17/10

Terugblik VAT-dag 2016

nieuw-gediplomeerde-trainers-VAT-dag-2016
Op 1 oktober 2016 ging in Heverlee de Dag van de Atletiektrainer, ook gekend als de VAT-dag 2016 door. Hierbij een impressie ...

182 deelnemers, 13 sprekers en 16 sessies, 289 nieuw gediplomeerde trainers - waarvan er een dikke 50 aanwezig waren, als we goed geteld hebben. Van de 127 evaluaties geeft ruim 83% een algemene beoordeling van 8 op 10 of meer. Kritische noten, praktijksessies die heel erg gesmaakt werden, enkele tips, hier en daar een compliment, ... We gaan aan de slag met de feedback die we kregen, waarvoor dank!

Het werd vorige zaterdag mijn eerste dag van de trainer. Tijdens de vorige editie's trok mijn echtgenote alleen naar deze studiedagen. Sinds dit najaar is dit voor ons een gezamelijke uitstap waar in het heen -en terugrijden in de auto enkel atletiek wordt uitgeademd. 's Ochtends was het wennen om me te outen als aspirant-initiator in een landschap van trainers met rijkgevulde palmaressen en successen. Maar met klamme handjes heb ik deze doop overleefd. In de voormiddag volgde ik bij Tristan Bloemen de sessie over oriëntatielopen. Dit leuk idee neem ik mee naar de trainingen om met onze groep jongeren komende weken eens te experimenteren. Daarna zat ik in het spoor van Stefan Vanderstichelen, waar al snel bleek dat de verantwoordelijkheden van de jeugdtrainer bittere ernst zijn. In onze groep nam de zenuwachtigheid wel toe als het ging over de taken van de trainer. Enkele trainers gingen naadloos over naar de VTS- opleidingen: te grote paketten gespreid over vele zaterdagen. Gevolg was dat er te weinig tijd was voor de praktische oefeningen. Gelukkig word ik de komende weken nog volledig ondergedompeld in de praktijkervaringen van de lesgevers tijdens de initiatoropleiding te Leuven. Kortom was het een leerrijke dag, waarvan de organisatie op wieltjes draaide.

Gert