07/08

Tornados net naast het podium met BR

belgaimage-179981010-full

Alexander Doom, Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée

Op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen was het eindelijk tijd voor het Olympische debuut van onze marathonloopsters Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen. In de straten van Sapporo vertrokken de vrouwen om 6u00 ’s morgens lokale tijd om de grootste hitte voor te zijn. Later op de dag kregen we met de Belgische mannen en vrouwen twee ploegen aan de start in de finale van de 4x400m voor twee ontzettend snelle wedstrijden.

Op vrijdagnacht om 23u00 Belgische tijd, een uurtje vroeger dan voorzien vanwege de hitte, begonnen de vrouwen aan de Olympische marathon. Met Mieke Gorissen/ADD en Hanne Verbruggen/VITA had ons land twee debutanten aan de start van de mythische afstand. In een loden hitte begonnen de Belgen behoudend aan hun wedstrijd. In het tweede deel van de wedstrijd kon Gorissen langzaam opschuiven om uiteindelijk te finishen op een prachtige 28ste plaats. sterker nog, Gorissen eindigde als achtste Europese vrouw. Verbruggen kon eveneens wat plaats goedmaken, maar op het einde moest ze opnieuw enkele atleten laten voorgaan. Met een knappe 49ste plaats op 73 aankomende atletes kan Verbruggen meer dan tevreden terugblikken op haar Olympische marathon.

In het Olympische stadion kwam vandaag nog Belgen in actie met de finales van de 4x400m op het programma. Zowel de Belgische vrouwen als de mannen plaatsten zich voor de finale. Bij de vrouwen kregen we hetzelfde viertal als tijdens de reeksen. Naomi Van Den Broeck/ROCA mocht opnieuw starten en de stok doorgeven aan Imke Vervaet/RCG. Van Den Broeck werd opgejaagd door de Amerikaanse Olympische kampioene op de 400m horden Sydney McLaughlin die in de baan onder haar van start ging. Van Den Broeck liet zich niet opjagen en liep een bijzonder sterke laatste 100m. Vervaet knokte zich bij het uitkomen van de bocht naar een zesde plaats voor Nederland en Cuba. In het spoor van de Britse Jodie Williams, finaliste op de individuele 400m, liep Vervaet eveneens een sterke race. Nadien mocht Paulien Couckuyt/VAC in het spoor van de Britten de zesde plaats verdedigen. Ze deed dat met verve en lanceerde Camille Laus/OEH. Een vijfde plaats was niet meer mogelijk, want de Britten nam een paar meter afstand. Laus kreeg wel een lastige opdracht om de Nederlandse Femke Bol af te houden. Helemaal op het einde kwam Bol er nog net voorbij, waardoor de Belgen eindigden op een zevende plaats. De Cheetahs duiken voor het eerst onder 3’24” met alweer een nieuw Belgisch record met 3’23”96. Een knappe prestatie voor de Belgische vrouwen in een bijzonder hoogstaande wedstrijden waarin Amerika het goud pakte in 3’16”85, voor Polen (3’20”53) en Jamaica (3’21”24).

Twintig minuten laten was het de beurt aan de mannen. Kevin Borlée/OEH nam zoals verwacht de plaats in van broer Jonathan Borlée/OEH. Verder bleef het team ongewijzigd. Alexander Doom/AVR was opnieuw startloper en gaf de stok als vierde door aan Jonathan Sacoor/OEH. Bij het uitkomen van de bocht kon Sacoor die vierde plaats vasthouden na Amerika, Botswana en Trinidad en Tobago. In de laatste 50 meter kreeg hij wel bijzonder moeilijk. Dylan Borlée/OEH moest daardoor de Polen en Nederlanders laten voorgaan. Dylan bleef rustig en kon Polen opnieuw remonteren. Trinidad en Tobago viel intussen helemaal terug, waardoor Kevin Borlée als vierde na Amerika, Botswana en Nederland aan de laatste ronde mocht beginnen. De Nederlanders konden Botswana op het einden nog net remonteren voor het zilver. Kevin Borlée kwam net tekort om een medaille te pakken, waardoor de Tornados hun Olympisch tornooi afronden als vierde. Net zoals de vrouwen lieten de mannen ook een nieuw Belgisch record optekenen. Met 2’57”88 duiken ze voor het eerst onder 2’58” en doen beter dan de 2’58”52 van de Spelen in Rio. Geen verhoopte medaille voor de Tornado’s, maar wel een bijzonder sterke vierde plaats.

Alle info over de prestaties van de Belgische atleten op de Spelen vind je hier en alle wedstrijden en interviews met de Belgen vind je terug op Sporza.be.