13/05
Samen pakken we ongewenst gedrag aan!

Samen pakken we ongewenst gedrag aan!
Binnen Atletiek Vlaanderen wordt sterk ingezet op ethiek.
Sedert 2017 zijn twee vertrouwenspersonen actief: Liesl Van Barel en Paula Vanhoovels. Zij behandelen jaarlijks zo’n 40 meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Heel vaak gaat het over pestgedrag en onrespectvol omgaan met mekaar maar ook fysiek, verbaal, seksueel en mentaal grensoverschrijdend gedrag komen aan bod.
Hun taak zou nog veel zwaarder zijn als we daarnaast niet nog zo’n 130 club-vertrouwenspersonen hadden, gespreid over de 90 verenigingen. We stellen vast dat de verenigingen zeer goede profielen vinden om deze taak te vervullen: personen in de club die professioneel al een pak ervaring hebben in het omgaan met mensen en die de vele kleine (en grote) geschillen in de club kunnen aanpakken. Bij deze danken we hen voor hun inzet!
Sedert het voorjaar werd een 3de vertrouwenspersoon aangesteld: Jo Vercauteren. Jo was jarenlang actief als vertrouwenspersoon in een multinational en wil zijn expertise graag ten dienste stellen van de federatie om mensen te helpen die liever een volledig neutraal persoon aanspreken betreffende een vraag, een vermoeden of een klacht van grensoverschrijdend gedrag.
Contactgegevens van de vertrouwenspersonen:
- Liesl Van Barel: 02/474 72 21, Liesl@atletiek.be
- Paula Vanhoovels: 0477/24 90 38, Paula@atletiek.be
- Jo Vercauteren: 0468/03 19 13, Vercauterenjo@hotmail.com
De vertrouwenspersonen van de federatie zijn er niet alleen om cases te behandelen maar ook om de club-vertrouwenspersonen te ondersteunen in hun werking door een luisterend oor te zijn, advies te geven voor hulpverlening en begeleiding te voorzien bij het behandelen van cases in de club.
Er worden regelmatig ook gratis bijscholingen aangeboden voor nieuwe en al meer ervaren vertrouwenspersonen.
Handelingsplan
Indien deze vertrouwenspersonen oordelen dat een case té ernstig is om zelf te behandelen overleggen ze met de voorzitter van de ethische commissie, Pascal Borry, over het al dan niet doorgeven van de case aan het federatieparket.
Atletiek Vlaanderen heeft een zeer competente ethische commissie met kennis van jurisdictie, (sport)psychologie, ethische aspecten én praktijkervaring vanuit de clubwerking.
Het federatieparket bestaat uit juristen die het onderzoek voeren door gesprekken te organiseren met melder, slachtoffer(s), getuige(n) én dader. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt een zaak al dan niet doorverwezen naar het tuchtorgaan.
Het tuchtorgaan bestaat uit een 3-tal personen en wordt samengesteld uit een poule van juristen. Zij bepalen, op basis van het dossier van het federatieparket en na eventueel nog personen te horen, een eventuele sanctie. De voorzitter van dit tuchtorgaan is Bart Meganck, ex-topatleet en gerenomeerd magistraat.
Indien nodig kan ook een hoger beroep voorzien worden, waarvoor tevens een poule van juristen beschikbaar is.
Deze hele procedure noemen we het handelingsplan van de federatie en is omschreven in het procedurereglement.
Lesson learned?
Moesten we met z’n allen eens wat respectvoller met mekaar omgaan…
Moesten we af en toe eens een schouderklopje geven aan onze vrijwilligers
in de plaats van kritiek te geven op hun werk…
Moesten we als omstaander reageren als we ongewenst gedrag vaststellen…
Dan zouden de vertrouwenspersonen veel minder werk hebben en zou de atletiekbeleving er alleen maar beter van worden.
Zullen we dat doen?
Onderteken!
Onderteken jij ook mee het charter van Atletiek Vlaanderen en zeg je samen met ons dat we gaan voor respect, samenhorigheid, inclusie en gelijkwaardigheid?
Scan hier de QR code, vul het formulier in en kom in aanmerking voor een duoticket van de Memorial Van Damme!
