13/05

Simon Debognies is aan legeropleiding van 12 weken begonnen

simon-moeskroen

Simon Debognies.

Na een hoogtestage in Flagstaff die uitstekend verliep, met voor het eerst weer trainingsweken boven de 100 kilometer, is Simon Debognies aan zijn opleiding bij Defensie begonnen. De trainingen worden de komende twaalf weken noodgedwongen wat teruggeschroefd.

Begin maart mocht Simon Debognies/OEH de looptrainingen hervatten na zijn voetbreuk in december. Op hoogtestage in Flagstaff pikte hij het serieuzere werk terug op. “Het liep verrassend goed”, zegt Simon. “De eerste week deed ik nog wat alternatief werk, maar daarna heb ik drie weken rond de 100 kilometer kunnen draaien. Ik werkte er aan mijn basisuithouding, aangevuld met twee pistetrainingen.”

Het deed deugd om na enkele maanden revalideren terug onder de mensen te kunnen komen. “Eindelijk voelde ik me weer atleet. Vooral opnieuw in groep kunnen trainen was fijn, want alternatieve trainingen doe je toch bijna per definitie alleen.”

De stijgende lijn in zijn trainingen zal Simon de komende maanden in principe niet kunnen doortrekken. Hij begon vorige week namelijk aan zijn opleiding van twaalf weken bij Defensie, een traject waarin hij normaal al in januari zou starten, maar de blessure zorgde voor uitstel. De opleiding loopt nog tot 2 augustus en doorkruist bijna het hele zomerseizoen. Hij moet elke week van maandag tot vrijdag op de kazerne doorbrengen en dagelijks om 5u30 opstaan.

“Het is heel vermoeiend, vooral door de weinige nachtrust”, zegt de specialist van de 5.000 en 10.000 meter. “Ik sta ganse dagen op mijn benen en we marcheren veel, dus het zal zeker een impact hebben op mijn trainingen. Ik vind het leuk, maar het zal op de tanden bijten zijn. Gelukkig mag ik ’s avonds mijn trainingen afwerken, maar het is niet op dezelfde manier als anders. In het weekend kan ik wel uitslapen en trainen zoals gewoonlijk.”

Simon maakt zich geen illusies over het realiseren van topprestaties tijdens de opleiding, maar wil op zijn minst wat onderhoudswerken verrichten. “Ik beschouw het als een soort winter waarin ik aan de basis werk en probeer mijn conditie te onderhouden. Pistewedstrijden zullen pas voor nadien zijn, maar ik hoop wel om op het einde van het zomerseizoen nog enkele meetings te vinden.” Zondag loopt Simon bij wijze van doorgedreven training een 10 kilometer op straat in het Nederlandse Leiden.