07/04

Stage Cyprus: dagboek van Jef Misplon

misplon-jef-2021-tallinn-eku20-belga-min

Jef Misplon

Een groot deel Vlaamse atleten van hoog niveau vertoeft momenteel op trainingsstage op Cyprus. We vroegen enkelen onder hen naar hun dagboek. Wat eten ze? Hoelaat en hoeveel trainen ze? En hoe ontspannen ze? Vandaag tienkamper Jef Misplon.

8u: Opstaan. De kamer deel ik met Jente Hauttekeete. Dat is al elke keer zo geweest als ik voor mijn sport in het buitenland kwam, dus het is wel plezant met hem.

8u30: Eerst douchen en dan ontbijt. Voor mij was dat een spiegelei, roerei, druiven, wat kleine worstjes, brood, yoghurt en braambessen.

9u15: Vertrek naar de piste. Ik heb eerst spurtjes met sledes en startjes gedaan onder Philip Gilson. Dat voelde vlot aan. Daarna ben ik nog gaan speerwerpen bij Luc Van Maldegem. We hadden daags voordien al wat korte zaken gedaan, dus nu was het op iets langere aanloop werpen met negen passen. Die training ging wat moeizaam, omdat ik de dag voordien kracht gedaan had en mijn triceps wat stijf waren. Philip en Luc zijn twee coaches waar ik ook in België wekelijks mee samenwerk. Alles samen ben ik tot 12u15 bezig geweest.

De trainingen lopen best goed, tot nu toe. Het goeie weer helpt wel. Ik heb nergens last, alleen soms wat aan de schouders, maar dat is gewoon van veel te werpen. Tempoloopjes gaan ook beter dan verwacht, maar de meeste nadruk ligt hier op het technische. Ik doe momenteel iets minder stevige trainingen, omdat je die nog een paar dagen voelt en dan minder technisch kan werken. Op moeilijke proeven als polsstokspringen en speerwerpen leg ik momenteel extra nadruk. Mijn broer en coach Bert is er hier helaas niet bij, hij kon moeilijk vrouw en twee kinderen thuislaten, maar hij volgt me wel op.

Voor mij is dit een beetje een tussenjaar zonder groot doel. Mijn eerstkomende grote doel is het EK U23 van volgend jaar. Dit jaar probeer ik vooral sneller te worden, want dat blijft een pijnpunt. Mijn eerst tienkamp wordt het LBFA-kampioenschap in Schaarbeek. Tijdens het VAL-kampioenschap heb ik helaas examens.

12u15: Met de bus naar het hotel. Daar ben ik eerst nog wat aan het zwembad gaan liggen, om daarna te gaan eten.

13u: Middagmaal. Voor mij kip met gevuld Durumbrood, rijst, kalkoen in bearnaisesaus, en geen dessert. Ik probeer wat gewicht te verliezen en wil nog twee kilootjes kwijt tegen eind mei.

14u: In de namiddag spelen we vaak Exploding Kittens, een gezelschapsspel.

15u30: Tijd voor de tweede training. Eerst deed ik kogel en discus met Rutger Smith, daarna nog verspringen met Hendrik Hauttekeete, de papa van Jente. Dat zijn trainers waar ik niet structureel mee train, maar Hendrik zie ik wel bijna elke dag in Gent. De training duurde tot 18u, en om 18u30 ging de bus naar het hotel.

Hier train ik alle dagen twee keer, behalve woensdag, toen ik in de namiddag alleen wat stabilisatie deed, en zondag, wanneer ik rust heb. Als meerkamper vind ik het niet zo zwaar om twee keer op een dag te trainen, want kogelstoten en discuswerpen zoals vandaag zijn bijvoorbeeld niet zo intensief. Als ik in België ben, train ik tussen de zes en de elf keer per week.

19u: Douchen en daarna eten. ’s Avonds is er opnieuw warm buffet en eet ik vergelijkbaar met op de middag.

20u: ’s Avonds spelen we vaak een spelletje, Presidenten bijvoorbeeld, maar ik ga ook graag nog even zwemmen, of maak een wandelingetje.

Het is mijn allereerste federatiestage, ik blijf twee weken, en ik moet zeggen dat het wel plezant is. Je moet alleen maar aan trainen denken. Dat is heel ontspannen, want doorheen het jaar is er toch altijd nog iets anders om aan te denken, vooral lessen. Het is ook leuk om hier alle toppers bezig te zien. Gewoon door te kijken leer ik al bij, maar ik ben niet iemand die snel onder de indruk is van grote namen. Ik ben niet bang om bijvoorbeeld met Noor Vidts te babbelen. Dat zijn ook maar mensen.