04/10

Simon Debognies start in BK 10km, focus daarna op indoorseizoen

simon-moeskroen

Simon Debognies.

Simon Debognies, die afgelopen zomer zijn persoonlijk record in de 5.000m bijstelde na twee jaar afwezigheid door blessures, start zijn winterseizoen zondag met het BK 10 kilometer op de weg in Lokeren. Daarna verlegt hij zijn focus naar het indoorseizoen.

We kennen Simon Debognies/OEH als een atleet die brandt van ambitie, en dus is hij streng voor zichzelf bij het terugblikken op afgelopen zomer. "Ik liep een PR in de 5.000m, maar verder heb ik niet veel geraapt. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht." Nochtans is het na twee jaar afwezigheid al knap dat Simon weer op zijn oude niveau acteerde. "Misschien heb ik wel te snel gedacht dat ik mijn oude conditie meteen zou overstijgen. Ik heb gemerkt dat ik tijd nodig had, en ben uiteindelijk wel opgelucht dat ik weer hetzelfde niveau als vroeger haalde."

Na een rustperiode is Simon ondertussen begonnen aan zijn wintertrainingen. "Mijn rustperiode begon na de Memorial Van Damme, maar het was een actieve rustperiode waarin ik de ene dag liep en de dag erna kracht trainde. Geen platte rust dus, omdat het ook geen lang of zwaar seizoen is geweest. Ondertussen ben ik weer twee weken bezig en de focus ligt in deze periode op het vergroten van mijn capaciteiten, zowel aeroob als anaeroob. Eigenlijk hou ik wel van die herfstperiode elk jaar: kilometers malen en aan de basis werken. Die basis heb ik afgelopen zomer nog hard gemist."

Na amper drie weken training komt de OEH'er in Lokeren al in competitie uit. "Verwachtingen heb ik niet, maar ik kijk er wel naar uit om weer wedstrijdgevoel op te doen en eens te kijken waar ik sta. Voor mij zal 10km lang aanvoelen, want het is een tijd geleden dat ik zo ver liep in wedstrijd. Waarom ik zo vroeg in de winter al in actie kom? In deze periode moet je elke kans pakken die er is. Een wedstrijd die doorgaat is tegenwoordig niet meer zo evident."

Na Lokeren gaat Simon zich op het indoorseizoen focussen. "Dat is met Tokio in het achterhoofd. Mijn kansen om erbij te zijn op de Spelen zijn duidelijk gegroeid door het uitstel met een jaar. Indoor zijn er zoveel kwalificatiepunten te rapen, dat het belangrijk wordt om daar te scoren. Als ik onder de 7'50 kan duiken in de 3.000 meter, zou dat heel wat punten opleveren. De crossen zal ik gebruiken als prikkel richting het indoorseizoen. Om frisser richting indoor te trekken, loop ik dit jaar de korte cross. Al zeker in Mol en Roeselare, na nieuwjaar zien we nog wel."