04/09

Stef Wolput hoopt op medailles op Invictus Games

wolf-5

Stef Wolput

Op de zesde editie van de Invictus Games (9 -16 september) in Düsseldorf komen er meer dan 500 sporters uit 21 verschillenden landen in actie. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Stef Wolput hoopt om enkele medailles weg te kapen. "Prestaties zijn niet het belangrijkrijkste. Het gaat om het traject dat we hebben afgelegd."

Atletiek is één van de tien sporten die aan bod komen op de Invictus Games.  In de 12-koppige Belgische selectie zitten er ook enkele atleten. Stef Wolput scoorde op de vorige editie in Den Haag erg sterk op de loopnummers. De Kampenhoutenaar hoopt op een mooi resultaat. "Wat de ambitie is? Ik wil minstens even goed doen als vorig jaar op de Invictus Games in Den Haag", vertelt de ambitieuze atleet.  "Op de 1500m hoop ik op het podium. Op de 100m liet ik het in Den Haag wat liggen. Ik eindige er op 4 honderdsten van de derde plaats. Dat wil ik zeker verbeteren. Op de 200m is er ook een podium mogelijk, maar de 400m zal heel lastig worden. En er is nog de 4x100 estafette. Ik ambieer drie podiumplaatsen." 

"Lange revalidatie."

De 55-jarige atleet kampt met een neurologische aandoening. Als sportieve militair kwam dat hard aan, maar sport bleek voor hem zowel fysiek als mentaal een belangrijk aspect in het aanvaardingsproces en de revalidatie. "Ik was vroeger militair en nu ben ik reservist. Ik ben ook een veteraan wat betekent dat ik een aantal missies in het buitenland heb gedaan. Twaalf jaar geleden kreeg ik plots ik een verlamming van het onderbeen en mijn linkerhand. We weten niet exact hoe dat is gekomen, maar het gaat om een neurologische aandoening", doet hij zijn verhaal. "Ik heb dan lang gerevalideerd en die revalidatie verliep niet zo vlot. Eerlijk gezegd zat ik toen serieus in de put. Ik was sporter, alpinist en ik had een carrière en opeens stopte alles. Via televisie in 2014 maakte ik voor het eerst kennis met de Invictus Games. Ik zag op de BBC een live-uitzending van de eerst Invictus Games in London. Daar zag ik collega's die veel harder gehavend waren dan ikzelf. Zo leerde ik de Invictus Games kennen."

Succesverhaal in Den Haag

"Defensie stuurde aanvankelijk geen Belgische delegatie. Tot er in 2019 opeens een oproep kwam voor Den Haag. Na uitstel in 2020 en 2021 door corona, trokken we vorig jaar in 2022 met een delegatie van 12 naar Den Haag." Het werd een groot succes. België behaalde acht medailles. "Als ploeg hebben we het prima gedaan. Ook individueel presteerde ik goed. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om het hele traject dat we allemaal hebben afgelegd. De Invictus Games vormen de bekroning van heel de revalidatie", benadrukt Stef Wolput die naast atletiek ook andere sporten doet.  "Ik train multidisciplinair. Ik doe vooral atletiek en wielrennen, wat perfect aanleunt bij mijn achtergrond als duatleet. En tijdens de revalidatie ontdekte ik het indoor-roeien. We hebben zelfs ook een volleybalploeg opgericht. Ik doe twee trainingen per dag. Ik focuste in de aanloop vooral op atletiek. Eigenlijk kom ik van de langere afstanden. Maar ik had het gekke idee opgevat om me om te scholen naar de spurt. Ik doe dus 100m, 200m, 400m en 1500m. Geen logische combinatie natuurlijk, maar ik amuseer me ermee. En dat is heel belangrijk."

Bekijk hier de website van de Invictus Games

Bekijk hier de Facebook-pagina van Invictus Games Team Belgium