25/09

Timothy Herman hoopt dit seizoen nog op 80 meter én denkt al aan Parijs 2024

herman-timothy-2021-split-etc-european-athletics

Timothy Herman.

Terwijl het zomerseizoen voor het grote merendeel van de atleten al afgelopen is en sommigen zelfs al volop met hun wintertrainingen bezig zijn, heeft Timothy Herman nog meerdere wedstrijden op zijn planning staan. Het doel is en blijft om dit seizoen nog boven de 80 meter te gooien. Ondertussen heeft de speerwerper voor zichzelf uitgemaakt dat hij in principe doorgaat tot Parijs 2024.

Vorige week trok Timothy Herman/ACME naar de Continental Tour in het Keniaanse Nairobi. Met 77m73 was het resultaat in de lijn van zijn seizoen: degelijk zonder uit te blinken. “Er zit al heel het jaar iets in, maar het wil er niet uitkomen,” zegt hij zelf. “Het enige positieve is dat ik regelmatiger dan ooit ben, maar daar ben ik niet vet mee. Telkens maak ik wel een klein foutje waardoor ik die laatste extra meters misloop. Mijn laatste zes wedstrijden liggen allemaal binnen de anderhalve meter van elkaar. Het is niet slecht om 77 à 78 meter te gooien, maar je koopt er niks mee. Mijn doel was om regelmatig boven de 80 meter te gooien dit seizoen.”

Voorlopig heeft het plaatje nog nooit helemaal geklopt dit jaar. “Het is ook een beetje geluk hebben. Het is kwestie van eens een worp te hebben waarbij alles goed voelt. De laatste weken haalde ik met een slecht gevoel nog altijd 77 meter. Ik blijf op zoek naar de uitschieter. Het jammere is dat ik middenin het seizoen drie à vier weken aan de kant heb gestaan met een scheur in de adductor en ook het BK heb gemist. Daar had ik mijn piek gepland en daar heb ik ook belangrijke punten laten liggen voor Tokio.”

Dat hij niet op de Spelen stond afgelopen zomer, neemt Timothy zichzelf niet kwalijk. “Ik ben een realist. Binnen mijn situatie en in de combinatie met mijn job, heb ik alles geprobeerd”, klinkt het. “Maar de eerste zes wedstrijden bleef ik telkens onder die 80 meter. Dat is gewoon te weinig. Het systeem van de World Ranking vind ik niet helemaal fair, maar uiteindelijk komt het er op neer dat ik gewoon niet genoeg was dit jaar. Uiteindelijk heb ik vrij snel mijn focus verlegd naar de rest van het seizoen, waarin ik nog altijd probeer om 80 meter te halen. Als ik voelde dat het er niet in zat, was ik al gestopt met mijn seizoen.”

Morgen treedt de speerwerper aan in het Nederlandse Woerden. Daarna volgt het PK in Gentbrugge en misschien nog een meeting in Sint-Niklaas. “Deze week was minder omdat ik met buikklachten uit Kenia terugkwam, maar eigenlijk zit ik echt wel goed. Er is nog altijd iets mogelijk.”

Ondertussen heeft Timothy, die in oktober 31 wordt, voor zichzelf uitgemaakt dat hij het nog niet meteen voor bekeken houdt. “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat ik ga proberen om Parijs 2024 te halen. Ook het BR blijft een realistisch doel. Ik wil er alles hebben uitgehaald. Een voorwaarde om door te doen is wel dat ik minstens mijn niveau aanhoud en niks erg voorkrijg. Als ik morgen een scheurtje aan mijn schouder oploop en ik moet een jaar revalideren, dan houdt het op”, besluit hij.