11/04

Stage Cyprus: Het logboek van Ward Merckx

-ldq1066

Ward Merckx vorig jaar in actie op de Allianz Belgian Championships waar hij een recordtijd van 10"36 neerzette.

Het merendeel van onze topatleten vertoeft momenteel op Cyprus voor de jaarlijkse paasstage. Daar wordt het zomerseizoen voorbereid. Enkele van die toppers laten in hun kaarten kijken en delen een week uit hun trainingsschema. Vandaag aan de beurt: spurtkanon Ward Merckx.

“Ik ben pas donderdag naar Cyprus vertrokken”, zegt Ward Merckx/VAC. “Dit is dus een schema uit de voorbereiding op de stage. Op stage zelf pas ik mij wat aan in functie van de planning van Lieve Van Mechelen, de coach van de Belgian Falcons. Mijn eigen coach is Pierre-Alexis Giraud, maar die is ondertussen naar Frankrijk verhuisd, dus alle coaching gebeurt op afstand. De helft van de trainingen doe ik helemaal alleen, maar gelukkig trainen er soms ook mensen mee.”

Maandag: Rust

“Ik train maar vier keer in de week. In combinatie met mijn job als kinesitherapeut is dat het enige haalbare, maar een andere reden is dat we tijdens mijn studies al gemerkt hebben dat ik heel weinig nodig heb om in vorm te geraken. Van te veel te trainen ga ik alleen maar achteruit in plaats van vooruit. Zelfs op stage zal ik zeker niet elke dag trainen.”

Dinsdag: Kracht

“We doen alles in circuitvorm, meestal twee varianten van een drietal reeksen. Eerst hip thrust, waarbij ik nooit boven de vijf herhalingen ga en ongeveer 130 kilo hanteer. Daarna nog sit-ups of side twists of eventueel een hamstringoefening. In het tweede circuit zit meestal een squat: in de winter een halve en momeenteel een kwart met ongeveer 160 kilo. Ook daar doe ik heel weinig herhalingen. Het is een pure krachtprikkel. Daarna volgen een armoefening en iets voor de hamstrings. Nadien doen we nog sprongen, over horden of met een weerstandsband, of kaatssprongen, en naarmate de wedstrijden naderen met steeds kortere contacttijden. Afsluiten doe ik met een paar versnellingen.”

Woensdag: Rust

Donderdag: snelheid/weerstand

“Op donderdag doe ik bijna altijd iets in de trant van 3x100 meter aan 90 procent. Als het heel goed weer is, durft daar al eens een 10”5 uitrollen, maar bij slecht weer kan dat ook 11”1 zijn. Tussendoor neem ik heel veel rust, de nadruk ligt op kwaliteit. In de winter kan het 6x100 meter zijn in 13 seconden, maar ook niet meer dan dat. In vergelijking met andere atleten maak ik héél weinig meters.”

Vrijdag: Kracht

“Het programma is hetzelfde als dinsdag, maar de hip thrust kan vervangen worden door een step-up. De squats blijven meestal behouden.”

Zaterdag: Rust

Zondag: Snelheid

“Er staan startblokken op het menu, het hele jaar door. We stoppen daar nooit mee. Ik loop vaak 3x30 meter, of 1x20 meter en 2x40 meter. De intensiteit is zo hoog mogelijk, maar nog altijd onder controle, rond de 95 procent. We filmen en nemen de tijden op en op basis van de progressie die ik al dan niet maak, sturen we het programma bij.”