsen voor de finale. Italië, met Scotti en Re, liep 2’58”91 en Nederland, dat nog finalist op de individuele 400m Bonevacia achter de hand houdt voor de finale, werd vijfde in 2’59”06. De Belgen plaatsen zich met de achtste tijd voor de finale, ondanks de blessure voor Jonathan Borlée.

Alle info over de Belgische atleten op de Olympische Spelen in Tokio vind je hier en alle wedstrijden en interviews met de Belgen op de Spelen vind je op Sporza.be.