20/07

Steun onze clubs met een onzekere toekomst

dirk-van-aelst
De afgelopen weken kregen twee Vlaamse atletiekclubs slecht nieuws over hun accommodatie. De onzekere toekomst over hun piste en trainingsfaciliteiten weegt zwaar op zowel het bestuur, de trainers als de atleten. Een kwalitatieve wedstrijd- en trainingsaccommodatie behoort namelijk tot de voorwaarden om een sterke werking uit te bouwen. We willen de clubs dan ook een hart onder de riem steken en bijdragen tot een constructieve dialoog met het lokaal bestuur over het voorbestaan van de clubs.

In Oordegem beleeft Vlierzele Sportief onzekere tijden nadat hun piste door Sport Vlaanderen werd overgedragen aan het lokaal bestuur van de gemeente Lede. De bekende piste is echter dringend aan vervanging toe en bovendien werden de tribune, kantine en kleedkamers niet overgedragen, waardoor de gemeente die nog dient aan te kopen. Het totale kostenplaatje loopt daardoor te hoog op volgens het gemeentebestuur, waardoor werken aan de piste en de trainings- en wedstrijdmogelijkheden voor de club onzeker ogen. Vlierzele Sportief blijft niet bij de pakken zitten en lanceerde een petitie om een signaal te geven aan de beleidsmakers. Werk je graag mee aan een oplossing voor het Putbosstadion, contacteer dan de club op redputbos@vlierzelesportief.be.

In Diest kreeg de Diesterse Atletiek Klub (DAK), dat als ROBA Diest deel uitmaakt van Regio Oost-Brabant Atletiek, opvallend nieuws van het lokaal bestuur. In de plannen voor de ontwikkeling van het vernieuwde sportpark Warande was amper ruimte voorzien voor de atletiekclub, die al 75 jaar op de teller heeft. Na veel overleg tussen de club en het stadsbestuur was het clubbestuur hoopvol op een constructieve uitkomst. Het was dan ook bijzonder pijnlijk toen bleek dat in de plannen geen piste van 400m, maar wel eentje van 200m was opgenomen. Na het inkijken van de plannen werd duidelijk dat er zelfs niet voldoende oppervlakte was voorzien voor een piste van 200m. De vernieuwde sportinfrastructuur in Diest liet bijgevolg geen ruimte aan de werking van de club met meer dan 250 leden, waardoor hun voorbestaan onzeker oogt.

Als Vlaamse Atletiekliga willen we onze clubs zo goed mogelijk ondersteunen en met dit bericht willen we clubs ook nieuwe moed geven om de onzekere toekomst het hoofd te bieden. Als federatie blijven we ons inzetten om samen met de betrokken partijen tot een oplossingen te komen. Een kwalitatieve accommodatie blijft noodzakelijk om onze sport op niveau aan te bieden, zowel voor jeugd-, competitie als recreatieve atleten. Tot slot willen we ook de beleidsmakers oproepen om de input van zowel de clubs als de federatie ter harte te nemen en onze sport als moeder der sporten de ruimte te geven die het verdient.