16/07

sterke en grote Belgische belofteploeg klaar voor EK in Bergen: "De teamsfeer is top"

belgaimage-114399398

Elie Bacari

Donderdag gaat het EK voor beloften (U23) in het Noorse Bergen van start. De sterke Belgische ploeg oogt klaar om er een mooi kampioenschap van te maken. Met 18 individuele atleten en 2 estafetteteams is het een van de grootste beloftedelegaties ooit. "Iedereen die erbij is verdient het om aanwezig te zijn op dit EK."

De Belgen zijn begin deze week goed gearriveerd in Noorwegen.
"Iedereen is gezond en wel aangekomen," vertelt teamleader Lieve Van Mechelen. "Ik heb geen meldingen gekregen van zieke of geblesseerde atleten. De eerste check-ups door de kinesisten zijn intussen gebeurd, en daar is niets negatiefs uitgekomen. Iedereen is fit."

28 atleten zijn meegereisd. Enkel op de EK’s in Bydgoszcz (2003) en Tallinn (2021) waren er meer Belgische beloften aanwezig.
"Het is inderdaad een grote groep," beaamt Lieve Van Mechelen. "Statistisch gezien vergroot een grote delegatie alleen maar de kans op goede prestaties. België heeft het schitterend gedaan op de Europabeker voor landenteams. Met de beloften willen we die goede flow voortzetten. Dat is belangrijk voor het Belgische team in het algemeen. De limieten waren best pittig. Alle aanwezige atleten zijn echt wel op niveau. Iedereen die erbij is, verdient het om aanwezig te zijn op het EK U23."

Presteren
Het klopt dat de geselecteerde atleten hun selectie niet gestolen hebben. De criteria waren strenger dan ooit. Het team is dan ook erg competitief.

"Het is leuk en aardig om ervaring op te doen, maar persoonlijk vind ik dat de insteek op een EK voor beloften moet zijn om te presteren. We zijn het er met de coaches over eens dat het op een EK beloften niet meer gaat om gewoon ‘mee te doen’, maar wel degelijk om een resultaat te halen.

Het niveau van deze ploeg neigt al sterk naar dat van een senioresteam. Atleten die op een kampioenschap staan, hebben uiteraard de intentie om zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Dat wil zeggen: gaan voor een PR, SB of een finaleplaats. Wie op het juiste moment een persoonlijk record of seizoensbeste neerzet, heeft sowieso goed gepresteerd en zal ook goed scoren en dicht bij de finale komen. Daar zijn de limieten ook op gebaseerd.

Natuurlijk ligt het voor een eerstejaarsbelofte nog net iets anders dan voor tweede- of derdejaarsbeloften. Zij hebben nog wat meer groeimarge."

"Snelste 4x100m-ploeg ooit"
Naast teamleader is Lieve Van Mechelen ook coach van de jonge Falcons. De 4x100m-ploeg mikt op minstens een finaleplaats.
"Dat moet altijd de ambitie zijn," aldus de spurt- en estafettecoach.

"Dit U23-team is op papier een van de snelste ploegen die we ooit gehad hebben bij de beloften. Als je de persoonlijke records van de vijf atleten (Olivier Lifrange/WS, Cédric Verschueren/ACW, Rendel Vermeulen/ACME, Timber Huysmans/OEH en Robbe Torfs/AVLL) naast elkaar legt, zijn de beloften zelfs nog nooit zo snel geweest.

De ploeg is op papier zelfs beter dan het team dat brons behaalde in Gävle (Zweden, 2019). Al is dat natuurlijk geen garantie op succes. Bij de relays komt er meer kijken dan alleen maar snel spurten. De wissels zijn enorm belangrijk, en er is de druk van het kampioenschap. Hoe zullen de atleten daarmee omgaan?

Ze hebben allemaal heel goed getraind en zijn goed voorbereid. Of het BR haalbaar is? Dat Belgisch record is 39"54. Ik ken het toevallig uit het hoofd, omdat mijn partner Kristof (red. Beyens) onlangs nog vroeg: ‘Wanneer gaan jullie dat record eindelijk eens van de tabellen lopen?’

Het staat er al 22 jaar, sinds het EK voor beloften in Bydgoszcz in 2003. Chapeau voor het kwartet dat die prestatie toen neerzette: Pieter-Jan Vereecke, François Gourmet, Kristof Beyens en Xavier Debaerdemaker. Er liep toen zelfs een tienkamper mee, François Gourmet. Zij hebben daar een enorm sterke prestatie neergezet.

Na zoveel jaar coachen snap ik wel dat zij toen heel sterk gewisseld moeten hebben. Maar in de breedte hebben we nu betere atleten dan toen."

Goede teamsfeer
Lieve Van Mechelen hecht, als estafettecoach én als teamleader, veel belang aan het teamgevoel. Daar wil ze gedurende heel het kampioenschap op inzetten.

"De sfeer zit heel goed. Het is een zeer positieve groep. Ik zie heel veel smiles op de gezichten. Als teamleader wil ik erover waken dat de teamdynamiek goed blijft.

Het is ook mooi om te zien dat er veel supporters zijn meegereisd. Dat kan alleen maar bijdragen aan de sfeer en de beleving."

Emiel Botterman
Dé spurtprestatie van het voorbije weekend was de fenomenale 10"29 op de 100m van de 22-jarige Emiel Botterman/DEIN (hij wordt in oktober 23) op de Moore Guldensporenmeeting.

Lieve Van Mechelen is blij dat de getalenteerde spurter eindelijk ontbolstert:
"Ik snap dat die chrono voor de buitenwereld misschien wat uit de lucht kwam vallen, maar voor mij was het geen verrassing," duidt ze.

"Vorig jaar zagen we al bij zijn metingen dat zijn topspeed enorm goed zat. Op trainingsstage in Zuid-Afrika zag ik dat hij technische zaken beter en beter begon op te pikken. Zijn techniek is verbeterd en hij is al een tijdje blessurevrij.

Ik ben blij dat hij bevestigd heeft wat hij in zijn mars heeft. Ik wist dat hij deze capaciteiten had. Het grootste werkpunt voor hem is om blessurevrij te blijven. Het is sowieso heel knap als je in de 10"20 begint te lopen."

Negen Belgen op de openingsdag
Op donderdag komen er al meteen negen landgenoten in actie.

  • Tristan Gevaert/HAC loopt de rechtstreekse finale van de 10.000m.
  • Tienkamper Dai Keïta/DCLA mag ook al meteen vijf keer aan de bak.
  • De vijf aanwezige hordelopers Noor Koekelkoren/DCLA, Steffi De Saegher/ACW, Elie Bacari/DCLA en Zeno Van Neygen/DAC en Mimoun Abdoul Wahab/HF (op de 400m horden) komen in actie in hun reeksen.
  • Elena Kluskens/EA loopt de reeksen van de 800m
  • Hoogspringster Merel Maes/VAC probeert zich te plaatsen voor de finale.

Bekijk hier de kampioenschapspagina.

Bekijk hier de final entries.

Bekijk hier het palmares van het EK beloften.

Bekijk hier de livestream.