23/01

Simon Debognies kan na zes weken weer aan conditie beginnen schaven

simon-moeskroen

Simon Debognies.

Zes weken kon Simon Debognies amper sporten na zijn voetbreuk op het EK veldlopen in Tilburg. Als alles volgens plan verloopt, mag hij de komende dagen aan de échte revalidatie beginnen. Lopen is nog niet voor binnenkort.

"Het zijn in principe mijn laatste dagen in het gips", zegt Simon Debognies/OEH. "Als de controles goed verlopen, kan ik aan de alternatieve trainingen beginnen. Daarna zou het nog eens een zestal weken duren vooraleer ik mag lopen. Ik hoop dus dat mijn voet voldoende hersteld is, en ik mag beginnen fietsen en aquajoggen. Tot nu toe heb ik wat oefeningen gedaan om de spiermassa te onderhouden, maar conditioneel heb ik nauwelijks iets kunnen onderhouden. Mijn voet mocht helemaal niet belast worden. Om mijn hartslag wat omhoog te jagen heb ik een paar keer met een handbike getraind, maar dat was alles."

Voor de specialist van de 10.000 meter is het nog maar de eerste zware blessure, en ook de eerste keer omgaan met een langere periode van noodgedwongen rust. "De eerste dagen waren heel frustrerend. Je bent in topconditie, en van de ene dag op de andere mag je niks meer doen. Dat was een grote klap voor mij. Daarna heb ik wel van de feestdagen kunnen genieten en nadien ben ik aan het studeren gegaan.

"Na het moeilijke begin zijn de zes weken uiteindelijk voorbij gevlogen. Omdat mijn legeropleiding door de blessure wegviel, doe ik aan vier in plaats van twee examens mee. In die zin heeft de blessure nog positieve gevolgen, want na deze examenperiode schiet enkel nog mijn masterproef over."

Simon zou in principe zijn opleiding van drie maanden bij Defensie in januari starten, om dat tegen het zomerseizoen achter de rug te hebben en als profatleet te kunnen leven. Die timing werd noodgedwongen aangepast, en middenin het pisteseizoen start hij aan de opleiding. Een pittige fysieke opleiding combineren met een outdoorseizoen: niet evident. Maar hij is er niet rouwig om.

"Ik heb het positieve nieuws gekregen dat ik op 6 mei mag starten. In juli ligt het een maand stil, en dat komt goed uit, want dat is een maand met veel wedstrijden. Als ik mij weet te plaatsen kan ik in juli misschien aan de Universiade meedoen, maar dat is nu nog een ver-van-mijn-bed-show. De opleiding loopt daarna tot eind augustus, en ik beschouw het vooral als een investering om in 2020 vol voor de Spelen te kunnen gaan."