04/08

Thiam en Vidts op koers, drama voor Van der Plaetsen

vidts-noor-2021-tokio-os-belga-1

Noor Vidts is bezig aan een geweldige zevenkamp in Tokio

Vandaag begonnen de meerkampers aan hun Olympisch tornooi. Nafi Thiam en Noor Vidts werken de komende twee dagen hun Olympische zevenkamp af en Thomas Van der Plaetsen ging van start in de Olympische tienkamp. Terwijl Thiam en Vidts uitstekend aan hun eerste dag begonnen, liep het voor Van der Plaetsen al mis in het verspringen, de tweede discipline van de dag. Met Elise Vanderelst kwam nog een vierde Belgische in actie tijdens het halve finales van de 1500m.

Van der Plaetsen moet tienkamp staken

Thomas Van der Plaetsen/DEIN mocht vannacht meteen in de eerste reeks van de 100m van start gaan. Met 11”05 liet hij een seizoensbeste noteren, amper één honderdste boven zijn PR. Na die geweldige start volgde een drama voor Van der Plaetsen in het verspringen. Bij zijn eerste sprong blesseerde de tienkamper zich aan de hamstring en werd hij afgevoerd. Einde Olympische meerkamp voor Van der Plaetsen. Het BOIC liet nadien weten dat Van der Plaetsen niet alleen een hamstringblessure opliep, maar er werd ook een kneuzing aan zijn rechterknie en een scheurtje in de ligamenten van zijn rechtervoet vastgesteld. Een grote teleurstelling voor Thomas Van der Plaetsen. Hopelijk verloopt de revalidatie goed en we wensen hem alvast veel beterschap.

Net zoals in Torun

Nafi Thiam/RCFL en Noor Vidts/VAC waren intussen aan hun Olympische zevenkamp begonnen. In de eerste reeks van de 100m horden liep Thiam naar een derde plaats in 13”54, exact twee tienden boven haar PR. Vidts won de tweede reeks in een nieuw PR met 13”17, een uitstekende start die haar op een vijfde plaats in het algemene klassement bracht. Thiam was goed voor een vijftiende plaats. In het hoogspringen toonde Thiam dat ze klaar is voor een nieuwe Olympische titel, want met een sprong over 1m92 sprong ze ook naar de top van het klassement, aangezien ze als enige hoger dan 1m90 ging. Vidts deed het ook uitstekend met 1m83, een seizoensbeste en amper één centimeter onder haar PR. Daardoor schuift Vidts een plaatsje op in het klassement naar de vierde plaats. In het kogelstoten kon Thiam een eerste kloof slaan. Haar dichtste belagers, de Britse wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson en de Amerikaanse Erica Bougard, blinken niet uit in het werpnummer, waardoor Thiam een voorsprong kon nemen met het oog op de 200m. Vidts won het kogelstoten in de A-groep met 14m33, het tweede persoonlijke record van de dag voor Vidts. In dezelfde groep deed KJT het niet onaardig met 13m31, terwijl Bougard bleef steken op 12m69, voor beide wel een SB. Thiam kwam in actie in de B-groep. Met 14m82 uit haar eerste beurt bleef de Olympische kampioene wat op haar honger zitten, gezien haar PR van 15m52. In de totaaluitslag werd Thiam vierde en Vidts zevende. In het klassement blijft Thiam op kop en Vidts schuift opnieuw een plaatsje op, waardoor ze nu op een derde plaats staat. Op de 200m, het vierde en laatste nummer van de dag, pakt Vidts opnieuw uit met een bijzonder sterk PR. Ze won de eerste reeks in 23"70 en laat de tweede tijd van alle deelnemers noteren. Het brengt haar op een knappe tweede plaats in het algemene klassement op het einde van de eerste dag. Thiam kwam in de tweede reeks niet verder dan 24"90 en de achttiende plaats van alle deelnemers. Daardoor zakt Thiam terug naar plaats drie. De Nederlandse Anouk Vetter neemt de leiding over.

Vanderelst moedig gestreden

In de tweede halve finale van de 1500m kwam Elise Vanderelst/MOHA aan de start. De Europese indoorkampioene stond voor een moeilijke opdracht om zich bij de eerste vijf te scharen voor een rechtstreeks ticket voor de finale. Slechts twee atletes werden opgevist op basis van de verliezende tijden, waardoor een finaleplaats een heus karwei werd. Ze liep een moedige koers en liet zich niet weglopen. In de laatste ronde plaatste ze zelfs een versnelling vanuit de achterhoede, maar uiteindelijk kwam ze te kort en moest ze vrede nemen met een elfde plaats. Met 4’04”86 loopt ze wel de tweede tijd uit haar carrière, waardoor ze meer dan tevreden mag terugblikken op haar eerste Olympische deelname.

Alle info over onze Belgische atleten op de Olympische Spelen vind je hier en alle wedstrijden en interviews met onze Belgen vind je terug op Sporza.be.