10/08

Simon Debognies voelt zich uitstekend en mikt in München op top 10

debognies-simon-2018-ek-berlijn-belga

Simon Debognies.

Liefst zes Belgen liepen de EK-limiet in de 10.000 meter. Slechts drie atleten per land mogen deelnemen, Simon Debognies is een van de gelukkigen in München. Terwijl sommige van zijn concurrenten mogelijks nog vermoeid zijn van het WK, rekent hij zelf op absolute topvorm. Daarmee hoopt hij in de top 10 te belanden.

De eerste wedstrijd van dit seizoen was meteen een schot in de roos voor Simon Debognies/OEH, die naar 27’57”29 snelde over 10.000 meter. Met dank aan die chrono loopt hij volgende week in München. Daarna probeerde hij zich in de 5.000 meter voor het WK te plaatsen, maar dat lukte niet. “Het zat niet mee. Ofwel vielen de wedstrijdenomstandigheden tegen, ofwel had ik zelf een offday”, vertelt hij. “Die 5.000m is dit seizoen wel een frustratie, maar ik heb ook gemerkt dat ik toch meer voor het langere werk gemaakt ben. In de toekomst zie ik mij op de halve en hele marathon.”

Een hoogtestage in Flagstaff die al vastlag in functie van het WK liet Simon toch doorgaan, ook al plaatste hij zich niet voor Eugene. “Ik heb daar heel goed kunnen trainen”, legt hij uit. “Ik heb er ook nog een 5.000m gelopen, maar na 3.000m moest ik het werk alleen doen.” De eindtijd bedroeg 13’33”49. “Niet de tijd waar ik op hoopte, maar ik voelde me goed en het was niet slecht voor het vertrouwen.”

Na de 5.000m keerde Simon nog tien dagen terug op hoogte om daarna weer naar België af te zakken. “De laatste trainingsweken in België waren super”, klinkt het enthousiast. “Ik voel dat ik naar mijn beste vorm aan het groeien ben en ik die komt op het juiste moment. Sommige atleten hebben hun pijlen al verschoten, terwijl bij mij het beste nog moet komen. In april liep ik op basiswerk al onder 28 minuten en nu heb ik toch een pak specifiek werk verricht.”

De 10.000 meter staat in München pas op 21 augustus gepland, en dus is Simon nu nog steven aan het doortrainen. “Zondag deed ik 5x2000m met 500m tussenjoggen”, legt hij uit. “Ik ben rustig begonnen aan 3’10 per kilometer en heb afgebouwd naar 2’45. Vandaag heb ik mijn zwaarste training: 6x1000m aan 2’45 à 2’50 met 400m tussenjoggen en daarna nog 7x600m aan 1’36 à 1’39 met 200m tussenjoggen.”

Ook op het vorige EK, in 2018 in Berlijn, liep Simon al de 10.000 meter. Hij was er vijftiende. “Dit jaar mik ik op top 10, maar het niveau ligt wel hoger dan vier jaar geleden”, weet hij. “We zitten met een sterke lichting. Een vijftal lijkt me moeilijk te kloppen, daarachter is er veel mogelijk. Ik hoop dat het vooruit gaat, want in een snelle wedstrijd heb ik meer kansen.”

Bij het vijftal dat moeilijk te kloppen valt, is natuurlijk ook een trainingsmaatje: Isaac Kimeli. Simon ziet hem van dichtbij bezig. “Het is duidelijk dat hij in bloedvorm verkeert”, klinkt het. “Hij kan meedoen voor goud. In de 5.000m zit hij met Ingebrigtsen, maar ook daar is een medaille mogelijk.”