28/09

Simon Debognies mikt zondag tijdens WK halve marathon op PR en top 30

belgaimage-33538993

Simon Debognies.

De enige Belgische vertegenwoordiger op de World Road Running Championships komend weekend in het Letse Riga heet Simon Debognies. Op de halve marathon gaat hij voor een persoonlijk record. Daarna verschuift de focus helemaal naar de marathon van Valencia, waar hij voor een olympisch ticket gaat.

In april debuteerde Simon Debognies/OEH op de marathon. Helaas wist hij in Hamburg de finish niet te bereiken door maagklachten. “Daarna heb ik heb twee weken gerust, om nadien heel traag weer op te bouwen”, vertelt hij nu. “Hier en daar liep ik een klein wedstrijdje tussendoor en in juli heb ik haaswerk verricht op de Nacht en het BK om aan mijn snelheid te werken. Die verlies je wel tijdens een marathonvoorbereiding.”

Steeds meer kwam de nadruk weer op het langere werk te liggen. “Eind juli ben ik voor vijf weken naar Sankt-Moritz vertrokken, waar ik wat meer volume heb gedraaid en alles perfect verlopen is”, zegt Simon. “Meteen daarna liep ik een 10 km in Praag. Die was oké na zo’n lange stage. De wedstrijd was niet op mijn maat, omdat de Afrikaanse toppers te snel waren.” In Praag was Simon zevende in 28'30.

Na de wedstrijd in Praag werd Simon helaas ziek. “Door een coronabesmetting heb ik de trainingen moeten aanpassen”, legt hij uit. “Ik was vermoeid en had hoofdpijn en een hoestje, maar het viel wel mee. Gelukkig had ik geen koorts. Na twee-drie dagen opbouwen kon ik weer voluit trainen. Mijn laatste rechte lijn naar Riga was niet ideaal, maar momenteel heb ik het goede gevoel weer te pakken. Na die ziekte heb ik nog mooie trainingen kunnen afwerken, dus ik verwacht wel een sterke wedstrijd zondag. De vorm is er.”

Geen hazen

Het WK van zondag is voor Simon pas de tweede halve marathon uit zijn carrière. Op het BK in Gentbrugge in maart bracht hij zijn persoonlijk record op 1u01’52. “Het doel is om die chrono zondag te verbeteren”, klinkt het. “Op het BK stapte mijn haas al na acht kilometer uit, dus er zit zeker nog rek op mijn tijd. Op een WK is de plaats ook belangrijk en ik denk dat top 30 mogelijk moet zijn. Er zijn natuurlijk geen hazen, maar ik hoop dat we een groepje kunnen vorm met het vijftiental atleten dat dit jaar al tussen de 61 en de 62 minuten liep. Hopelijk kan ik dan zo dicht mogelijk bij de 61 minuten uitkomen.”

De omstandigheden lijken in Riga wel aanwezig te zullen zijn voor een mooie chrono. “Het is zo goed als vlak, op een paar hele kleine hellingen na”, weet Simon. “Er zijn ook vrij weinig bochten. En het weerbericht ziet er met 15 à 16 graden ook ideaal uit.”

Het hoofddoel van dit jaar is niet Riga, maar wel de marathon van Valencia op 3 december. “Ik zit zeker op schema”, denkt Simon. “We hebben eigenlijk niks aan de aanpak van vorige keer veranderd, alleen haal ik een nog iets hoger volume, en doe ik ook nog meer hoogteprikkels. Binnenkort ga ik vijf weken bij Taeru slapen, een hoogtehotel in de Ardennen. Daarna train ik nog een maand op zeeniveau, waarin ik meer kwaliteit kan trainen.”

Jumbo-Visma

Om de maagklachten van in Hamburg nu te voorkomen, is Simon een nieuwe samenwerking aangegaan. “Ik werk met Ien Vitse, die ook sportdiëtist is bij Jumbo-Visma”, legt hij uit. “Het is interessant om de ervaring van het wielrennen ook naar de marathon te halen.”

Ondertussen is trouwens duidelijk hoe snel Simon in Valencia moet gaan als hij naar de Olympische Spelen wil. De 2u08’09 is de te kloppen tijd van Michael Somers/CABW. “Zijn prestatie maakt het allemaal iets duidelijker”, luidt het. “Het wordt niet rekenen met de World Ranking, maar gewoon zien wie de snelste tijd loopt. Misschien is dat wel het eerlijkste.  De prestatie van Michael heeft me nog extra gemotiveerd, want wij zijn elkaar altijd waard geweest en ik ben overtuigd dat ik een gelijkaardige tijd moet kunnen neerzetten.”

Duikt Simon in Valencia niet onder de olympische limiet, dan volgt er in het voorjaar géén nieuwe poging. “Een paar maanden voor de Spelen mij nog plaatsen, om dan vermoeid in Parijs te staan, dat hoeft niet voor mij. Als het in Valencia niet lukt, dan worden het geen Spelen voor mij. Er is ook nog een halve marathon op het EK atletiek in Rome”, besluit Simon. De limiet voor Rome staat op 1u01’40, een mooi doel aanstaande zondag in Riga.