11/04

Stormloop voor EK marathon in Brussel en Leuven, inschrijvingen zijn vanaf nu voor iedereen open

g2023-7349-visuals-1080-x-1080-28-1

De inschrijvingen voor het EK Running op 12 en 13 april 2025 in Brussel en Leuven zijn geopend.

Op 12 en 13 april 2025 vinden in Brussel en Leuven de eerste European Running Championships plaats. Tijdens het grootste loopfeest ooit in ons land zullen profatleten en recreanten samen aan de start staan van het Europees kampioenschap marathon, halve marathon en 10 km. Meer dan 7000 lopers schreven zich al in via de pre-registraties. Vanaf nu zijn de inschrijvingen open voor iedereen.

De kans om in het zog van de Europese toppers aan de start te staan, valt duidelijk in de smaak. Tijdens de pre-registraties schreven zich de voorbije twee weken al meer meer dan 7000 lopers in, waarvan bijna 5000 (!) voor de marathon. Daarmee wordt het Europees kampioenschap nu al de grootste marathon ooit op Belgische bodem. 

“Het EK zal een massa Vlamingen in beweging brengen. Dit is precies waarom we de laatste jaren steeds meer topsportevenementen naar Vlaanderen halen. Zien sporten, doet sporten. Lopen was altijd al een laagdrempelige sport, en is nu nog aantrekkelijker geworden. Je zal samen met topsporters dwars door Vlaams-Brabant kunnen rennen. Ik ben heel blij dat de grootste marathon uit onze nationale geschiedenis straks plaatsvindt in mijn eigen provincie”, aldus Ben Weyts, Vlaams Minister van Sport.

"Zelf zal ik ook meelopen en ik nodig alle Leuvenaars uit om samen aan de start te staan," zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van de stad Leuven. "Met deze European Running Championships in onze stad tonen we ons opnieuw als Europese sportstad. Het wordt ongetwijfeld een sportieve hoogmis en wat mij betreft het begin van een marathontraditie in Leuven."

“We zijn bijna dag op dag een jaar verwijderd van het EK, maar het begint nu al in vele Leuvense hoofden én benen te leven. Een marathon die in eigen stad toekomt is een uniek gegeven, waar veel doorwinterde duurlopers, maar ook debutanten sportieve ambities voor koesteren. Niet alleen voor de marathon zelf, maar ook voor de halve marathon en 10 kilometer, die bijna volledig op Leuvense bodem gelopen wordt”, vult Leuvens schepen van Sport Johan Geleyns aan. “En dat is net waar we als stad Leuven samen met Golazo op mikken: een sportieve knaller van formaat, waar zoveel mogelijk mensen deel van willen uitmaken. De European Running Championships dragen dus een Leuvense stempel: het is én toegankelijke topsport én iedereen samen én ambiance.”

“De European Running Championships symboliseren mijn visie op een sport die echt voor iedereen is”, zegt European Athletics voorzitter Dobromir Karamarinov. “Jong en oud, man en vrouw, snel en traag, groot en klein, topper en recreant, ze staan allemaal samen aan de start van de marathon, de halve marathon en de 10k. Atletiek is te lang bekeken als een sport waar alleen de superfitten of supergetalenteerden aanspraak op maakten. Intussen doen zowat alle kinderen en steeds meer volwassenen op hun manier aan atletiek, zelfs dagelijks, als recratieve loper. Ze zien zichzelf misschien niet als ‘atleet’, maar die kloof willen we op deze manier dichten.”

Vanaf vandaag 11 april zijn de inschrijvingen open voor iedereen. Wie zeker wil zijn van een startbewijs voor zijn of haar favoriete afstand wacht gezien de grote belangstelling best niet te lang. 

 

 

Start aan Koninklijk Paleis

Naast het unieke concept pakken de European Championships ook uit met een aantrekkelijk parcours. De marathon wordt een eenmalige point-to-point-race met start in Brussel en aankomst in Leuven. 

De start van de marathon ligt aan het Koninklijk Paleis in Brussel. Na passages door de Wetstraat en de Europese wijk leidt een prachtig parcours de lopers in een rechte lijn naar Leuven. Een stadslus van 10 km brengt de deelnemers richting de finish aan de Parkpoort, net als het WK wielrennen op de weg in 2021.

Het EK halve marathon en het EK 10 kilometer worden quasi integraal op Leuvense bodem afgewerkt.

 

PRAKTISCHE INFO

European Running Championships, 12 en 13 April 2025.

Programma

  •        Zaterdag 12 april: Half marathon
  •        Zondag 13 april: 10 km & Marathon
  •        Start Marathon: Brussel – Paleizenplein
  •        Start: 10K & Half Marathon: Leuven, ter hoogte van Sportoase
  •        Finish alle afstanden: Leuven, ter hoogte van Sportoase

 

Meer info op de officiële website.