28/11

Timothy Herman zet samenwerking op met Belgisch recordhouder Johan Kloeck

herman-timothy-2020-bk-ldq-1

Timothy Herman.

Speerwerper Timothy Herman zijn trainingswerken zien er tegenwoordig lichtjes anders uit, want hij werkt nu één keer per week met Johan Kloeck. Voor de jongere lezers: dat is nog altijd de Belgische recordhouder met zijn 83m65. Timothy wordt momenteel wat afgeremd door een patellapeesontsteking, maar de meerderheid van de trainingen kan hij gewoon afwerken.

"Tijdens mijn rustperiode heb ik een krachtmeting laten doen bij dokter Kris Peeters", vertelt Timothy Herman/ACME. "Daar kwam een chronische patellapeesontsteking aan het licht. Ik had er al een paar jaar last van en beet door de pijn heen, maar Kris stond erop dat ik er grondig naar liet kijken. Ik onderga nu zes weken lang een PRP-behandeling en ondertussen kan ik veel trainingen gewoon blijven doen. Mijn bovenlichaam kan ik trainen en ik doe veel oefeningen voor de knie. Alleen springen en die knie zwaar belasten kan nu even niet."

Ondertussen heeft Timothy al twee behandelweken achter de rug en de patellapees lijkt al goed te reageren. "Ze is al anderhalve millimeter minder dik. Ik ga niet te vroeg victorie kraaien, maar in principe kan ik binnen vier weken weer maximaal trainen. Het zou leuk zijn om eens honderd procent fit te zijn, want oefeningen zoals springen over horden kon ik al twee jaar niet meer doen."

Timothy werkt sinds kort ook samen met Johan Kloeck. "Ik train nu één keer per week bij hem. Niet dat ik te klagen had over de trainingen van Luc (Van Maldegem, zijn coach, nvdr.), maar een andere kijk is altijd goed. Johan, die nog met wereldrecordhouder Jan Zelezny heeft getraind, laat mij oefeningen doen die ik anders nooit doe. Als hij mij één of twee procent progressie kan laten boeken, zou dat al veel betekenen."

Ook in zijn dagelijkse trainingen heeft de Oost-Vlaamse speerwerper enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. "Ik leg nu minder nadruk op de grote, klassieke oefeningen. Daar zit ik dicht tegen mijn limieten en zou er nog maximaal vijf procent vooruitgang te boeken zijn. Ik focus nu meer op mijn zwaktes, die door die krachtmetingen nog eens extra in de verf zijn gezet, en daar valt tot zestig procent winst te boeken op een jaar tijd. Mijn buikspieren en onderrug zijn bijvoorbeeld van die zwakkere plekken."  

Timothy, die dit jaar elke woensdag ouderschapsverlof opneemt om iets meer te kunnen trainen, blijft op Tokio mikken. Al wil hij er vooral niet te veel aan denken. "In deze tijden mag je niet te veel doelen stellen, want dan riskeer je alleen maar ontgoocheld te geraken als er weer wedstrijden wegvallen. Ik probeer er gewoon het maximale uit te halen." Ondertussen ligt één wedstrijd wel al vast: de European Throwing Cup op 13 en 14 maart in Leiria. "Daar zijn punten te rapen voor de World Ranking, dus ik hoop er meteen goed te zijn", besluit Timothy.