05/05

Timothy Herman werkt door corona maar halftijds en kan trainen als prof

herman1

Timothy Herman.

Zijn werk als planningverantwoordelijke in een gieterij staat door corona op een lager pitje, en dus heeft Timothy Herman tijdelijk meer ruimte om te trainen. De speerwerper rekent nog altijd op wedstrijden deze zomer en droomt zelfs luidop van het Belgisch record.

"In het begin dacht ik: het zal wel snel in orde komen", vertelt Timothy Herman/ACME over de start van de coronaperiode in ons land. "Maar al snel bleek dat ik voor langere tijd nergens terecht kon om te trainen. Ik heb dan maar mijn zolder als fitness ingericht en deed de andere trainingen in de tuin. Na verloop van tijd kon ik ook op de piste van Oudenaarde terecht."

De speerwerper is aan een nieuwe seizoensopbouw begonnen en traint nu weer zoals hij normaal in de winter doet. "De snelkracht die ik aan het opbouwen was, heb ik stopgezet. Ik probeer nu meer mijn hele lichaam te trainen, oefeningen te doen die anders minder aan bod komen." Door de coronacrisis werkt Timothy tijdelijk maar halftijds, dus kan hij meer trainen. "Op mijn twee werkdagen rust ik, de andere dagen train ik twee keer. Nu zit ik aan tien trainingen per week in plaats van de gebruikelijke vijf."

De trainingsweken zien er behoorlijk gevarieerd uit. "Je kan niet alle dagen gooien, het is een beetje de tijd zinvol vullen nu ik meer trainingsuren kan doen. Ik werk drie krachttrainingen af per week, twee medicinballtrainingen, twee werptrainingen, twee sprinttrainingen, wat springen en wat core. Ik heb nu even het gevoel dat ik als een profatleet aan het trainen ben." Structureel halftijds gaan werken om nog meer voor zijn sport te kunnen leven, is niet meteen aan de orde. "Ik heb twee dochters, ben getrouwd en heb een huis. Het geld moet elke week op tafel komen. Alleen als ik een Diamond League-niveau haal kan ik het mij permitteren om minder te gaan werken."  

Zijn coach Luc Van Maldegem heeft Timothy al bijna twee maanden niet meer kunnen zien. "Makkelijk is het niet, maar we maken er het beste van. We hebben in de groep een CoronaCup georganiseerd met een vijftal oefeningen die iedereen zo goed mogelijk uitvoerde om toch wat competitie te hebben. Normaal is de coach er elke training om je te motiveren, maar dat valt nu al een hele tijd weg. Mijn grootste motivatie is momenteel dat de concurrentie ook niet stilzit. Stilstaan is verliezen. De eenzaamheid probeer ik op te vangen met een muziekje, mijn Spotify is al kapotgedraaid."

Nu er dit jaar EK noch Olympische Spelen komen, moet de 29-jarige speerwerper met een persoonlijk record van 80m48 nieuwe doelen zoeken. "Ik mik nu nog op een hoger elitestatuut, mijn persoonlijk record en eventueel op het Belgisch record." Dat laatste staat op 83m65 en op naam van Johan Kloeck. "Het is nu vooral trainen voor volgend jaar, maar ik hoop toch nog op een paar wedstrijden. Het uitstel van de Spelen zie ik niet als een drama, want ik ben een laatbloeier en zie mezelf als iemand van 25. Dit jaar heb ik getraind om mee te doen, misschien kan ik volgend jaar wel écht iets gaan presteren in Tokio."