05/03

Thiam en Vidts halen goud en zilver op EK indoor

thiam-vidts-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs
Nafi Thiam heeft het goud binnengehaald op de vijfkamp op het EK indoor in het Poolse Torun. Op het podium kreeg ze het gezelschap van Noor Vidts, die de zilveren medaille voor ons land wegkaapte met een heel knappe tweede plaats. Thiam presteerde op niveau en voegt een nieuwe titel toe aan haar al indrukwekkende palmares. Vidts oversteeg zichzelf en pakt haar eerste medaille op het hoogste niveau.

Nafi Thiam/RFCL ging als topfavoriete van start, zeker na het afhaken van de Britse wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. Als regerend Olympisch en Europees kampioene en voormalig wereldkampioene was Thiam een zekerheid op een medaille, maar tijdens een meerkamp kan het tij snel keren. Thiam opende sterk met 8”31 op de 60m horden, amper 8 honderdsten boven haar persoonlijk record. In het hoogspringen ging ze als enigste over 1m89 en in het kogelstoten was Thiam de enige voorbij 15 meter met 15m16. Ze komt daarmee niet in de buurt van haar persoonlijke records, maar pakte wel resoluut de koppositie na de ochtendsessie met 3024 punten. Tijdens de avondsessie stonden nog het verspringen en de 800m op het programma. Thiam pakte ditmaal wel sterk uit met 6m60, waardoor de Europese titel niet meer kon ontsnappen. Met die sprong won ze haar derde discipline van de dag en kon ze met een gerust gemoed richting de afsluitende 800m. Thiam liep aandachtig achterin en finishte in een nieuw persoonlijk record van 2’18”80. Haar eindtotaal van 4904 punten levert haar ook een nieuw persoonlijk én Belgisch record op en daarmee doet ze beter dan de 4877 punten van Tia Hellebaut uit 2007.

Na een vijfde plaats op het EKU23, een vierde plaats op het EKU20 en bronzen medaille op de Universiade in 2017 klimt Noor Vidts/VAC vandaag opnieuw een plaatsje hoger op het podium met een zilveren medaille. Als beste wereldjaarperformer werd een mooie prestaties verwacht van Vidts, hoewel ze zelf eventuele medailleverwachtingen temperde. Maar de Vilvoordse kent een uitstekende vorm deze winter en etaleerde die meteen door sterk te openen op de 60m horden. Met 8”27 liep ze een nieuw persoonlijk record, waarmee ze meteen gedeeld derde stond. In het hoogspringen sprong ze over 1m83, amper één centimeter onder haar hoogste sprong ooit. Alleen Thiam sprong hoger en eerste volgende was de Poolse Ligarska met 1m80. Daardoor schoof Vidts op naar plaats twee. Na het kogelstoten, waar ze opnieuw sterk uithaalde met 13m83, bleef ze tweede na Thiam met 2867 punten. Het podium werd na de ochtendsessie plots heel realistisch voor Vidts, aangezien ze goed uit de voeten kan in het verspringen en een goede 800m kan lopen. In het verspringen opende ze meteen met 6m47, een nieuw persoonlijk record, waarmee opnieuw de tweede prestatie van hele pak neerzette. In de afsluitende 800m presteerde ze opnieuw een persoonlijk record. Met 2’12”59 werd ze opnieuw tweede en met 4791 lukt ze andermaal een nieuw persoonlijk record, wat haar een zilveren medaille oplevert. De Hongaarse Xénia Krizsan won de 800m en pakt de bronzen medaille.

Thiam en Vidts bezorgen België meteen twee medailles, waardoor ons land voorlopig op de eerste plaats plek staat in de medaillestand. De volledige uitslag kan je hier bekijken.