05/04

Stage Cyprus: dagboek van Tuur Bras

bras-tuur-2021-brussel-bk-ac-nad

Tuur Bras

Een groot deel Vlaamse atleten van hoog niveau vertoeft momenteel op trainingsstage op Cyprus. We vroegen enkelen onder hen naar hun dagboek. Wat eten ze? Hoelaat en hoeveel trainen ze? En hoe ontspannen ze? Vandaag hordeloper Tuur Bras.

7u50: Tijd om op te staan. Ik lig op de kamer met Jonathan Sacoor, mijn trainings- en clubmaatje, een logische keuze.

8u20: Om rustig te kunnen ontbijten voor de bus naar de piste vertrekt, kan je best op tijd zijn. Ik eet eigenlijk elke dag hetzelfde: yoghurt, een banaan, een kiwi, twee wafels, een boterham met kaas en een boterham met ei.

9u30: Er stond maar één training op mijn programma. Ik begon met ritmewerk en nam horden met maar één pas tussen om op de impulsen tussen de horden te oefenen. Daarna deed ik nog vier keer vier lage horden: goed ontspannen, en dus niet overdreven snel. De bedoeling was om aan 400 metertempo te lopen, dus niet om meteen te beginnen spurten. Daarna volgde nog één keer 250 meter technisch snel rollen. Alles ging supergoed. Het hielp wel dat er amper wind stond en het heel warm was. Dan gaat alles vanzelf wat vlotter. Tot nu toe loopt alles heel goed deze stage.

Ik ben op 1 april aangekomen en blijf nog tot 17 april. Momenteel is mijn coach Jacques Borlée er, de laatste vijf dagen moeten we het zonder hem doen. Afgelopen winter heb ik heel veel op uithouding gewerkt en aan mijn tweede, mindere been proberen sleutelen. Hier op stage gaan we stilaan naar het snellere en specifiekere werk. De bedoeling is om al begin mei met wedstrijden te beginnen, zodat ik er op het gemakje kan inrollen. Het doel deze zomer is het EK in München, daar ga ik niet over liegen. Mijn focus ligt op een duik onder de 50 seconden over 400m horden. Als dat lukt, zal er daarna veel vanzelf gaan. Liefst zou ik vaak een 49 zien staan dit jaar, maar één keertje zou ook al mooi zijn.

12u: De terugkeer naar het hotel verliep redelijk turbulent. De buschauffeur dacht dat iedereen erop zat en is zonder ons vertrokken. We hebben nog een halfuurtje staan wachten op de piste.

13u: Middageten. Ik eet altijd redelijk licht ’s middags, omdat ik na de training niet zo veel binnen krijg. Het was pasta met kip, een slaatje en wat groentjes. Eén bordje is genoeg voor mij.

14u: Momenteel ben ik stage aan het lopen binnen mijn studie Criminologie en die stage loopt in de Paasvakantie gewoon door. In de namiddag gaat daar mijn tijd naartoe. Ik loop stage bij Awel (de telefonische en online hulplijn voor jongeren, red.) en dat kan grotendeels online. Dat is een groot voordeel voor mij. Als ik niet aan het werk ben, speel ik regelmatig een reeksje Mario Kart met Michael Obasuyi of Jonathan Sacoor, maar nu ik maar één training had was het vooral een uitgelezen kans om uren in te halen voor mijn stage.

19u: ’s Avonds eet ik wat meer, inclusief dessertjes. Het buffet hier is uitgebreid: zalmcannelloni met een stukje kip, nog wat kippennuggets, wat pasta, patatjes, groenten en een soepje. Redelijk veel dus, en als dessert nog een crême brulée.   

20u: Ik had nog een afspraak voor mijn stage en zat dus redelijk afgezonderd. Daarna heb ik met Jonathan nog naar Cobra Kai gekeken op Netflix. Om 23u15 zijn we gaan slapen.