06/11

Simon Debognies wil in Mol, zijn eerste lange cross in 3 jaar, meteen voor winst meespelen

debognies-simon-2021-brussel-bkx-nad

Simon Debognies Foto Nadia Verhoft

Net geen drie jaar na zijn laatste lange veldloop, bij het EK in Tilburg in december 2018, trekt Simon Debognies morgen nog eens zijn crossspikes aan in Mol. Het vertrouwen zit behoorlijk goed en dus hoopt hij meteen mee te spelen voor de overwinning aan het Zilvermeer. Het échte doel volgt binnen vijf weken met het EK veldlopen in de Ierse hoofdstad Dublin.

Na het zomerseizoen opteerde Simon Debognies/OEH voor een relatief korte break. Twee weken deed hij het rustiger aan, maar dat betekende nog altijd één dag op twee lopen. In de tweede week van september hernam de ernstige trainingsarbeid. “Elk jaar verschiet ik er van hoe snel je je vorm kan kwijt zijn”, zegt Simon. “In het begin is het vooral kracht en volume rustig weer opbouwen. Vanaf oktober werd het allemaal best pittig.”

De afgelopen weken stonden er vooral veel rustige kilometers op het menu. “Op enkele gerichte trainingen na heb ik nog niet veel specifiek werk gedaan”, klinkt het. “Ik draaide vooral veel volume. Tijdens een zwaar blok van vijf weken ben ik vier keer rond de 140 kilometer per week uitgekomen. Dat was héél lang geleden. Het is in mijn lichaam gekropen, maar ondertussen heb ik het denk ik wel verteerd.”

Zondag start Simon in de lange cross in Mol. Drie jaar na zijn laatste lange veldloop is het een beetje koffiedik kijken waar hij uit zal komen, maar de ambitie is wel degelijk groot. “Op de Ekiden en de Relays heb ik vertrouwen kunnen opdoen en ook op training draait het heel goed. Ik kan zelfs zeggen dat ik in mijn beste wintervorm ooit zit. Ik weet dat de vorm er is, maar ik ben geen rasechte crosser en daardoor blijf ik toch met enkele vraagtekens zitten.”

Dat er morgen door het zand moet worden geploeterd, vindt Simon niet erg. “Ik heb een kleine pas en dat is een voordeel in het zand”, beseft hij. “Het parcours in Mol ligt mij, terwijl veel atleten er niet graag lopen. Hoewel de echte doelen pas later volgen, is het voor mij belangrijk om er meteen iets mooi neer te zetten. Mol moet vertrouwen geven voor de komende wedstrijden. In principe loop ik maar drie crossen deze winter, dus dan heb ik graag dat ze alle drie goed zijn.”

Iets mooi neerzetten aan het Zilvermeer, wat betekent dat dan concreet? “In een goeie dag denk ik mee te kunnen doen voor de overwinning”, zegt Simon. “Al moet Robin Hendrix in principe nog sterker zijn dan ik, omdat hij frisser is. Zijn veldloopseizoen houdt na zondag al op en hij heeft toegewerkt naar Mol. Bij mij is de piek pas voor op het EK. De grootste uitdager is misschien wel de Duitser Samuel Fitwi, al heeft ook Michael Somers de laatste weken al mooie dingen laten zien.”

Drie jaar nadat hij in Tilburg een stressfractuur opliep, wil Simon er in december graag nog eens bijzijn op het EK veldlopen in Dublin. Deze keer niet meer bij de beloften, maar bij de grote jongens. “Het is mijn grootste doel op de korte termijn. Individueel vind ik het lastig in te schatten wat ik waard ben, maar ik denk vooral aan een collectief resultaat met een sterke Belgische ploeg.” De poulain van Tim Moriau zal zich dan eerst wel moeten plaatsen in Roeselare. “Gemakkelijk is dat nooit, want in Roeselare krijg je altijd enkele verrassingen, maar ik geef mezelf toch een aardige kans. Persoonlijk denk ik verder vooral aan Isaac Kimeli, Lander Tijtgat en Michael Somers. Hopelijk kunnen we met z’n vieren naar Dublin.”

In januari trekt Simon naar Kenia voor een hoogtestage. Daarna werkt hij een indoorseizoen af om punten te verzamelen op de World Ranking.