09/01

Simon Debognies in laatste rechte lijn naar eerste indoorcampagne

debognies-simon-2018-ek-berlijn-belga

Simon Debognies.

Na enkele maanden zonder wedstrijden waarin de focus op het leggen van een brede basis lag, is Simon Debognies aan de specifieke voorbereiding op het indoorseizoen begonnen. Zijn eerste indoorcampagne ooit wordt het, waarin hij gaat voor een snelle 3.000 meter.

"De voorbije maanden heb ik vooral aerobe capaciteit getraind, met af en toe een vermogensprikkel zonder ooit wedstrijdspecifiek te gaan", vertelt Simon Debognies/OEH. "De focus lag zonder wedstrijden op trainingsplezier en kilometers malen. En met resultaat, want mijn duurlopen zijn nooit zo vlot gegaan. Ik mis alleen nog wat kwaliteitstrainingen om helemaal in vorm te geraken."

De doelen liggen de komende maanden in de indoorhal. "Gisteren heb ik mijn eerste indoortraining afgewerkt, dat moet drie jaar geleden zijn", klinkt het. "Het is even wennen aan de bochten, maar ik ben tevreden over de training. Het was 10x600 meter met 300 meter jog als rust. Ik ben gestart aan 1'42 en de laatste ging in 1'36. De komende weken zal het vanzelf nog sneller gaan, je hebt enkele trainingen nodig om weer diep te kunnen gaan. Vanaf nu trekken we elke vrijdag naar Gent voor een kwaliteitstraining. Ondertussen blijf ik voor mijn doen vrij veel kilometers draaien, 120 à 125 per week."

Ondertussen verblijft Simon ook op hoogte in de Bakala Academy, waar hij samen met Hugo Hay, Dorian Boulvin en Stijn Baeten op 2.200 meter slaapt. "We liggen hier de hele maand januari. Het is niet in de zon, maar toch best leuk. We zitten dicht bij onze vertrouwde omgeving en trainen veel samen. Het was de meest verantwoorde oplossing in deze coronaomstandigheden en bovendien zouden we bij terugkeer van het buitenland in quarantaine moeten, waardoor we wedstrijden zouden missen."

In april staat er in principe wel een buitenlandse stage gepland. De groep van Tim Moriau trekt normaal naar de VS, maar bekijkt momenteel nog de mogelijkheden in functie van de coronapandemie. Zuid-Afrika is een mogelijk alternatief.

De eerste indoorwedstrijd op de planning wordt in principe de 3.000 meter in het Franse Mondeville op 30 januari. Simon heeft nog geen honderd procent zekerheid over deelname, maar waarschijnlijk komt het in orde. "Ik kijk er echt naar uit. Er staan mooie namen op de startlijst en het zou snel moeten gaan. Jammer dat de CrossCup in Hannuit niet doorgaat, waar ik de korte cross zou lopen, maar het geeft me wel de kans om die indoormeeting heel goed voor te bereiden. Op de IFAM en het BK zal ik ook telkens de 3.000 meter lopen."

Bedoeling dit indoorseizoen is in de eerste plaats punten sprokkelen in functie van de Spelen. "Een snelle tijd neerzetten in een mooie meeting, dat is het doel. Ik probeer niet te veel te rekenen hoeveel punten ik nodig heb en gewoon zo hard mogelijk te lopen. Dat is de manier waarop ik met die ranking wil omgaan. Denken in termen van die chrono levert zoveel punten op, kan alleen maar stress geven. Ik wel graag de EK-limiet lopen." Die staat op 7'53"18. "Het ligt binnen mijn mogelijkheden. Het is enorm lang geleden dat ik aan een kampioenschap heb mogen meedoen, dus dat zou veel deugd doen. Voor mezelf zou ik graag sub 7'50 lopen. Een stevige chrono, maar er zijn altijd van die grenzen die je wil slopen."