01/02

Timothy Herman maakt zijn beste trainingswinter ooit door

herman2

Timothy Herman.

Speerwerper Timothy Herman beleeft een trainingswinter waarin alles op wieltjes loopt. Zijn persoonlijk record bracht hij afgelopen zomer op 80m48, als hij nog één stap voorwaarts kan maken, lonkt zeker het EK en misschien zelfs de Spelen in Tokio.

Begin januari werkte hij al een tiendaagse stage in Portugal af, in maart trekt Timothy Herman/ACME daar opnieuw een week naartoe in voorbereiding op de Winter Throwing Cup in Leira op 21 en 22 maart. “Het is de beste winter die ik ooit gekend heb, alles klikt in elkaar”, zegt de speerwerper enthousiast. “Ten opzichte van vorig jaar ben ik een beetje aan het finetunen, maar er zitten geen grote veranderingen in mijn aanpak.”

De krachttrainingen pakt Timothy dit jaar wél anders aan. “Ik deed al jaren hetzelfde schema, maar nu probeer ik mijn lichaam op een andere manier te prikkelen. Vroeger trainde ik drie weken stevig en dan telkens één week rustig, maar nu variëren we week per week. Mijn lichaam reageert er goed op. Tot nu toe boekte ik telkens vijf procent winst per jaar, maar bij sommige oefeningen zit ik dit jaar al aan vijftien procent.”

Sinds twee jaar werken Timothy en zijn coach Luc Van Maldegem samen met Cedric Sorgeloos/ACW en diens trainer Bart Pauwels, en de samenwerking begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. “Beide coaches geven op elke training commentaar, en met twee zie je nu eenmaal meer. De ene kijkt dan bijvoorbeeld meer naar de benen, de andere naar het bovenlichaam. Mijn grootste werkpunt is mijn arm die nog te veel zakt bij de afworp. Ik trek mijn speer eerst naar beneden in plaats in één rechte lijn te werken, en daardoor verlies ik snelheid.”

Speerwerpers hebben geen indoorseizoen en dus is het altijd wat koffiedik kijken hoe het met de vorm staat, maar Timothy is overtuigd dat hij er bijzonder goed voor staat. “Het niveau dat ik in januari haalde, heb ik zelfs in april nog nooit gehaald. Nu moet ik gewoon blessurevrij zien te blijven. Evident is dat niet, want ik begin altijd wat vermoeid aan de trainingen door mijn werk.” De speerwerper is planningverantwoordelijke in een hogedrukgieterij. “Ik zorg dat de machines juist ingesteld zijn en dat iedereen weet wie op welke machine zit. Het is leuk, maar fysiek pittig. Ik doe 15.000 stappen per dag. Gelukkig steunen ze mij en kan ik af en toe onbetaald verlof krijgen.”

Door de combinatie van zijn uitstekende resultaten vorige zomer en zijn huidige goeie trainingswinter, mag Timothy dromen van een internationale zomer. “Ik hoop meerdere keren boven de 80 meter te gooien. Twee jaar geleden was het gemiddelde van mijn beste tien wedstrijden 74 meter, vorig jaar 77 meter. Hopelijk kan ik dat nu rond de 80 meter krijgen, maar dan zal ik ook af en toe 82 meter moeten werpen.” En dan komt het EK in Parijs in augustus automatisch in beeld. De Belgische limiet is nog niet bekend, maar internationaal is 80m50 vereist. “Daar ben ik wel mee bezig. Met wat geluk kunnen zelfs de Spelen. Ik sta 42e en er zijn 32 plaatsen.”

Zijn de Spelen een echt doel, zoals het EK, of eerder een verre droom? “Ik ga er volledig voor, maar ik maak me niet druk in het mij afvragen of ik het zal halen. Mijn doel is het EK, maar ik train voor de Spelen. Ik zal mezelf alvast niets kunnen verwijten, want ik zet me maximaal in met daarnaast ook nog eens een gezin en een job.”